Hirdetés

Egyesül az analóg és a digitális

|

Pár éve még biztosra vették, hogy a CCTV halott és az IP kamerák fogják uralni a piacot. Ez nem jött össze, de azért nem kell temetni a technológiát.

Hirdetés

A CCTV elavult technológia: analóg jelátvitel, legjobb esetben is SD képminőség, amely a hosszú kábelen utazva rengeteg zavart vesz fel, így a végére például feliratokat már nem is látunk a kamerán. Pedig a technológia még ennek ellenére is vonzó és sokan használják. Ennek oka, hogy nagyon olcsó, egy ilyen kamera már párezer forintért kapható, a DVR rögzítő fejegység pedig 15 ezer forintért a miénk lehet. Ez már képes akár mobiltelefonos appba is streamelni a kamerák képét, riasztani, rögzíteni, mozgást érzékelni stb. Az analóg technológia további előnye, hogy a kamerák képe azonnali, nincsen késleltetés, a kábelezés pedig egyszerű és szintén olcsó.

Hirdetés


Az IP kamerák veszte

Az IP kamerák képminőségben támadták meg a CCTV-kamerákat, és ezt az akadályt sikeresen is vették. Sajnos azonban ahhoz, hogy jó minőségű képet kapjunk, sokkal erősebb hardver, bonyolultabb kamera kell, amely tömörít, streamel, IP címet kap stb. Plusz ez még nem elég, mert a rögzítéshez kell egy NVR (Network Video Recorder), amely egyszerre akár 10-16 kamera képét is rögzíti és továbbstreameli - ez különösen nagy felbontás mellett hatalmas megterhelés a nagy felbontások miatt. Mindehhez társul még a kellemetlenül nagy késleltetés, miután a kamerában és az NVR-ben is kódolni, digitalizálni kell a jelfolyamot. A jobb képminőségért cserébe a kamera drágább, a kiépítés drágább, az NVR is drágább, késleltetéssel kell számolnunk és a programozás, beállítás is nehézkesebb.


HD-TVI

A megoldás a High Definition Transport Video Interface lehet, ahol a felbontás akár full HD-s is lehet, miközben a kamera továbbra is koaxiális kábelen kapcsolódik a DVR-hez. A távolság is tökéletes, egy kábel akár 300-500 méterre is lehet a fejegységtől, ráadásul nincsen késleltetés. További jó hír, hogy akár CAT5e kábelt is használhatunk (200 méterig), nincsenek az IP kameráknál és NVR-eknél létező kompatibilitási gondok, a kép tömörítetlenül, veszteségmentesen érkezik a DVR-be és miután a kamerában továbbra sem alkalmaznak bonyolult tömörítést, az árak is viszonylag alacsonyan maradhatnak. Persze nem egészen analóg szinten, de már 50 ezer forint körül kaphatunk HD-TVI fejegységet és 20 ezer forint alatt többféle kamera közül is válogathatunk. A további előnyök között még a hibrid központokat lehet említeni, továbbá a kétirányú kommunikációt, így ezen az egy kábelen vezérelhető például a PTZ kamera is. Tovább is megyünk: a HD-TVI-re bővítés roppant egyszerű, ha már van egy működő, analóg CCTV rendszerünk. Mindössze le kell cserélnünk a kamerákat és a DVR-t, minden más maradhat a régi. Márpedig egy kábeles kiépítés költsége komoly összeg.


Viszlát IP-technológia?

Nem kell azonban temetni az IP kamerákat, mert a cégek már meg is találták az új területet számukra. Ez nem más, mint az okosotthon piaca, abból is a DIY-megoldásoké. Itt egyetlen központ vezérli a riasztót, a különböző érzékelőket (füst, CO2 stb.) és újabban a kamerákat is. Ide tökéletesen elegendő egy-egy IP kamera, melynek kiépítése Wi-Fi mellett olcsó és egyszerű, a képminőség pedig otthoni felhasználásra szuper.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.