Hirdetés

Éleslátás: Sharp Aquos 46 TFT HDTV



|

Otthoni mozizás, HD-filmek Blu-ray és HD DVD lemezeken, gigantikus képméret.

Hirdetés

Bizonyára sokaknak rémlik még a reklám, amelyben nagyméretű síkképernyős televíziót kínáltak többmilliós áron - és ingyenautót adtak mellé a szerencsés vásárlóknak. A technológiai fejlődést és az ezzel járó szerencsés árcsökkenést mi sem példázza jobban, mint hogy a Sharp 46 hüvelykes, teljes HD-felbontású monstruma félmillió forint körüli áron vásárolható meg. A szerencsés vásárló gigantikus dobozhoz jut, ráadásul egyből kettőhöz - maga a talp, amelyen a berendezés áll, akkora csomagban érkezik, hogy egy nagyobb monitor is kényelmesen elférne benne. Összeszerelni felettébb egyszerű, de a csavarok meghúzása nem csak jelképes teendő: a panelrész több mint 30 kilót nyom.

 

sharp.jpg

 

Csatlakozási lehetőségek garmadája fogad: a kor elvárásainak megfelelően két HDMI-, két SCART-, egy-egy VGA, RS­-232, RCA, valamint S-Video csatlakozót is találunk a hátlapon. Komponens bemenet sajnos nincs - ezt egy ilyen kategóriájú készüléknek kénytelenek vagyunk hiányosságként felróni.

 

taviranyito.jpg

 

Ahelyett, hogy felsorolnánk a technikai specifikációkat - amelyekkel egyébként joggal büszkélkedhetne -, most inkább szívfájdalmunkat ecsetelnénk. A televízió kellemes megjelenésű, jól konstruált darab, felbontása pedig észveszejtően magas: 1920×1080 képpont! Legnagyobb előnye azonban egyben hátránya is - a jelenlegi tévéadásokat, de még a DVD-filmeket is a saját vezérlőelektronikának kell a maga natív felbontására interpolálnia. Ekkor kezdődnek a bajok: ugyanis ilyenkor derül ki, valójában milyen alacsony felbontásúak és gyenge minőségűek is a jelenleg nagy tömegben elérhető anyagok. Az Aquos láthatóan küzd, hogy minél élesebb képet adjon, de vajmi kevés sikerrel: az eredmény kockásodás és elmosódás. Számítógépet használva javul a helyzet, ilyenkor ugyanis a lejátszóalkalmazás, illetve a grafikus kártya végzi az interpolálást - tapasztalataink szerint sokkal jobb eredménnyel, mint a televízióba épített áramkör.


Teljes HD-felbontású anyagok esetében azonban mintha egy másik megjelenítő előtt ülnénk: hihetetlenül éles képek, és talán kicsit halvány, de rendkívül meggyőző színek jellemzik a panelt, sajnos némi elmosódással. Alkalmunk volt kipróbálni az eszköz HDMI-csatlakozóját is egy PlayStation 3 segítségével. Maradandó élménynek nevezhető - látszik, hogy az új konzol így él igazán, és az Aquost is erre tervezték. Összességében meglehetősen meggyőző eszköz, rengeteg csatlakozási lehetőséggel, óriási méretekkel és remek HD-képességekkel. Szomorúságunkra azonban utóbbi formátumban egyelőre nem sok anyag érhető el, és azok is csak aranyáron; az elterjedt médiák pedig közel sem mutatnak olyan jól rajta, mint akár régebbi, nem nagy felbontású társain.

 

Adatok:

  • 46 hüvelykes (117 cm) képátmérő
  • 1920×1080-as felbontás (HDTV, EDTV, SDTV)
  • Beépített DVB-tuner
  • 16:9-es képarány
  • 176 fokos látószög
  • 31,5 kilogrammos tömeg


Értékelés:

Sharp Aquos LC46-XD1E

Előny: jó csatlakozási lehetőségek, remek HD-képességek

Hátrány: saját interpoláló áramköre lehetne jobb

Teljesítmény: 88%

Szolgáltatás: 85%

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.