Hirdetés

Elhagyja termékneveiből az ATI márkát az AMD



|

A körülbelül egy hete felmerült pletykák a mai nappal félig-meddig hivatalos igazolást kaptak, az AMD valóban nyugdíjba küldi az ATI márkanevet, a Radeon és a FirePro termékcsaládok ezentúl AMD márkanév alá tartozó brand-ként jelennek meg.

Hirdetés

 

Az új két GPU-val szerelt Radeon csúcskártya megjelenésével foglalkozó hírünkben már írtunk arról, hogy elképzelhető, a Sunnyville-i vállalat hamarosan elhagyja az ATI márkanevet. Akkor úgy véltük, hogy ez a váltás majd csak az új architektúrával érkező "Northern Islands" kártyagenerációnál eshet meg, ám a mai napon kiszivárgott prezentációs anyagok alapján már nem kell sokat aludni a jócskán leegyszerűsített márkajelzésekig.

 

 

Nagy változásokra természetesen nem kell számítani, lényegében pontosan úgy alakultak át a logók, hogy csak az ATI elnevezés tűnt el, a Radeon és a FirePro neveket például továbbra is használni kívánja a vállalat. A változtatás oka egyértelműen a vállalat különböző márkáinak egységesítése érdekében történt, a korábban az egyes platformokat összegyűjtő Vision-kampány után várható volt, hogy a grafikus gyorsítók terén is rendet kívánnak tenni. A módosítások egyértelműen az AMD brand erősítése okán vagy érdekében történtek, egy kutatás alapján ugyanis az ATI-val történt egyesülés óta egyértelműen pozitív irányba változott az AMD név megítélése. Ezen felül az AMD brand erősebbnek számít a versenytársakkal szemben a grafikus kártyák piacán, illetve a Radeon és FirePro családnevek továbbra is nagyon komoly értékkel bírnak a saját szegmensükben.

 

 

A kutatás eredménye tehát rámutatott, hogy az ATI név fenntartása szükségtelenné vált az amúgy folyamatosan átalakuló és egyesülő márkajelzések között, továbbá igen körülményesen egyeztethető össze a Vision- és Fusion-projektekkel. Az ATI logo tehát eltűnik az összes termékről, és az azokhoz kapcsolódó marketinganyagokról, a partnerek és a készre szerelt számítógépeket gyártó cégek tehát majd csak olyan matricákat, jelöléseket használhatnak, ami konkrétan a grafikus kártyacsaládra vonatkozik. A Radeon és FirePro logókból azonban rögtön kétféle változat is készül, amelyek alkalmazása elsősorban akkor lesz érdekes, amikor az AMD konkurensének számító gyártó platformja található egy konfigurációban.

 

 

Fontos tudni, hogy az "AMD Radeon" és "AMD FirePro" elnevezések bevezetése még ez évben megtörténik, tehát a HD 6000-es kártyageneráció és annak FirePro leszármazottjai már nélkülözni fogják az ATI nevet. A készre szerelt gépeken ettől függetlenül természetesen ott lesznek a Vision logók is, amelyek magának a platformnak a teljesítmény- és szolgáltatásbeli besorolását jelölik. Az éppen futó és a korábbi grafikus vezérlőket nem érinti ez a változtatás, a HD 5000-es Radeonok tehát végleges eltűnésükig viselhetik az ATI márkanevet. Hogy a későbbiekben mennyire használja majd a márkát az AMD, egyelőre nem tudni, de pl. az Eyefinity technológia esetében egyelőre mindenképp szükség van egy ATI-szintű erős brandre, a kizárólag a grafikus megjelenítés egyik speciális megoldását garantáló szolgáltatást ugyanis nehezen lehetne összefűzni az AMD névvel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.