Hirdetés

Elkészült a végleges Oculus Rift



|

Egyéni kontroller és Xbox One gamepad is kerül a dobozába.

Hirdetés

Tegnap kezdetét vette a világ legnevesebbnek tartott gamer eseménye. A kényelmesen csak E3 néven emlegetett Electronic Entertainment Expón a jövőben megjelenő játékoké a főszerep, az érdeklődők többek közt a GameStaron is követhetik a rendezvényt. Az eheti gamer-paradicsom felvezetéséről a Facebook tulajdonában lévő Oculus VR gondoskodott, a vállalat ugyanis az Oculus Rift gépigényének bejelentése után a múlt héten végre leleplezte a fogyasztói piacra kerülő végleges VR-headsetet is. A 2016 első negyedévében elérhetővé váló hardver várható áráról továbbra sincs információ, de garantáltan nem lesz olcsó mulatság.

Hirdetés


Helló, Microsoft!

A Microsoft sokat beszélt az elmúlt időszakban a gamerek kiszolgálásáról, ám itt nem csak az Xbox konzollal rendelkezőkről van szó, a vállalat szeretne a PC-s játékosok tudatába is visszaszivárogni. A keménymagos PC-s játékosok valamilyen szinten általában érdeklődnek az Oculus Rift iránt, így a redmondiak lepaktáltak az Oculusszal, hogy kerüljön egy vezeték nélküli Xbox One gamepad is a termék dobozába. A kontroller mellé természetesen jár a kizárólag Windows 10-zel kompatibilis, számítógépes vevőegység is. A régi rendszerekkel való inkompatibilitás feltehetően nem nagy probléma, hiszen egyrészt a Windows 7 / 8.x licenccel rendelkezők a kiadása után egy évig ingyen frissíthetnek majd az új operációs rendszerre, plusz a PC-s játékosoknak már csak a DirectX 12 miatt is megéri átállni rá.


Megemlítendő, hogy az Xbox One játékok átstreamelhetőek lesznek a számítógépekre, így Oculus Rifttel is lehet majd élvezni őket. Ettől még nem lesznek térbeliek, fejmozgatásra interaktívak: sima 2D-s síkban látják majd a grafikát a játékosok, mintha a tévéjüket néznék. A megoldás egyetlen előnye, hogy a Rifttel játszva kizárhatóak a környezeti fények.


Fejhallgató, infravörös követés, Oculus Touch

A fogyasztói piacra kerülő Oculus Rift lényegében a legutóbbi Crescent Bay prototípus továbbfejlesztett változata. A belsőt tekintve elvileg nem változott semmi, amelybe beleértendőek a viselő szemei előtt elhelyezkedő, egyenként 1080×1200 pixeles OLED kijelzők. A headsetben a kijelzők és szemek közt optikai lencsék találhatóak, az optimális játékélmény érdekében ezek pontos pozícióját egy tekerővel szabhatják testre a felhasználók.


A Rifthez járni fog egy sztereó fülhallgatópár is, a hangszórók a Rift oldalsó pántjaira lettek felcsatlakoztatva. A vásárlók persze leszedhetik ezeket, ha inkább a saját fejhallgatójukat használnák. A Rift működéséhez elengedhetetlenül szükséges infravörös követőrendszer is trendibb külsőt kapott a korábban látottnál, ez a komponens teszi lehetővé a VR-headset térbeli helyzetének precíz meghatározását.


A microsoftos szál mellett az este második meglepetése az Oculus Rift egyéni vezélőegységének, az Oculus Touch-nak a bejelentése volt. Kettő darab egységről van szó, külön a bal és jobb kezekbe, a fent említett infravörös egység ezek helyzetét is képes követni. A vezérlők célja a karok és kezek „emulálása” a játékokban, ezek használatával természetesebb interakcióba lépni a virtuális világgal.


Szoftveres ökoszisztéma

Piacra kerülésekor az Oculus Rift elméletileg elég széleskörű szoftveres kínálattal fog rendelkezni, a saját programboltjából is lehet majd tartalmakat vásárolni hozzá. Belső és külső nézetes játékok rögtön elérhetőek lesznek hozzá. A fejlesztők ösztönzése érdekében az Oculus VR létrehozott egy 10 millió dolláros keretösszegű programot, azaz fizetni is hajlandó nekik a Rift támogatásáért. A VR-headsethez tartozó kliensprogram nem csak programboltként funkcionál majd, hanem közösségi funkciókat (barátlista, chat és egyebek) is tartalmaz.


Ti mennyi pénzt lennétek hajlandóak kiadni az Oculus Riftért?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.