Hirdetés

Előzetes információk a Biostar AMD 880G alaplapjairól



|

A Biostar a hivatalos bejelentés előtt bő három héttel leplezte le legújabb, az AMD 880G lapkakészletére épülő alaplapjait. Természetesen mindhárom típus támogatja a hónap végén megjelenő hatmagos processzorokat.

Hirdetés

A legfrissebb információk szerint az AMD április 27-én mutatja be hivatalosan az eddig be nem jelentett 8-as szériába tartozó lapkakészleteit, melyekkel végleg leváltásra kerülnek a korábbi generációk. A már megjelent és a hazai számítástechnikai boltokban is kapható 890GX-es alaplapok mellé érkezik a 890FX csúcsfelszereltségű és a 870 belépőszintű készlet, valamint piacra kerül az oly sikeres 780G/785G utódja, a 880G is. Az integrált grafikus maggal felszerelt újdonságok várhatóan megismétlik elődeik sikerét, épp ezért nem meglepő, ha idő előtt kapunk róluk egészen részletes információkat.


Elsőként a Biostar fedte fel a komplett 880G-s termékkínálatát, amely három modellből áll egyelőre. Jó hír, hogy a trióból két variáns a T-széria elvárásai és követelményei szerint készül, ami tervezésben és funkciókban is magasabb szintet képvisel, mint ami a normál modelleket jellemzi. A család legerősebb tagja a TA880G HD, ami elsősorban olyan számítógépkbe ajánlható, ahol a multimédiás felhasználás mellett komoly játékos elvárások is léteznek. Utóbbival kapcsolatban nyilvánvalóan nem a 880G északi hídban található integrált Radeon HD 4250 grafikus vezérlőt emlegetjük szívesen, sokkal inkább a hatmagos Phenom II X6 processzorok támogatását tartjuk jelentős tulajdonságnak, illetve az 5 fázisú CPU-tápellátás reményt adhat komolyabb túlhajtás kivitelezésére is. A gyártó egyébként a gyér játékteljesítmény ellenére is komoly hangsúlyt fektetett az IGP támogatására. Először is csak ennél a típusnál található 128 MB-nyi DDR3 Sideport memória - dedikált VRAM az IGP-nek - a nyomtatott áramkörön, illetve a GT60 funkció révén akár 60 százalékkal is megnövelhetjük a vezérlő 3D-s teljesítményét. Kíváncsian várjuk, mennyiben valós ez a szám, mindenesetre bizakodásra adhat okot az a tény, miszerint a Radeon HD 4250 üzemfrekvenciája a 785G-ben és a 890GX-ben található lapka órajelei közé esik.

 

biostar_ta880g_hd.jpg

Biostar TA880G HD
 

 


Az SB850-es déli hídnak köszönhetően a TA880G HD natív támogatást nyújt a harmadik generációs SATA-szabvány számára, továbbá a RAID 0,1,5 és 10 tömböket is kezeli. A gigabites hálózati vezérlő és a nyolccsatornás hangkodek nem meglepő egy ilyen erős felszereltségű alaplapnál, az opcionálisan elérhető BIO-Remote távirányító viszont egészen egyedinek számít ebben a kategóriában. A Windows Media Centerrel kompatibilis infrás vezérlőeszköz működéséről egyelőre nem rendelkezünk tapasztalatokkal, ám a hazai forgalmazónak hála hamarosan tesztelhetjük a gyártó eme hiánypótló megoldását.


A TA880G HD-hez képest több ponton is kevesebbet nyújt a "B" jelzésű" modell. A kínálat középső tagja is támogatja ugyan az új hatmagos processzorokat, ám 4 fázisú tápellátó áramköreinek köszönhetően legfeljebb csak a 125 wattos TDP-osztályba sorolt központi egységekkel boldogul majd. Öröm az ürömben, hogy a BIO-Unlocking funkció használatával a hamarosan megjelenő új Phenom II X4-es típusokból könnyedén lehet hatmagos változatot kreálni, mindössze a BIOS adott paraméterének megváltoztatása kell a letiltott magok aktiválásához. Ez a funkció egyébként a gyártó összes 8-as szériás alaplapján engedélyezve lesz.

 

biostar_ta880gb_hd.jpg

Biostar TA880GB HD
 

 


Az integrált grafikus mag jellemzői nem változtak, csupán a dedikált memória tűnt el a NYÁK-ról. A Hybid CrossFireX üzemmód viszont megmaradt, így egy megfelelő típusú alsó kategóriás Radeon kártyával bármikor "összeköthetjük" az integrált megoldást. Meglepő változtatás érzékelhető a hangkodeknél is, a TA880GB HD-re már "csak" hatcsatornás vezérlő jutott, amelynek pontos típusáról egyelőre nincs adatunk. A hátlapon található kimenetek lényegében nem változtak, csupán egy PS/2-es portot áldoztak be a mérnökök, ami miatt vélhetően kevesen fognak panaszkodni.


A paletta legalján foglal helyet az A880G HD, ami már nem a T-széria tagja, így eképp módosul a felszereltség is. Tulajdonképpen minden, túlhajtást segítő szolgáltatástól megszabadították ezt a típust, sem a memóriát, sem pedig az integrált grafikus magot nem lehet tuningolni. A hatmagos Phenom II-k támogatás természetesen elérhető, de ennél a lapnál is él a 125 wattos TDP-szabály. További megkötés vehető észre a memória részlegen is, ugyanis az A880G HD-n csupán két DDR3-as bővítőhely használható. A kétcsatonás üzemmód természetesen elérhető a processzorokba integrált memória vezérlőnek hála, ám bővítés esetén nem lesz egyszerű dolga a lap leendő tulajdonosainak.

 

biostar_a880g_hd.jpg

Biostar A880G HD
 

 


Kevésbé lesz feltűnő butítás a SATA foglalatok számának csökkentése, a hat helyett négy darab SATA-aljzat is elegendő lehetőséget ad a háttértárak és optikai meghajtók csatlakoztatására. Dicséretes, hogy ezen a lapon is megtalálható a natív HDMI-kimenet, tehát ha valaki olcsó, HTPC-be is kiváló alaplapra vágyik, nem feltétlenül kell tovább keresgélnie. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.