Hirdetés

Energiatakarékos alaplap



|

A Gigabyte nemrégiben egy új, energiatakarékos funkciót épített be alaplapjaiba. Lássuk, tényleg mérhető-e ennek a hatása!

Hirdetés

Folyamatosan optimalizálja az alaplap és a processzor fogyasztását, ezáltal energiát és pénzt spórol a Gigabyte alaplapok új, környezetbarát funkciója, a Dynamic Energy Saver (DES). Néhány „régebbi” Gigabyte alaplapon is kihasználható ez a funkció, csupán a BIOS-t kell frissíteni a legújabb változatra, és beszerezni a Windows-alapú vezérlőszoftvert a gyártó honlapjáról.

 

 

gigabyte_ds4_k.jpg

 

 

Az új funkció hatását egy Gigabyte GA-EP35-DS4 alaplapon teszteltük Intel Core 2 Duo E6700 processzorral, és tapasztalataink a következőt mutatták:

 

  • a DES kikapcsolt állapotában 155 wattos fogyasztást mértünk (BIOS-ban C1E és SpeedStep 2 bekapcsolva) alaphelyzetben, terhelés nélkül.
  • a DES-t a legmagasabb, hármas szintre kapcsolva, CPU-leszabályozással (CPU Throttle) együtt ez az érték 144 wattra csökkent. Az így mért programok által visszaadott eredmények nem voltak meggyőzőek. A memóriakésleltetés a duplájára nőtt, visszaesett a memóriaátvitel sebessége, továbbá a CPU- és FPU-műveletek teljesítménye is visszafogottabb lett.
  • DES bekapcsolva, de a CPU-leszabályozást kikapcsolva, a számítási teljesítmény stabilizálódott, csupán néhány százalékos elmaradás volt mérhető, az energiafelhasználás pedig bizonyos tesztekben nőtt meg, legtöbbször kevesebbet mértünk a DES kikapcsolt állapotánál.

 

A processzorleszabályozást csak átlagos használat (például internetezés, irodai munka, zenehallgatás, filmnézés) mellett ajánljuk, mivel ezeknél az alkalmazásoknál nem fogjuk érezni a teljesítménybeli hátrányt. Ezzel szemben a CPU- és memóriaigényes alkalmazások futtatásakor kapcsoljuk ki ezt az opciót, mivel a teljesítmény számottevő mértékben nem csökken, viszont a fogyasztás mérhetően kisebb.

 

 

des_k.jpg

 

 

Ha összegeznünk kell, a DES-t nem érdemes kikapcsolni, teljesítménye egyébként is három fokozatban állítható, de a CPU szabályozására mindenképpen figyeljünk oda.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.