Hirdetés

Spóroljunk az árammal!



|

Ma van a Föld Órája, így itt az idő, hogy átgondoljunk energiafogyasztásunkat. Tudatos felhasználással ugyanis éves szinten több tízezer forintot is megspórolhatunk, akár játékos formában is.

Hirdetés

Este 20.30-kor a Föld Órája mozgalom jegyében hazánkban is elsötétül több nevezetesség és középület. Az önkéntes kezdeményezés weboldalán található információk alapján itthon 66 település, 240 intézmény és 2849 magánszemély kapcsolja majd le a lámpáit, legalább egy fél órára. Itt az idő, hogy mi is cselekedjünk, főként, hogy egy kis odafigyeléssel nem csak a Földünket védhetjük, de jelentős összeget is megspórolhatunk.

 



A modernebb jobb



Néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a válság nagy lökést ad majd a Green IT megoldásoknak. Persze nem arról van szó, hogy a szűkölködés közepette az emberek érzékenyebbé váltak volna a fenntartható fejlődés iránt, sokkal inkább arról, hogy az energiahatékonysággal forintban mérhető összeget spórolhatnak meg hónapról-hónapra. A motiváció milyensége igazából lényegtelen, hiszen bármely ok is vezet a zöldebb informatika világához, azzal jelentősen csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Telt, múlt az idő és a Green IT mégsem lett húzóerő (a felhő informatika folyamatos térnyerésétől eltekintve), az emberek vásárlás során nem a zöldebb alkatrészeket keresik, és sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy az elektronikai hulladékaikat hová is tegyék. A hangsúly sokkal inkább a fogyasztáson, a teljesítményen és a nyers erőn van. Azzal lehet dicsekedni, vagánykodni, az erősebb processzor lesz az, amely felpörgeti a Photoshopot, vagy éppen a legújabb játékot. Szerencsére a számítógép alkatrészek és egyéb perifériák gyártói, valamint az operációs rendszerek fejlesztői helyettünk is figyelnek a Föld védelmére.

 



Utóbbit részben a mobil eszközök generálják, amelynél a vásárlók általában azon megoldásokat keresik, amelyeknél az akkumulátor tovább bírja szuflával. Ennek köszönhetően a processzorok energiaéhsége egyre kisebb, a platformok jobban sáfárkodnak a szuflával, valamint - egy kicsit elrugaszkodva a mobiloktól - a printerek gyártói törekednek arra, hogy kevesebb tintából többet nyomtathassunk. Azaz elmondható, hogy a hűtőszekrényekhez és a televíziókhoz hasonlóan a modernebb energiatakarékosabb is, így a vásárlók passzívan maguk is hozzájárulnak a kedvezőbb fogyasztáshoz. Na de nem szabad, hogy ennyivel megelégedjünk, hiszen egy kis odafigyeléssel még többet tehetünk földünk védelméért, s így egyúttal energiaszámlánk csökkenéséért.

Megoldás a fekete képernyő?



Valójában a fekete képernyővel csak ritkán lehet spórolni (ennek ellenére mi is meglepetéssel készülünk 20.30 és 21.00 között). Katódcsöves (CRT) monitoroknál kis mértékben még tudunk, de átfogó tesztek alapján a leginkább elterjedt folyadékkristályos (LCD) kijelzőknél az áramfogyasztást vizsgálva teljesen mindegy az, hogy milyen színt jelenítenek meg, hiszen a monitort mindkét esetben meg kell világítani. Sőt noteszgépeknél és újabb monitoroknál – ahol a LCD dinamikusan állítja a fényerejét - a fekete kirajzolása még több energiát igényel az LCD-knél, mivel azoknak le kell tompítaniuk a háttérvilágításból érkező fényt, hogy a fekete igazán fekete lehessen. Egyedül csak a régebbi, statikus fényerejű LCD monitoroknál lehet 10-15 százalékot takarékoskodni. Vagyis mérhető eredményt csak úgy lehet elérni, ha manuálisan lentebb állítjuk a háttérvilágítás értékét, amit a noteszgépek általában automatikusan megtesznek, amint kihúzzuk őket az elektromos hálózatból. Érdemes ezen beállítások között elmélyedni, akár így csatlakozva a Föld Órája mozgalomhoz, csökkentve gépünk energiaéhségét.

Ehhez Windows 7 és Windows 8 alatt keressünk rá az „energia” kulcsszóra a Start menüben, illetve a Kezdőképernyőn, majd a beállítások között kattintsunk az [Energiagazdálkodási lehetőségek] találatra. A megjelenő panelen válasszuk az [Energiatakarékos] opciót, majd végezzük el a finomhangolást a [Séma beállításainak módosítása] hivatkozáson belül. Itt egyrészt megadhatjuk azt, hogy a PC-nk mikor csökkentse a kijelző fényerejét a szerint, hogy telepről, vagy áramforráshoz csatlakozva dolgozik-e éppen. Itt érdemes a lehető legkisebb értéket beállítani, hiszen egy sötétebb kijelző nem a világ vége, s így jelentős energiát takaríthatunk meg.

 

 

Drasztikusabb lépés a képernyő teljes kikapcsolása, ahol véleményünk szerint egy kávészünetnyi időintervallumot érdemes érvényesíteni. Illetve lentebb a séma fényerejét is érdemes a lehető legkisebbre venni, mivel így állandóan spórolhatunk az értékes energián. Végezetül az Alvó állapot kezdeményezését konfiguráljuk, ahol meg kell találni az egyensúlyt az energiahatékonyság és a kényelemes használat között. Szerencsére a Windows 7 és a Windows 8 gyorsabban ébred fel elődjeinél, így gyakrabban engedhetjük meg a rendszereknek a rövid szunyókálást. A mélyebb informatikai ismerettel rendelkező olvasóinknak a [Speciális energiaellátási beállítások..] között szintén érdemes körülnézniük, ahol akár a processzor és a vezeték nélküli adapter teljesítményét is finom hangolhatjuk, valamint akár felfüggeszthetjük az USB-k áramellátását. A merevlemezek ütemezett kikapcsolásának beállítását mindenkinek javasoljuk, hiszen azzal is spórolhatunk, ha nem pörgetjük folyamatosan a HDD-ket, az így elszenvedhető kényelmetlenség ráadásul minimális, hiszen gyorsan újra munkában tudnak állni a háttértárak. Persze mindez SSD-k mellett érvényét veszti.

Rejtőzködő áramzabálók



Ha már a hardverkomponenseket említettük, akkor mélyedjünk el egy kicsit az eszközök világában, mivel a legnagyobb megtakarítást a zöld alkatrészek és komponensek használatával érhetjük el. Szerencsére e téren meglehetősen gazdag a kínálat, egy komplett konfigurációt összeállíthatunk e szempontot figyelembe véve. Általánosságban igaz az, hogy egy energiatakarékos monitor és nyomtató, egy jól méretezett táp, valamint egy fejlett vezeték nélküli router megválasztásával jelentősen spórolhatunk a villanyszámlánkon.

 

 

A zöld Wi-Fi eszközöket ugyanis egyszerűen áramtalaníthatjuk, illetve beállíthatunk akár ütemezést is a be- és kikapcsolásra. Az éjszaka közepén, illetve távol nyaralva ugyanis nincs szükségünk az otthoni hálózatra, amely egyébként jelentős mennyiségű áramot fogyaszt üresjáraton. Erre érdemes odafigyelnünk, valamint magára az elvre is: amire nincs szükségünk, azt kapcsoljuk ki!

A készenléti, azaz a stand-by üzemmódban lévő eszközeink ugyanis alattomos, sunyi módon folyamatosan zabálják az értékes energiát, amellyel nem csak a villanyóránkat pörgetik, hanem áttételesen a globális káros anyag kibocsájtást is kis mértékben növelik. A sok kicsi ráadásul itt is sokra megy. A felmérések alapján átlagosan a rejtett fogyasztás évente 20-30 ezer forinttal növeli a háztartások villanyszámláját. Ez körülbelül 440 kWh-t jelent, amely tekintetben a magyarok nem térnek el az európai átlagtól. A pazarlás ráadásul nem csak a fogyasztók költségeit növeli, de jelentős környezetszennyező hatása is van. Európában a számítások szerint évente nagyjából 80 terrawattórányi áram (11 erőmű éves áramtermelése) vész kárba a stand-by üzemmód miatt. A kényelemnek tehát ára van, a kérdés csak az, hogy megengedhetjük magunknak a készenléti eszközök luxusát?

Áramtalanítsunk



Ha véget akarunk vetni a pazarlásnak, akkor azt külön eszköz beszerzése nélkül is megtehetjük. Jelentős összeget spórolhatunk meg ugyanis már azzal is, ha a nem használt készülékeket teljesen áramtalanítjuk, kihúzva azokat az elektromos hálózatból. Persze ez néha nem egyszerű mutatvány, mivel a csatlakozók gyakran a bútorok, vagy éppen a számítógépasztal mögött találhatóak meg, amelyeket nem szeretnénk minden esetben elhúzogatni. Megoldást jelent egy kapcsolóval ellátott hálózati elosztó, amit már körülbelül 1500 forintért beszerezhetünk, így az áramtalanítás egyetlen mozdulatra redukálódik.  Persze itt is vannak okos megoldások. Négy ezer forint felett már kaphatunk túlfeszültség és túlterhelés védelemmel, valamint USB-csatlakozóval ellátott, hat ezer forinton túl kapcsolóórás időzítővel felszerelt, míg tíz ezer forint felett távkapcsolós, automatikus fogyasztásvezérlővel kiokosított modelleket.

 



Figyeljünk arra is, hogy mobilunkat azonnal húzzuk ki a hálózatból, amint az elérte a maximális töltöttséget. Ha nem így teszünk, akkor a kis szerkezet a továbbiakban is folyamatosan szívja majd magába az energiát, amely éves szinten akár ezer forintokban mérhető plusz költséget eredményezhet. Természetesen erre a feladatra is léteznek külső eszközök, például a Go Green töltő stop, amely egy gomb megnyomását követően csak 8 óráig engedi a csatlakozónak az áramfelvételt. Mondjuk ez a 2-3 óra alatt feltöltődő okostelefonoknál mindez kevésbé használható, de annál inkább az akkumulátoros elemeknél, amelyeknek használatát egyébként erősen ajánljuk. Illetve azt is, hogy egy új készülék vásárlásakor figyeljünk a stand-by fogyasztási értékekre is, mert mint láthatjuk, nem egy mellékes specifikációról van szó.

Használjunk megújuló energiaforrást! Persze elsősorban nem egy házilag barkácsolt szél- netán vízerőműre gondolunk, hanem a napelemekre. Nem vennénk el az ingatlan magazinok kenyerét, nem akarunk behatóan foglalkozni a tetőre szerelhető kollektorokkal, inkább az apró napelemes kütyükre szorítkoznánk.

 

 

A júliusi PC World magazinban többet is bemutattunk közülük (2012. július - A nap töltő ereje), hiszen a napenergiával működő fűnyírón, lámpán és billentyűzeten túl vásárolhatunk kollektorral felvértezett táskákat és univerzális töltőket akár 7000 mAh-ás kapacitással is. Habár egy ekkora energiatank megtöltéséhez optimális esetben 6 órás napsütés szükséges, éves szinten mégis jelentős összeget spórolhatunk meg, hiszen legalább 3-4 hónapon keresztül élvezhetjük az ingyenes napenergia nyújtotta előnyöket, kiránduláskor pedig pláne jól fog jönni az apró kis kütyü,


 

Játék a csökkentés



A legfontosabb az, hogy tudatos fogyasztókká válljuk, olyanná, aki pontosan tudja, hogy mennyi áramot fogyaszt és hogy azon belül is mennyire van szüksége, mekkora volumen az, ami pocsékolás. Ehhez érdemes egy digitális fogyasztásmérőt beszerezni, ami egy konnektorba dugva kijelzi, hogy mennyi áram folyik át rajta. Egy ilyen eszköz már pár ezer forintért beszerezhető persze könnyen találhatunk drágább modelleket is, amelyek általában pontosabb eredményeket is adnak.  A legtöbb terméket felkészítették teljesítménytényező (Cos fi), pillanatnyi fogyasztás (W), a mérőn átfolyó áram (A), hálózati feszültség (V) és frekvencia (Hz) mérésére, valamint az kilowatt/óra tarifa begépelését követően a forintban mérhető összeg kijelzésére.

 



Sajnos hazánkban az egész háztartásra kiterjedő okos mérés egyelőre még gyerekcipőben jár. Habár a hazai szolgáltatók irányából voltak ígéretes próbálkozások, napjainkban csak néhány referencialakásnál tudják a lakók valós időben mérni és egy webes felületen, vagy natív alkalmazásban nyomon követni a fogyasztásukat. Nyugaton már e tekintetben is előrébb tartanak, igaz nem sokkal. Pedig a jövő az okos szenzoroké és a mérhető energia-, víz- és gázfogyasztásé.

 

 

Érdemes például rákeresni az Onzo Smart Energy csomagjára, amelynek szenzorját közvetlenül a villanyórához csatlakoztathatjuk, hogy utána egy webes felületen követhessük az áramfogyasztásunk alakulását. Az adatok hetente frissülnek és a cél az, hogy hétről-hétre alacsonyabb értéket érjünk el, így valójában játékosan csökkenthetjük háztartásunk energiafogyasztását, úgy hogy családunk minden tagjának láthatóvá válik a változás, amely egyúttal garantálja a kellő motivációt. E téren az AlertMe megoldását emelnénk még ki, amely natív okostelefon alkalmazással is rendelkezik és valós időben képes kijelezni áram- és gázfogyasztásunkat, sőt a rendszerhez még megfigyelő kamerák is kapcsolhatók, így a technológiával pontosan tudhatjuk, hogy éppen mi folyik lakásunkban, házunkban.

Ne dobjuk a kukába



Az esőerdőket, a skandináv fenyveseket – és természetesen a pénztárcánkat - is kímélhetjük azzal, ha csökkentjük a papírhasználatunkat otthon és az irodában. Ezen feladat egyre könnyebben kivitelezhető, igazából egyre kevesebb olyan dokumentum, grafika van, amit érdemes papírra vetni. A holland Mekentosj számításai szerint, ha 12 ember, 50 hét alatt heti négy darab 8 oldalas PDF-et készít nyomtatás helyett, azzal éves szinten egy kifejlett fa kivágását előzheti meg (a cég szerint ugyanis egy fából körülbelül 20 ezer A4-es oldal nyerhető ki). Globálisan, 8 millió emberrel számolva mindez több mint 660 ezer fa megkímélését jelentheti. A sok kicsi ismét sokra mehet.

 



Végezetül érdemes az elektronikai hulladék kezelésével is foglalkozni, hiszen olyan szemétről van szó, ami sok esetben lassan bomlik le és veszélyesnek minősül, ráadásul ha ügyesek vagyunk, akkor még pénzt is kereshetünk azzal (otthoni selejtezésnél ne gondoljunk többre pár száz forintnál). Az üres festékpatron felvásárlók például 50 és 500 forint közötti összeget fizetnek tonnerenként, a fémátvevők pénzért átveszik az akkumulátorokat és a fémhulladékokat (főként, ha nagyobb volumenben visszük), sőt még műanyag felvásárlót is találhatunk Magyarországon egy rövid keresgélést követően. Arra azonban figyeljünk, hogy az integrált áramkörök veszélyes hulladéknak minősülnek, így ha a bedöglött otthoni PC-nkel összegyűjthető – körülbelül egy kávéra elegendő - pénz motivál bennünket, akkor utóbbi porció elhelyezésére is legyen kész tervünk. Például érdemes azokkal bekopogtatni egy közeli hulladékgyűjtő udvarba, ahol a lakosság díjmentesen többek között leadhatja elromlott számítástechnikai eszközeit, szárazelemeit, elhasználódott háztartási gépeit, valamint más veszélyes szemeteit.

 



Sőt nem csak érdemes, hanem kötelességünk is, hiszen a vonatkozó jogszabály alapján a hulladék tulajdonosának gondoskodnia kell az erre kijelölt gyűjtőhelyen vagy hulladékkezelő létesítménynél történő leadásról. Azaz nem dobhatjuk el akárhol a szemetünket, máskülönben bírságra számíthatunk – és ez rendben is van így.  Annál is inkább, mivel az e-hulladékot számos helyen leadhatjuk: kereskedelmi egységekben (hipermarketekben, műszaki áruházakban, villamossági üzletekben) kihelyezett több mint 5500 gyűjtőponton, lakossági begyűjtő napok alkalmával, valamint a már említett udvarokban. Illetve új készülék vásárlásakor az elromlott terméket ott hagyhatjuk a boltban. Az eladó, vagyis jelen esetben átvevő eljutattja majd azt a gyártónak, akinek egyébként visszavételi kötelezettsége van az általa forgalomba hozott árucikkekre. Emiatt új háztartási berendezés értékesítésekor a kereskedő köteles a fogyasztó által felajánlott, az értékesített berendezéssel azonos elsődleges használati célú és mennyiségű használt berendezést a birtokba adás helyén átvenni, amelyért nem követelhet külön díjat. Persze azzal a lehetőséggel is számoljunk, hogy az adott alkatrész, noteszgép, vagy netán okostelefon nem romlott el, csak éppen meguntuk, egy újabbra váltunk. Ilyenkor semmiképpen se a kukát célozzuk meg, hanem vagy próbáljuk azt használtan értékesíteni, vagy ajándékozzuk el egyik családtagunknak, ismerősünknek, vagy egy alapítványnak. Attól, hogy mi meguntuk, másnak még jó lehet!

Bánjuk gondosan az elemeinkkel is, hiszen azok is veszélyes hulladéknak minősülnek. A hulladékgyűjtő udvarokat esetükben is érdemes megcélozni, vagy egy közeli gyűjtőhelyet, ami jó eséllyel a közeli elektronikai áruházban lesz (a rebat.hu és a relem.hu oldalakon érdemes rákeresni a közeli gyűjtőpontra). Ha sok elemet használunk el, akkor érdemes elgondolkodni egy újratölthető csomag beszerzésén, amelyek akár több száz töltés-kisütés periódust is kibírnak, így ismét spórolásra nyílik lehetőségünk, és ami a társadalom számára fontosabb: kevésbé terheltük meg bolygónkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.