Hirdetés

Ennyibe kerül a gamerré válás



|

Megvan az erős gamer notebook vagy került végre egy vállalható videokártya az asztali PC-be, de valami még hiányzik: a perifériákból is érdemes a jobb minőséget választani, ami persze nem lesz olcsó mulatság.

Hirdetés

Nyilvánvaló tény mindenki számára, hogy a gamer perifériáknál a magas ár sokszor inkább a dizájn miatt van, de azért van egy szint, amit a hardvernek, a szolgáltatásoknak is el kell érniük és ez nem olcsó. A kétezer forintos egerekbe még nem tesznek nagyfelbontású érzékelőket, a kapcsolók lassúak és gyenge minőségűek, az 1000 forintos billentyűzetek pedig egy nagyobb MOBA vagy FPS-csata után széthullanak és akkor még csak dühösek sem lettünk. A headset is fontos kérdés: ha túlzásba visszük a spórolást, bizony fájó, csengő fül, kellemetlenül rossz mikrofonhang és kiábrándító játékélmény lesz a vége. Megnéztük, mire képesek az olcsó gamer perifériák és hol lehet elkezdeni.


Hirdetés


Egér

A legolcsóbb, már gamer egérnek mondható modellek valahol 3000-4000 forint magasságában kezdődnek. Itt a Gigabyte, a Trust, Zalman, Genius, Asus modelleket találjuk. Ezeken az egereken már van dpi-választó gomb, de a szoftverek még limitáltak (ha vannak egyáltalán), túl sok gombot és jó minőségű alapanyagot sem kapunk. Az érzékenység általában 1600-2400 dpi, ami full HD-felbontáshoz még éppen elegendő, de túl sok extra gombra ne számítsunk és aktív játék mellett 0,5-1 éven belül nézhetünk új egér után.



Ha inkább a Razer, Logitech, Cooler Master stb. vonalból, vagy a fent említett gyártók eggyel komolyabb modelljeiből válogatnánk, 7-10 ezer forintot spóroljunk össze. Itt már jelentősen jobb az anyaghasználat, megjelennek a minőségi OMRON kapcsolók, a használható, makrózásra is bevethető szoftverek és a sokkal jobb szenzorok. Az általános a 4000 dpi, de egyes modellek akár az 5000-5600 dpi-ig is elmennek.



Billentyűzet

Az 1000-2000 forintos tasztatúrákat azonnal felejtsük el, nem csak játék, normál használat esetén is. Valahol 3000 forint környékén jelenik meg a leheletnyivel jobb anyaghasználat, a rugalmasabb membrán, a normális ergonómia. Persze a masszivitás még itt is csapnivaló és extrát nem kapunk, de legalább már 1-2 évig jó lesz egy ilyen modell. Ha extra, gamer külső is kell, valahol 4000 forint környékén nézelődjünk: itt már találunk ThermalTake-et, de jól néz ki a Genius vagy a Tracer gamer billentyűzete is.



Innen egészen 20 ezer forintig szaporodnak az extrák és a dizájn is javul, megjelenik a háttérvilágítás és a többi, de a membrán marad. A mechanikus kapcsolókkal szerelt modellek 20 ezer forintnál kezdődnek, viszont itt 20-25 ezer forint között máris több, érdekes modellt találunk, amelynél akár háttérvilágításba, akár Cherry kapcsolókba is belefuthatunk - érdemes körülnézni, ezek már több évre szóló választások.


Headset

Főbenjáró bűn egy rossz headset - ne is csodálkozzunk, hogy a spórolástól megfájdul majd a fejünk. A bántóan rossz, gamernek nevezett headsetek nagy gondja, hogy nem csupán a hangminőség csapnivaló, de a csicsa mellett az ergonómiával sem törődtek. 2000 forint alatt ne nézelődjünk, sőt, 3000 forint alatt is csak akkor, ha nagyon szoros a büdzsé. 5000-6000 forintig a legtöbb gamer headset még nem lesz hosszútávon kényelmes viselet, de legalább a hangminőség már egy fokkal jobb és az alapanyag minősége sem szörnyűséges. A vállalható, már elfogadhatóan kényelmes és jobb minőségű, nem ismeretlen gyártótól származó headsetek 7-10000 forint között kezdődnek. Ezért kaphatunk Logitech-et, Arcticot, Creative Fatal1ty-t, Ozone-t és egy HyperX-et. Az igazán nagy túlkínálat 15-20 ezer forint között van, itt már tényleg vállalhatóan jó minőségű, egészen kényelmes és dizájnos fülesek közül válogathatunk.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.