Hirdetés

Építsünk HTPC-t! - II. rész



|

Összeállításunk második részében folytatjuk a HTPC összeállítását, és bemutatjuk milyen hardverelemeket érdemes használni, hogy ne csak halk, de minőségi szórakoztató központot kapjunk végeredményül.

Hirdetés

A cikk első része itt olvasható.

 

Több máshoz hasonlóan a tápkérdést is viszonylag könnyű elintézni, esetünkben ugyanis semmi szükség minierőműre. Egy 300–350 watt teljesítmény leadására képes példány tökéletesen elegendő, persze ekkor is erősen ajánlott valamilyen márkásabb kivitel. Ahelyett, hogy feleslegesen elmerülnénk a teljesítmény kérdésében, inkább a halk működésre figyeljünk, igyekezzünk minél csendesebb típusra lelni. Adott esetben a hűtés szempontjából fontos szerepet tölthet be a tápegység, hiszen egy kétventilátoros kivitel sokat segíthet a meleg levegő kiáramoltatásában.

 

 

_img_6203.jpg

 

 

A kielégítő hűtés és a csendes működés egymásnak némileg ellentmond, főként ha HTPC-t szeretnénk építeni, amikor csak léghűtés jöhet szóba. Számos hardverelemnél említettük, hogy élhetünk passzív megoldással is: ezáltal csendesebb gépet kapunk, ám – bár lehetőség lenne rá – a ventilátorok száműzését nem folytathatjuk büntetlenül a végtelenségig. Tipikusan ilyen alkatrész a processzor, ennél kötelezően ventilátoros megoldást kell alkalmaznunk. Mint már említettük, hanyagoljuk a gyári hűtőket, és keressünk alternatív megoldást. Számos gyártó kínál jobbnál jobb példányokat, de többnyire itt is gondot jelenthet a kevés hely – főleg a magasságra gondolva –, ezért lehetőségeink igencsak leszűkülnek. Mielőtt bármit is megvásárolnánk, nézzünk utána a ház leírásában, és a biztonság kedvéért mérjük is meg, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely, és csak ennek pontos ismeretében vegyünk bármit.

Ha szerencsénk van, a CPU-hűtő és a tápegység ventilátora is elég lehet. Ne ijedjünk meg a szokottnál kicsit magasabb hőmérsékleti értéket tapasztalva, a HTPC egyébként sem a túlhajtásról ismert, nyugodtan hagyhatjuk kicsit melegedni, a csend megéri.

 

_img_6205.jpg

 

Előfordulhat, hogy mégiscsak pluszventilátort kell beiktatnunk. Ekkor ismét azzal a kellemetlenséggel kell szembenéznünk, hogy nagyméretű, lassú ventilátor nem jöhet szóba, mert csak egy kisebb darabnak jut hely. Ekkor hűtésünket vagy a már említett módon, az alaplapon keresztül próbáljuk meg szabályozni, vagy egy potméteres fordulatszám-szabályozóval operálva kíséreljük meg minél csendesebb működésre bírni. A ventilátorokat speciálisan erre a célra kapható (például a Nexus kínálatában találni ilyet) gumival rögzítsük, így megszüntethetjük az általuk működés közben keltett rezgéseket.

 

 

Egy PC-ben a ventilátorokon túl az optikai meghajtó és a merevlemez is zavaró hangforrás. Optikai meghajtó esetében szoftveres megoldással élhetünk. Az ingyenesen elérhető Nero DriveSpeed programmal csökkenthetjük az olvasó maximális sebességét, ami aztán a videolejátszáshoz bőven elegendő négyszeres, esetleg kétszeres olvasási sebességgel dolgozva lényegesen halkabban fog üzemelni. A merevlemez esetében már annak rögzítésén is sok múlik, így ha rendelkezésre áll egy szabad 5,25-ös hely, akkor rezgéscsillapító gumival szerelve komoly eredményt érhetünk el.

 

_img_6202.jpg

 

 


 

A működés közben produkált zaj ellen is tehetünk, de csak módjával. A Maxtor honlapjáról ingyenesen letölthető alkalmazással csökkenthetjük a lemez sebességét, és ezáltal a kibocsátott zaj is csökken. A sebességbeli különbség 4-5 százalékos csökkentés esetén alig érzékelhető, cserébe viszont jóval csendesebb merevlemezt kapunk.

 

 

A HTPC „belső szervei” közül az egyik legfontosabb elem a tunerkártya, amelynek kiválasztása már jóval bonyolultabb feladat. A legolcsóbb darabok csak analóg adás vételére alkalmasak – ma még ezek tökéletesen meg is felelnek ugyan, de aki komolyabb összeget tud rászánni, és gondol a jövőre is, annak hibrid kártyát javasolunk.

 

img_6075.jpg

 

A hibrid kártyák analóg és digitális adás vételét egyaránt lehetővé teszik, ezért amint normálisan kiépül itthon a digitális rendszer, nem kell ismét beruházni egy új kártyába. Csak digitális kártyát azért nem célszerű venni, mert jelenleg csupán három adó fogható vele, és nem hinnénk, hogy aki HTPC építésére adja a fejét, az megelégszik ennyivel.

A csúcsot a duáltuneres kártyák jelentik: ezeken egy lapkán két vevőegység kapott helyet. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy egy adó nézése közben egy másik műsorát rögzíthessük, és a valódi kép a képben funkció is csak így használható ki. A sorból nem maradhatnak ki az ATI All-in-Wonder kártyái sem, amelyek egy grafikus kártya és egy tunerkártya ötvözetei. Azoknak sem kell szomorkodniuk, akik régebbi alaplapjukat felhasználva vágnak bele az építkezésbe, mert ezek között még ma is találunk jó minőségű, HTPC számára megfelelő AGP-s változatot.

Bárhogy legyen is, mielőtt kiválasztanánk a tunert, nézzünk utána a médiacenter-szoftvernek is, hogy képesek-e az együttműködésre. Általánosságban elmondható, hogy a nevesebb gyártók termékei (például Hauppage, Pinnacle, TerraTec) előnyt élveznek a szoftverfejlesztők körében, így ezekkel ritkán adódik kellemetlenség.

 

A vezérlés főszereplője a távirányító: ezt számos gyártó észrevette, és kialakította saját eszközeit. Véleményünk szerint ezek közül csak a billentyűzetet egérrel ötvöző kivitelek jöhetnek számításba esetünkben. Felesleges pénzkidobásnak tartjuk valamilyen egyéb típusú, számtalan multimédiás gombbal felruházott méregdrága csodába beruházni, hiszen a HTPC-t irányító médiacenter-szoftver pont arra való, hogy akár egy egyszerűbb távirányítóval is minden kényelmesen elérhető legyen.

 

 

_img_6209.jpg

 

Szerencsére manapság még a legolcsóbb tévétunerhez is kapunk távirányítót. Az egyszerűbb kivitelek csupán a saját szoftver kezelésében tudnak részt venni, míg egy komolyabb darab univerzális vezérlőként szolgálhat, így médiacenter-szoftverhez is alkalmazhatjuk.

Végül, de nem utolsósorban tekintsük át a hagyományos beviteli eszközöket! Szükségünk lesz egy egérre és egy billentyűzetre. A megfelelő párosítás kiválasztásához különösebb hozzáfűznivaló nincs – azonkívül, hogy kényelmünk érdekében feltétlenül vezeték nélküli kivitelűnek kell lenniük.

 

 

_img_6195.jpg


A Silverstone kínálatában jobbnál jobb HTPC-házakat találni.

 

 

_img_6067.jpg


Esetünkben a szerelhetőségnél fontosabb a kellő merevség.

 

 

_img_6196.jpg


Az előlapi USB- és FireWire kivezetés elengedhetetlen.

 

 

_img_6069.jpg


A könnyebb szerelés érdekében, amit csak lehet, házon kívül szereljünk.

 

 

_img_6207.jpg


Figyeljünk a méretre, többnyire a kisebb hűtők között kell keresgélnünk.

 

_img_6078.jpg


A kivehető optikai és HDD-keret megkönnyíti a szerelést.

 

 

_img_6211.jpg

A passzív hűtésű grafikus kártya a legjobb megoldás.

 

_xtrememusic_pdt_hi.jpg

Ha elfér, inkább használjunk önálló hangkártyát.

 

_img_6203_1.jpg

A lassabban forgó, nagy átmérőjű ventilátorok halkabbak.

 

 

_img_6205.jpg


Nem árt, ha a kiegészítő ventilátorok fordulatszáma a hőmérséklet függvényében szabályozható.

 

 

_img_6202.jpg


A csendes hűtés mellett fontos követelmény a széles körű csatlakoztathatóság is.

 

 

_img_6214_1.jpg


Lehetőleg márkás, hibrid tunerkártyát válasszunk!

 

_img_6193_1.jpg
Az egérrel egybeépített billentyűzet használata a legkényelmesebb. 
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.