Hirdetés

Építsünk otthon processzort!



|

Igaz, csak 4 MHz-en üzemel, de komplett operációs rendszert futtat az otthon épített processzor.

Hirdetés


Pár évvel (évtizeddel) ezelőtt igen népszerűek voltak az úgy nevezett homebrew számítógépek, amelyeket a felhasználók otthon, előre vásárolt alkatrészekből raktak össze. Bill Buzbee a korábban a Transmeta-nál, most pedig a Hewlett-Packard Laboratories-nál dolgozó kutató ennél is továbbment, saját építésű számítógépébe saját processzort is épített otthon magának, amelyet a Vintage Computer Festival eseményen mutatott be a többi számítógépőrültnek - amint a Minix OS Linux alapú operációs rendszert futtatja.

 

 

cpu_2_k.jpg

 

 

A Magic-1 névre keresztelt gépezet több mint 200 integrált áramkört tartalmaz, ezeket több ezer vezeték köti össze. A saját processzor 4,09 MHz-en üzemel és alkotója szerint a „régi 8086-os mikroprocesszorokkal van egy súlycsoportban". Felhasználói és rendszermérnöki (supervisor) módokat támogat, hat külső megszakítással rendelkezik és maximum nyolc megabájt memóriát képes kezelni.

 

 

cpu_3_k.jpg

 

 

Ahogy a felépítési ábráján látható a miniszámítógép 22 bites címbusszal és 8 bites adatbusszal rendelkezik. Négy külön nyomtatott áramköri lapból áll, amelyeket tele vannak integrált áramkörökkel.

 

 

cpu_1_k.jpg

 

 

Aki kedvet kapott saját processzor (és számítógép) építéséhez, az a szerző oldaláról letöltheti a minigép teljes

tervrajzát is és bátran kísérletezhet otthon.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.