Hirdetés

Epson GT-S80N szkenner teszt



|

Komoly digitális archívumhoz profi lapolvasóra lesz szükségünk.

Hirdetés

Dokumentum archiváláshoz napi néhány oldal mennyiségben szinte bármelyik olcsó multifunkciós vagy 5000 forintos lapolvasó is megfelelő lehet, de ahol nagyobb volumen mellett is komolyan rendben akarjuk tartani a digitális irodai archívumot, ott ennél többre lesz szükség. Az Epson nem csak tintasugaras nyomtatóival, hanem szkennereivel is célozza az irodai piacot.

 

 

 

Epson GT-S80N
Epson GT-S80N

 


A GT-S80N leginkább egy kisebb tintasugaras nyomtatóra emlékeztet, sötét színű burkolata igényesen kidolgozott. Egy álló, 75 lapos papírtálcáról érkezteti a lapokat a készülék elé az íróasztalra. Két soros, monokróm szöveges kijelzőt helyeztek el rajta és mindössze négy gombot építettek ki a burkolaton. Hátoldalán USB csatlakozás található, a mellékelt Edimax nyomtatószerver révén pedig Ethernet és Wi-Fi hálózaton is elérhető.

 

 

 

Kereshető PDF
Kereshető PDF

 

Nem probléma a kereshető PDF gyors előállításamagyarul sem

 

Monokróm, szürkeárnyalatos és színes beolvasásra képes legfeljebb 600 dpi felbontással. Két CCD sor között vezeti át a papírt, így anélkül készíti el a kétoldalas beolvasásokat, hogy megfordítaná az eredeti dokumentumot. Ennek különösen örülhetünk, ha különféle minőségű és méretű eredeti anyagokkal kell dolgoznunk, a vegyesen egymásra halmozott számlákat, leveleket, prospektusokat egy lapfordítós ADF nehezebben tolerálná. Tesztünk során nem tapasztaltunk fennakadást a GT-S80N részéről, vegyesen egymásra hányt dokumentumhalmazt is sikerrel digitalizált a készülék. Ha több névkártya is akad a feldolgozni valók között, akkor érdemes átállítani a lapterelőt, hogy a kártyák ne forduljanak el a munka során.

 

 

FineReader a precíz dokumentum OCR-hez
FineReader a precíz dokumentum OCR-hez

 

FineReader a precíz dokumentum OCR-hez

 

A gyártó percenként 40 lap sebességet ad meg, azaz egy kifejezetten gyors masináról van szó. Igaz, a gyakorlatban azért érezhetően kisebb, de még mindig meggyőző teljesítményt tapasztaltunk, 200 DPI felbontás mellett 26 másodpercet vett igénybe egy tíz oldalas dokumentum monokróm beolvasása - ez a leggyakoribb minőség igény archiváláskor. 300 dpi és színes egyoldalas beolvasás mellett már 44 másodpercre volt szükség ugyanehhez. Elmehetünk akár 600 dpi felbontásig is, színesben is, ha az indokolt. A bemelegedési idő jelképes, inkább a szoftvermodul indulása jelent némi késleltetést a gyakorlatban, hiszen a LED megvilágítás azonnal üzemkész. Már napi néhány tucat oldal beolvasásánál is számíthat, hogy ezen a gyors céleszközön, vagy egy olcsó multifunkciós eszközön próbáljuk elvégezni a digitalizálási feladatokat. A beolvasás után mintegy egy percre volt szüksége az Epson Scan-nek ahhoz, hogy kereshető PDF-et állítson elő. Ugyan az Epson Scan nyelv beállításai között nem szerepel a magyar, mégis sikerült magyar ékezetes szövegre is rákeresnünk az elkészült anyagban. Ha pontosabban szeretnénk meghatározni a munka menetét, vagy a beolvasott anyagot átszerkesztenénk, akkor érdemes a mellékelt ABBY FineReader OCR alkalmazásból dolgozni, de egyébiránt a készülék indítógombjára induló Epson Scan is jól dolgozik.


Bőséges szoftver kínálat egészíti ki a hardvert, a meghajtóprogramok mellett magyar nyelven (is) tudó OCR alkalmazást és névkártyák címtárba digitalizálására alkalmas programot is kapunk. A meghajtóprogram olyan apróságokkal segíti a munkát, mint a szövegoptimalizálás (színes háttér semlegesítése) vagy a lyukasztás nyomának az eltüntetése. Ha nem szeretnénk hálózaton megosztani a készülék használatát, akkor mintegy 24 000 forinttal olcsóbban juthatunk hozzá a masszív lapolvasó csak USB-s változatához, a GT-S80N-hoz.

 

Névjegy

 

Termék: Epson Epson GT-S80N

Forgalmazó: Epson Europe B.V.

Ár: 323 990 Ft

 

 

Adatok

 

Dokumentum szkenner

40 lap/perc névleges sebesség

Legfeljebb 600 dpi optikai felbontás

75 lapos lapadagoló

Kétoldalas beolvasómű kettős CCD-vel

Ultrahangos adagolásérzékelés

Epson ReadyScan LED megvilágítás

Twain és ISIS illesztőprogramok

ABBYY FineReader 6.0 Sprint Plus, Epson Copy Utility, Presto! BizCard SE, Presto PageMaker 8 Professional szoftverek

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.