Hirdetés

Epson SX100, a diákmulti



|

Kontrasztosan dolgozik normál papírra is és olcsó hozzá a patron, viszont...

Hirdetés

A szokásos álló papíradagoló tálcával szerelt elrendezést követi az Epson olcsó többfunkciós személyi nyomtatója. Lakkfekete fedőburkolatot kapott a beépített síkágyas lapolvasó fedele, mellette helyezték el azt a néhány nyomógombot, mellyel az önálló másoló funkciók kezelhetők, kijelző gyanánt csupán néhány állapotjelző led szolgál. Külön indítható dokumentum, monokróm dokumentum és 10×15 centiméteres fotó másolása, e három funkciót a készülék kikapcsolt számítógép mellett is ellátja. Faxot és eredeti adagolót nem tartalmaz. A kimeneti papírajtó zárható, így kevesebb helyet foglal a készülék üzemen kívül.

 

epsonsx100_.jpg

 

 

 

Négy különálló tintapatronban mellékelik a pigment alapú DuraBrite tintákat, melyek egységcsomagban olcsóbban is megvásárolhatók. A konstrukció előnye, hogy csak a kifogyott színeket kell kicserélnünk, hátránya, hogy a fixen szerelt piezo-elektromos nyomtatófej karbantartása (az állásidőben való beszáradást elkerülendő) némi tintát emészt fel. Legkevésbé akkor pazarlunk ezzel a konstrukcióval, ha gyakran, nap mint nap nyomtatunk kisebb mennyiségeket. Az ISO kompatibilis  kapacitás adatok alapján (azaz optimális esetben) a fekete patron 175 monokróm oldalra elegendő, így a lapköltség monokróm oldalaknál mintegy 15 Ft, színes grafikák nyomtatása pedig 45 Ft. Ezzel – ahogy alacsony bekerülési ára alapján várható is volt -- mindenképpen a drágábban dolgozó masinák közé sorolhatjuk az SX100-at, ugyanakkor előnyként meg kell említenünk hogy egy-egy patron pótlása nem kerül sokba (2390-2690 Ft).

 

 

epsonfx100_koltsegek.png
 

 

 

A pigment alapú festék igen jól mutat normál papíron, a matt hatást kicsit fényesebb média segítségével fokozhatjuk. Külső felhasználásra szánt anyagoknál tanácsos 90-100 grammos lapokra dolgozni, mert az olcsó fénymásolópapírt kissé hullámossá teszi a telítettebb dokumentumok (pl. egy magazin oldal) elkészítéséhez felhasznált festékmennyiség. Főleg szöveget tartalmazó, szellősebb oldalakon a hatás természetesen nem tapasztalható. Alkalmi fotónyomtatáshoz is használható, de erre a célra ez a tinta nem igazán megfelelő, nyomataink kevésbé fényesek és árnyaltak lesznek, mint ha a gyártó egy fotónyomtatóját vennénk igénybe. Legjobban monokróm és színes dokumentumok, weboldalak előállítására találtuk alkalmasnak, házi, személyi irodai terhelés mellett.

 

driver.png

 

Jónéhány hasznos beállítás található a meghajtóprogramban.

 

Elég nagy különbség van a három másoló funkció között minőségben és sebességben. A monokróm kópia egy perc alatt készen van, szöveg minőségben. Színesben már közel két percet kell várnunk egy dokumentum (mondjuk újságoldal) másolatára, ekkor a minőség jobb, de csíkok mutatkoznak, ha telített háttér vagy fotó is része az oldalnak – ez nyomtatáskor nem fordul elő normál beállítások mellett sem. A fotómásolás 10×15 centimétere másolatot készít Epson fotópapírra optimalizálva, igaz, több perc alatt. CIS érzékelő található a lapolvasóban, mely általános célra teljesen megfelel, de ha nyitott könyvet másolunk, a gerinc területén elsötétedéssel kell számolnunk. A lapolvasó fedél csuklója kevesebb mintegy 1 centiméteres játéka legfeljebb 3-400 oldalas könyvek behelyezését teszi lehetővé.

 

 

epsonsx100_2.jpg



Nem lehet ráfogni, hogy kapkodna az SX100-as,   más készülékekkel összevetve kifejezetten lomha. Igazából kedvünk lenne megkérdezni a gyártót, hogy hogyan számította ki a névleges 26 illetve 14 lap/perc értékeket. Méréseink szerint a közel lézerminőséget produkáló monokróm szövegnyomtatás valós sebessége 2,8 lap/perc, a színes weboldalnyomtatás során pedig mintegy 0,4 lap/perc.  Alapvetően nem hangos maga a nyomtatás, de a soremelés és a lap elengedése már erőteljesebb zajjal jár, irodai környezetben kihallatszik a háttérből. Működés közben 48 dB zajt mértünk, ami 61-es értékig szökött fel új lap behúzásakor.

 

epsonfx100_idoeredmenyek.png

 

 

Azoknak ajánljuk az SX100-ast, akik szeretnék olcsón megúszni a készülékvásárlást, szükségük van néha másolásra is és havi egy-két tucat normál papíros oldalnál nem nyomtatnak többet. (Ha magasabb igényeink vannak, válasszunk inkább egy fejlettebb modellt.) Diákok számára vonzó lehet, hogy az éppen kifogyott tintapatron pótlása olcsón megúszható.




Névjegy



Termék: Epson Stylus SX100

Forgalmazó: Epson Deutshcland GmbH

Ár: 14 990 Ft

Web: katt ide

 

 

Adatok



  • Epson Micro Piezo nyomtatófej
  • Négy különálló patron DuraBrite pigmentált tintákkal
  • 4 pikoliteres cseppméret
  • Legfeljebb 5760x1440 dpi felbontás
  • Névlegesen 26/14 monokróm/színes lap nyomtatása percenként
  • A/4-es síkágyas lapolvasó CIS érzékelővel, másolás funkciók
  • Álló papírtálca mintegy 80 lap kapacitással (80 grammos lapok esetén)





Értékelés



Epson Stylus SX100

Előny: Alacsony ár, megfelelő dokumentum minőség normál papíron, egy-egy patron olcsón pótolható

Hátrány: Kis kapacitású patronok, viszonylag magas nyomtatási költség

Teljesítmény: 3

Szolgáltatás: 3,5

Ár/Érték: 3,5

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.