Hirdetés

Érdemes várniuk a olcsóbb videokártyára áhítozóknak



|

Újabb GPU-t mutatott be a héten az AMD, az NVIDIA közben készül a visszavágóra.

Hirdetés

Az új konzolok tavaly év végi debütálásával a nem kimondottan hardcore számítógépes játékosokban is felmerülhetett, hogy nem ártana végre kalapálni a dobozon, hiszen a Sony és Microsoft új konzoljainak piacra kerülésével emelkedni fog a PC-re is elérhetővé váló címek rendszerigénye. Az elmúlt években a grafikus kártyák és grafikus motorok működésében beállt változásoknak köszönhetően az új játékok egyre kevésbé függenek a processzoroktól, így ha nincs keret a PC belsejének egyben való komplett cseréjére, akkor jó eséllyel érdemes lehet a videokártyával kezdeni a komponensenkénti fejlesztést.

Hirdetés


Sajnos az NVIDIA jó ideje kissé mostohán bánik az alsó-középkategóriában vásárolni kívánókkal, azonban az AMD ezt kihasználva igen korrekt ár/érték arányú megoldásokkal áll a szűk büdzsével gazdálkodó fogyasztók rendelkezésére.


Úgy tűnik az NVIDIA most visszavágóra készül, ugyanis a jövő héten szinte garantáltan bemutatkoznak a már Maxwell architektúrás GeForce GTX 750 és GTX 750 Ti grafikus kártyái. Néhány nappal ezelőtt már beszámoltunk a hardverekről, azonban időközben kiderült, hogy a lehozott adatok részben tévesek voltak, ugyanis a szivárogtató által használt GPU-Z hibáson detektálta a CUDA magok számát.


Az ASUS kiszivárgott termékei alapján a GTX 750 nem igényel külön tápellátást, a grafikus processzorában pedig 512 CUDA mag található. Ezzel szemben a GTX 750 Ti-nek már kell egy hattűs tápcsatlakozó, cserébe viszont 640 CUDA mag dolgozik benne. A termékek várható árát 120 és 150 dollárra tippelnénk, a teljesítményük egyelőre nem tisztázott.

 


Annyi mindenesetre nyilvánvaló, hogy az AMD ezen a héten alaposan bebiztosította magát az NVIDIA még be sem jelentett hardverei ellen: egyrészt a Radeon R7 260X ajánlott fogyasztói árát 139-ről 119 dollárra csökkentette, másrészt pedig bejelentette a 99 dolláros Radeon R7 250X, továbbá a 149 dolláros Radeon R7 265 grafikus kártyáit.


Előbbiről hétfői hivatalossá válásakor már beszámoltunk, gyakorlatilag egy átcímkézett Radeon HD 7770-ről van szó, míg a csütörtökön bemutatott utóbbi modell a Radeon R9 270 lebutított változata, 1280 helyett 1024 shader processzor található benne. A pontos specifikációk alant olvashatóak, a teljesítményére kíváncsiaknak pedig az AnandTech cikkét ajánljuk.

 


Összegezve momentán az a helyzet, hogy a nagyon közeli jövőben az alsó-középkategóriában videokártyát vásárolni kívánóknak érdemes elhalasztaniuk egy-két hónappal a döntést: egyrészt napokon belül kiderül az új NVIDIA kártyák tudása és ára, másrészt megérkeznek a boltokba az AMD új hardverei, harmadrészt pedig a régi készletek elfogyásakor a Radeon R7 260X árcsökkenése is életbe lép. A kellemetlenségért cserébe viszont úgy tűnik, hogy rossz kártyát lassan nehéz lesz lehet majd választani a 25-50 ezer forintos kategóriában.



AMD Radeon R7 265 specifikációk:

- Pitcairn lapka, 28 nm-es gyártástechnológia
- 925 MHz-es órajel
- 1024 stream processzor, 64 textúrázóegység, 32 ROP
- 2 GB VRAM, 256 bites sín, effektíve 5,6 GHz-es GDDR5
- DirectX 11.2, OpenGL 4.3, Mantle
- 150 wattos TDP, 1× hattűs tápcsatlakozó
- 149 dolláros ajánlott fogyasztói ár


(Forrás: AnandTech, VideoCardz)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.