Hirdetés

Érkezőben az ATI Radeon HD 4730



|

Nemsokára újabb DirectX 10.1-es Radeon típus kerül a boltokba. A 40 nanométeres RV740 után a korábbi sikerlapkához, az RV770-hez tér vissza az AMD.

Hirdetés

A VR-Zone internetes szakportál információi szerint hamarosan új Radeonnal bővül az ATI kártyák DirectX 10.1-es hadserege. A friss variáns a pletykák szerint a HD 4730 típusszámozást kapja, amely alapján azt feltételeznénk, hogy a vezérlő teljesítményben mindenképp a HD 4770 alá érkezik. Nos, a dolog nem ilyen egyszerű.


A HD 4730-on ugyanis nem a 40 nanométeres gyártástechnológiával gyártott RV740-es grafikus lapka kap helyet, hanem a HD 4800-as modelleken használatos RV770-re esett az AMD választása. Egészen pontosan az RV770LE - HD 4830 - egyik leszármazottja RV770CE néven költözik át egy még olcsóbb nyomtatott áramkörre,  melyre 128 bites memóriabuszon keresztül kommunikáló GDDR5-ös memórialapkákat terveztek. Ezek órajeléről egyelőre nincs információnk, az viszont már szinte biztosnak tűnik, hogy az RV770LE lapka a GDDR3-as HD 4830-as kártyákon megismert órajelet - 575 MHz kapja. A kínálat tehát valószínűleg egy újabb 640 stream processzorral felszerelt Radeonnal bővül hamarosan, azonban várhatóan nem sokáig lesz háromtagú ez a csapat.

 

rv770ce.jpg
 

 


A háttérben véleményünk szerint azt tervezi az AMD, hogy az új Radeon megjelenését követően leállnak - ha ezt nem tették volna meg eddig - a 256 bites NYÁK-kal árult HD 4830 gyártásával. Ez elsőre problémásnak tűnhet az óriási RV770-es készletek tudatában, ám egy ilyen olcsósított kártyával méginkább fel lehet pörgetni a felhalmozott készletek kiürítését, és végeredményben gyorsabb eszközforgást lehet elérni. Szükség van tehát a HD 4730-ra, de nem csak a gyártók, hanem a felhasználók miatt is. Egyéb pletykák szerint ugyanis az AMD megpróbálja kicsit visszafogni a HD 4770 terjesztését, a kártya ugyanis olyannyira erős és olcsó lett, hogy házon belül is óriási konkurenciát teremtettek vele.


A Radeon HD 4730 megjelenési időpontjáról még nem értesültek a külföldi kollégák, a június elejére időzített tajvani Computexen viszont több variáció is felbukkanhat a gyártók standjain. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.