Hirdetés

Expert PC AMD Nr. 001



|

Hazánk egyik legnagyobb nagykereskedése szinte minden platform eljövetelekor összeállít egy saját márkanév alatt futó számítógépet, és ez alól a Bulldozer sem kivétel.

Hirdetés

Mivel már hosszú hónapok óta nagy a hype az AMD új megoldása körül, így nem csoda, hogy ezt a legtöbben meg kívánják lovagolni. Külföldön már bevett szokás, hogy a komolyabb fejlődést mutató platformok köré saját márkanév alatt futó PC-t dobnak össze a nagyobb bolthálózatok, nagykereskedések, illetve adott esetben még különböző médiumok is.

 



Jelen esetben is ez a helyzet, ugyanis az Expert Zrt. jóvoltából egy igazán menő gamerkonfigurációt vásárolhatnak meg a szerencsések, ám a forgalmazásra kijelölt boltok, illetve a végső ár egyelőre tisztázatlan – utóbbit persze kis számolgatással be lehet lőni.

Gyártók

A gép néhány nagy gyártó termékeire épült, amelyeket jelen írásban be fogunk részletesen mutatni. A ház, a táp, illetve a processzor hűtéséért a Cooler Master, az alaplap–videokártya párosért az ASUS, az SSD-ért az OCZ, a memóriamodulokért pedig a Crucial a felelős, vagyis nem mondhatjuk, hogy ismeretlen alkatrészekből lenne összedobva az erőmű. Mivel a cél egy mindent elsöprő AMD-s gép építése volt, ezért a legerősebb, 4 Bulldozer modulok (nyolcmagos) processzort, vagyis a korábbi tesztünkben tárgyalt FX-8150-et rakták bele, nem beszélve a többkártyás kiépítésről. Lássuk hát, mi került a gépbe.

A ház érdekes választás volt, mivel a Cooler Master Silencio 550-es típusba rejtették a komponenseket. Ez a gyártó egyik legújabb megoldása, amelynek fő tulajdonsága a hangszigeteltség. Furcsának tekinthető ez a döntés, ugyanis bár a Silencio 550 remek ház, ha csendes gépet akarunk építeni, egy high-end PC-nél nem feltétlenül a hangtalanság a fő szempont. Ennek ellenére bátran rakhatunk ilyen konfigurációt is a házba, mivel elég nagy ahhoz, hogy bármilyen videokártya vagy ATX-es alaplap beleférjen, de akár komolyabb hűtőket is beleapplikálhatunk.

 

 



Alapjáraton két darab 120 mm-es légkavaró dolgozik a Silencióban, egy lent, elöl, egy pedig hátul, fent. Az elülső ventilátor pozicionálása viszont azért érdekes, mert azt egy kinyitható, ráadásul egy belülről hangszigetelt ajtó takarja el, vagyis csukott állapotban nem tud annyi levegőt bepumpálni, amennyire egyébként gyárilag képes lenne.

A hátsó ventilátor viszont nagyon előnyös, főleg az ezen a gépben lévő Cooler Master Hyper 212 Plus processzorhűtő miatt. Utóbbi termék ugyanis pont olyan oldalirányban préseli a meleg levegőt, hogy az említett légkavaró lapátjai egyesen ki tudják terelni a házból. Szintén a ház és a CPU-hűtő kapcsolatához tartozik, hogy a Hyper szinte milliméterre pontosan belefér a házba, egy hajszálnyi helyet sem hagyva, ami csupán abból a szempontból aggasztó, hogy az oldallapon lévő hangszigetelő szivacsozás adott esetben ha minimálisan is, de meg tud sérülni.

Tesztjeink során két módon is kipróbáltuk a hűtés hatékonyságát: felszerelt oldallappal és anélkül. Előbbi esetben terhelés alatt brutális melegedést tapasztaltunk a ház belső terén, a burkolat felső része szinte izzott, pedig mindent alapfrekvencián járattunk. Ha kinyitottuk az előlapi ajtót, a helyzet egy fokkal jobb volt, viszont még így sem volt az igazi, mivel a két belső ventilátor nem tudott elég levegőt megmozgatni, hogy kellően erős cirkuláció jöjjön létre. Oldallap nélkül azonban nagy baráti volt a hőmérséklet, így az  legjobb megoldás, ha beszerzünk még némi opcionális légkavarót, hogy csukott házzal is élvezni tudjuk a gép nyújtotta örömöket.

 

 



A táp szintén a Cooler Master nevéhez fűződik, egészen pontosan egy GX-750-ről van szó, amely a GX család legnagyobb tagja. A nevéből sejthetően egy 750 wattos hardverről van szó, amely 80 Plus Bronze besorolással rendelkezik; ez annyit jelent, hogy tipikusan 85% feletti hatásfokkal dolgozik. Az SLI- és CrossFireX-kiépítések támogatottak, amelyekben 4 darab 6+2 pines PCI-Express csatlakozó asszisztál, de ezenfelül 9 SATA, valamint 3 molex csatlakozóval is eljátszadozhatunk. 12 voltos ágból egy van, ami 60 amperes, vagyis bátran köthetünk rá éhesebb videokártyákat is. Szükség is volt egy ilyen tápra, hiszen ez a gép sem „csak” egy VGA-t tartalmaz.

Főbb komponensek

Mielőtt a videokártyákra térnének ki, lássuk az alaplapot, amelyet az ASUS termékpalettájáról választott ki az Expert. Nem másról, mint a már korábban is emlegetett Crosshair V Formuláról van szó, amely többek között azért is egy híres termék, mert Andre Yang ezzel döntötte meg a CPU-órajel világrekordot – kétszer is. Először 8,46 GHz-t sikerült elérnie, majd nem sokkal később 8,58-at, így a régi idők Pentium rekordját végleg letaszították a trónról.

A remek tuningos teljesítmény mellett az sem elhanyagolandó tény, hogy ez a gyártó legjobban felszerelt alaplapja, vagyis semmi sem maradt le, ami egy csúcskategóriás termékre kell. Támogatja többek között a 2133 MHz-s RAM-modulokat is, SupremeFX X-Fi 2 nyolccsatornás hangvezérlővel látták el, nem említve a 8+2 fázisú, Extreme Engine Digi+ nevű, kombinált, digitális/analóg VRM-et, illetve a szokásos Rrepublic of Gamers (ROG) extrákat (például a ROG Connectet). A Crosshair is már UEFI-vel operál, amelynek elrendezése nagyon praktikus, jól használható, és messze az eddigi legjobb megoldás, amit láttunk e téren. Felső kategóriás mivoltából támogatja a háromutas SLI- és CrossFireX-kiépítéseket, mivel rendelkezésünkre áll 3 darab PCI-E x16 slot, amelyek közül kettő 16x-os módban fut, de ha három VGA-t használunk, akkor abból a második kettő csak 8x-os sebességgel szalad.

Kétségtelen, hogy AM3+-os alaplapokat tekintve jelenleg a Crosshair V Formula az egyik legerősebb ajánlat, ami a gamereknek, illetve elvetemült tuningosoknak is nagyon kellemes választás, így remekül illik ebbe a gépbe is.

 

 



Ahogy korábban már taglaltuk, egy CrossFire-kiépítéssel volt dolgunk a számítógépnél. Két ASUS Radeon 6870 DirectCU kártya lapult a burkolat alatt, amelyek a Barts GPU-ra épülnek. A középkategóriás megoldás a Radeon 5770-et váltotta, de annál azért egy fokkal nagyobb teljesítményre képes, viszont mivel kettő van belőle, maga mögé utasítja bármelyik felső kategóriás, 1 GPU-val rendelkező megoldást. Mivel a kártyák néhány milliméterrel hosszabbak, mint az alapesetben rendelkezésre álló hely a házban, ezért a középső 3,5-es slotokkal teli modult ki kellett szedni, de ez nem akkora érvágás, ugyanis így is bőven elég hely áll rendelkezésünkre.

A memóriamodulokat a Crucial biztosította, akiknek pont nemrégiben rajtolt el a BallistiX Elite nevezetű termékük, melyekből két darab 2 gigabájtos került a gépbe. Talán a 4 GB kevésnek tűnhet egy 2011-es highend gamer PC-be, de nem igazán találkoztunk olyan játékkal, ami kevesellte volna. A modulok egyébként 1600 megahertzes frekvencián, 1,65 voltos feszültségen üzemelnek, 8-8-8-24-es időzítéssel.

A rendszer mi máson, mint egy SSD-n futna, nem is akármilyenen: egy 60 gigabájtos OCZ Vertex 3-on. Nem véletlenül méltatják annyira ezt az SSD-t, mivel az egyik leggyorsabb SATA-III-as megoldás a piacon, a maga 535 MB/s szekvenciális olvasási, és 480 MB/s írási sebességével, de a maximális, 80 000 IOPS-teljesítményű véletlenszerű 4k írása sem mondható gyengének. A Windows betöltése gombnyomástól számítva sosem tartott fél percnél tovább, de még ezen „magas” érték elérése sem volt mindennapos.

 

 



Működés közben

Élesben többek között a nemrég megjelent, nagyon nagy gépigénnyel rendelkező Battlefield 3-mal teszteltük, amely a PC minden egyes porcikáját megmozgatja. Éppen ezért, és a korábban taglalt melegedési okokból le is kellett vennünk a ház oldalát, hogy elkerüljünk egy esetleges elsülést. Maximális beállításokkal, full HD- (1920x1080) felbontás mellett az egyjátékos mód még akkor sem szaggatott, ha közben a Fraps nevű videorögzítő szoftverrel vettük fel az eseményeket.

Többjátékos módban ugyanezen részletesség mellett nagyon ritkán voltak minimális röccenések, például amikor egyszerre harmincan próbáltuk egymást eltenni láb alól, de ez egyáltalán nem volt zavaró, és a látvány kárpótolt mindenért. A még béta-fázisban lévő Star Wars: The Old Republickal is meghajtottuk a PC-t, amely jelen állapotában igencsak processzorigényes. A beépített képkocka/másodperc indikátor pirosan jelzi, ha éppen processzorlimiten fut a játék. Legtöbb esetben ez a színkód volt érvényben, de eközben 60-90 fps között futott a játék, ami több mint tökéletes eredmény.

A melegedési problémát eltekintve nem csalódtunk, mivelhogy tényleg egy brutális géppel volt dolgunk. Már csak az ára, illetve a gépet árusító boltok listája a kérdés, de reményeink szerint hamarosan ezek is kiderülnek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.