Hirdetés

Extrém esetek a Kürt praxisából



|

A merevlemezek és flash memóriák hajlamosak tönkremenni ugyan, mégis a felhasználó maradt a leggyengébb láncszem. Az utóbbi évek „legprofibb” adatvesztőiről és öt ingyenes tippről olvashatnak cikkünkben.

Hirdetés

5. helyezett

A pórul járt csalók és a fizika törvényei

img_3149___1.jpg
KÜRT praxisában ritkán fordul elő rendőri intézkedés során bekövetkezett adatvesztés, de azért ez is megesett már. Két éve a rendőrség egy panelház 6. emeletén tartott házkutatást. Az ügyben egy olyan cég után nyomoztak, amelyik elektronikus csalások elkövetésével volt gyanúsítható. A nyomozók a lakás átvizsgálása után a ház mellett merevlemezekre bukkantak. Ezeket a 18 méteres szabadesés élménye kissé megviselte, komoly fizikai sérüléseket szenvedtek. Mivel a rend őrei nagyon szerettek volna némi információt kicsiholni belőlük, alátámasztandó a vádakat, gyorsan beszállították őket a KÜRT adatmentő laborjába, ahol sikeresen lementették az adatokat, ezeket az eljárás során fel is használták. Úgy tűnik, hogy a mágneses jelek eltüntetésére nem a legmegfelelőbb módszer az, ha az adattárolót kihajítjuk a hatodikról.

 

 

 

 

4. helyezett

Az extrém sportok kedvelőinek

img_7594___1.jpg
Az Eiger gleccser sokak számára jelent kihívást. Jó néhányan utaznak oda azért, hogy életük legizgalmasabb síkalandját éljék át, vagy jelentős sziklamászó eredményeket érjenek el. A KÜRT adatmentőinek nem kellett a hegyhez menni, a hegy, vagyis az Eiger gleccser jött hozzájuk. Ráadásul semmivel sem jelentett kisebb kihívást, mint az extrém sportok kedvelőinek.
A hegy és a gleccser együtt érkeztek, egy sárcsomóba ágyazott, elázott merevlemez képében, 2007 nyarán. Egy svájci utazási iroda a pincében tárolta a szerverét, a hegy lábánál. A kiadós esőzések következtében a hegyről lezúgó sár és víz is ezt a helyet találta a legkívánatosabbnak. A sár, a víz és a merevlemez pedig köztudottan nem a legjobb barátok. A feladat ezúttal kicsit túlmutatott a megszokott eljárásokon. A meghajtót először kiszárították, majd letisztogatták, utána pedig már nem volt más feladatuk, mint a szokásos módon megmenteni az adatokat. Az utazási iroda azóta székháza legfelső emeletén tárolja a szervereit.

 

 

 

 

3. helyezett

A tisztaságmánia káros lehet!

Egy kisebb német cég tulajdonosának egyszer csak elege lett abból, hogy a szerverszobában a tisztaság nem üti meg az általa elvárt szintet. Elhatározta, hogy megmutatja a takarító személyzetnek, mit ért ő takarítás alatt. A takarítókkal közösen fényesre pucolták a helyiséget, és már azt hitték, kész vannak. Ám ekkor főhősünk pillantása a szerverben ketyegő merevlemez fiókokra tévedt, és a látványtól elborzadt. A hűtőventilátorok ugyanis az idők során szép vastag porréteggel terítették be a fiókok rácsait. A tulajdonos megszállottan elkezdte kihúzni a fiókokat, egyiket a másik után. A szerverben ugyan hibatűrő adattároló rendszer működött, amely a rendszert alkotó merevlemezek közül egynek a kiesését még kompenzálta volna, ilyen romboló hatású portalanító műveletre azonban nem készítették fel. A súlyos adatvesztés következtében a szerver szép csendesen összeomlott. A KÜRT Csoport német leányvállalatánál dolgozó mérnököknek egy hétvégéjébe került, hogy helyreállítsák a szerveren tárolt adatokat.

 

 

2. helyezett

Sokba kerülhet az ipari zene

Történt egy alkalommal, hogy egy kedves norvég ügyfél igyekezett információt szerezni gyanúsan viselkedő számítógép meghajtójáról. Kényelmes és takarékos ember lévén úgy döntött, először telefonon próbálkozik, és csak akkor küldi el a meghajtót KÜRT magyarországi laboratóriumába, ha nincs más megoldás. Amikor az ügyfélszolgálatos kolléga bejelentkezett a vonal végén, a telefonáló arra kérte, hogy hallgasson egy pár percig, majd mondjon véleményt a hallottakról. Beindította a számítógépet, és a kagylót a furcsa kerregő hangot adó merevlemez mellé tette. Nos, pont ez volt az a pillanat, amikor végérvényesen ledarálta a hibásan működő olvasó egység az adatokat tároló felületet. A szakértő válasza rövid és tömör volt: „Most már jó eséllyel nem lehet menteni az adatokat". Mivel azonban telefonon nem lehet megállapítani, hogy egy adatvesztési eset megoldható-e, az ügyfél végül csak elküldte az adathordozót bevizsgálásra. Sajnos az ügyfélszolgálatos kolléga sejtése beigazolódott.

 

 

1. helyezett

Az önjelölt, morzsás bajszú adatmentők csapata

A meghajtó belsejében egy mágnesezhető, igen finom felületű lemez tárolja az elmentett adatokat. Akár egy porszemnyi szennyeződés is végérvényesen tönkreteheti a tároló felületet és az azon lévő, egyébként még menthető adatokat. Néhány hónapja kaptunk egy merevlemezt, amelynek belsejében először egy kis vajastészta maradványt, majd ujjlenyomatokat találtunk. Adatot persze ezek után már nem nagyon. A csalódott megrendelőnek mindössze azt tudtuk tanácsolni, legközelebb időben forduljon szakemberhez, ahelyett, hogy értékes adatait lecseréli saját ujjlenyomataira és a reggeli maradékára. Alapszabály tehát, hogy a meghibásodott meghajtót házilag kinyitni és bütykölni tilos, legalábbis, ha még szeretnénk adatokat viszontlátni róla.

 

 

img_3216.jpg

 

 

Öt ingyenes tipp a KÜRT szakembereitől:

 

Ezen alapszabályok betartásával minimalizálható az adatvesztés mértéke.

 

  1. Adatait mindig tárolja több adathordozó felületen. Minél gyakrabban készít biztonsági másolatot merevlemezre, CD-re, DVD-re, annál kisebb lesz az esélye, hogy kellemetlen helyzetbe kerül.
  2. Soha ne tartsa adatai biztonsági másolatát FLASH memórián, mert az nem alkalmas munkatárként való használatra.
  3. Ha a merevlemez gyanús hangot ad ki vagy bizonytalanul indul, azonnal állítsa le és forduljon szakemberhez.
  4. Meghibásodás esetén az otthoni adatmentési kísérletezés könnyen végleges adatveszéshez vezethet.
  5. Ha már megtörtént a baj, körültekintően válassza ki a megfelelő szakembergárdát. A merevlemezen tárolt adatok mentéséhez elengedhetetlen a tiszta terű laboratórium. Ennek hiányában egy magát adatmentőnek tartó cég sem tud megbízható szolgáltatást végezni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.