Hirdetés

Ez a világ első 1000-magos processzora



|

A Kaliforniai Egyetem Davis kutatói érték el a bravúrt.

Hirdetés

A mai csúcshardverek már vannak annyira erősek, hogy ha csak otthoni, mindennapos feladatokra vetjük be őket, akkor igazából már felesleges elveszni a részletekben és a specifikációkban. Azonban vannak területek, ahol számít az erő. 

Hirdetés

Éppen ezért alkották meg a Kaliforniai Egyetem Davis kutatói azt a mikrochipet, amelyik 1000 maggal rendelkezik. A neve KiloCore. 

A lapka másodpercenként 1,78 billió utasítást képes kezelni, amivel a csapat szerint a legmagasabb órajelű processzor, amit egy egyetem valaha tervezett. 

A gyártást az IBM végezte egy régebbi, 32 nm-es CMOS eljárás segítségével, ami régebbi, mint amiket a modern chipeknél alkalmaznak. 

Mivel a lapka minden egyes processzora önálló, ezért használaton kívül le is tud kapcsolni. Így a KiloCore olyan kevés energiával is beéri, hogy tulajdonképpen egyetlen AA akkuval is működik. Állítólag egy modern laptop-CPU-hoz képest több mint százszor hatékonyabban hajtja végre az utasításokat. 

A felhasználása nagy előnyökkel járhat a titkosítással, a videofeldolgozással és a tudományos adatok módosításával kapcsolatban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.