Hirdetés

Ez a világ legnépszerűbb videokártyája



|

Véget ért a szokásos Steam hardverfelmérés, ami igazán reprezentatív, hiszen melyik PC-játékosnak nincsen még Steam fiókja? Az eredmény papírforma, de a videokártyán azért meglepődtünk.

Hirdetés

A Steam a világ legnagyobb és legbefolyásosabb PC-s szoftveráruháza. Az alacsony árak mellett kényemével és óriási kínálatával vívta ki magának az első helyet és az elismerést a PC-s gamerek között. Persze ezt sokan megirigyelték, így már több konkurense is van, de a legnagyobb még mindig messze a Steam, amit PC platformon megkerülni nem lehet.

Hirdetés


Éppen ezért olyan fontos és mérvadó, amikor a Valve, a Steam üzemeltetője hardveres felmérést készít. Miután a keretprogram minden felismerést, riportolást elvégez a felhasználó helyett, még az a probléma sem fordulhat elő, hogy használhatatlan az eredmény a sok elgépelés, hazugság miatt. Nézzük, hogy áll a világ PC gamereinek hardverellátottsága!


Decemberi meglepetés

A legutóbbi felmérés eredménye nagyon fontos trendre világított rá. Míg az előző felmérések során kivétel nélkül az integrált GPU-k, azokon belül is az Intel HD Graphics 4000-es család uralkodott, addig 2015 decemberben végre megelőzte a harmatgyenge 3D-teljesítményre képes GPU-t egy vérbeli gamer VGA, méghozzá nem is akármilyen. A sokak által istenített, de azért a balhéktól sem mentes GeForce GTX 970 a legnépszerűbb videokártya a maga 4,89%-os részesedésével. Ez szép, egyenletes növekedés az elmúlt fél év során, és azt mutatja, hogy a gamerek ugyan a 4K-ra nem, de a WQHD felbontásra és a nagyobb részletességre már felkészültek.


Érdekes adat még a GTX 750 Ti és a GTX 960 mutatója. Ezek a GPU-k tudtak a legnagyobbat ugrani az elmúlt időszakban, ami azt jelenti, hogy áruk és teljesítményük megfelel a vásárlók igényeinek. Mi ezt úgy pontosítanánk, hogy a teljesítményük HD/FHD-ra épp elegendő, viszont az áruk szépen csökkent, így már megéri őket választani a belépő, illetve a középkategóriában.


Hol vagy, AMD?

Azért az Intel HD 4000 GPU sincsen nagyon lemaradva a második helyen, nem úgy, mint az AMD, akinek az első GPU-családja, a HD7900-as csak a 9. a listán. Ez azt is jelenti, hogy hiába az R9 300-as széria, a HD 7900-as GPU-k még mindig fejlettnek és erősnek számítanak és a felhasználók elégedettek a GCN-architektúrával, ezért nem is igazán váltanak. A listát elnézve R9 300-as GPU-k nem is fértek fel, helyette az R9 200 tudott jelentősen erősíteni.


NVIDIA+Intel FTW, Windows 10 momentum

Az NVIDIA nagyon szépen tartja pozícióját, méghozzá 50% felett, 54,61%-on, ami meghatározó - az AMD 26,23%-kal kullog mögötte másodikként. A DirectX 12-kompatibilis GPU-k is dominálnak, de a Windows 10 még nem nyomta el elődeit. A Windows 10 ennek ellenére szépen terjed, viszonylag meredek görbe mutatja, hogy a játékosok nyitottak az új OS-re és felkészülten várják a DX12-es játékok özönét.


Az Intel-AMD párharc nem túl izgalmas, hacsak az nem hoz lázba valakit, hogy az AMD ismét vesztett egy kicsit a tortaszeletből. Jelenleg 76,31-on áll az Intel részesedése, a 2- és 4-magos CPU-k eloszlása pedig fele-fele.


Azt mondják, 2016 a gamer PC-k éve. Ti milyen géppel játszotok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.