Hirdetés

Ez az amerikai e-szemét sorsa



|

A jelentések szerint sok elektronikai hulladékot egyszerű szemétlerakókban halmoznak fel Ázsiában és Afrikában.

Hirdetés

Gyakran van, hogy egy PC, egy okostelefon, egy tévé vagy egy nyomtató már túl régi vagy rossz ahhoz, hogy eladjuk - ilyenkor ideje újrahasznosíttatni. 

Hirdetés

Bár sok helyen szabályozzák törvények az elektronikai hulladékok kezelését - a mérgező alkatrészek miatt nem lehet a normál szemétben elhelyezni az ilyesmit -, és még cégeknek, kormányzatoknak is előírják az újrahasznosítást; azt már kevésbé nézik, hogyan történik mindez. 

A Basel Action Network és az MIT jelentése szerint egyre több az olyan újrahasznosító, amelyik azt ígéri, hogy elviszi ingyen vagy alacsony díjért cserébe az elektronikai hulladékot. Végül aztán a szemét egy afrikai vagy ázsiai normál lerakóban köt ki. 

A kutatók GPS-lapkákkal vizsgálták, hogy 205 eltérő, veszélyes anyagokat tartalmazó termékkel mi történik. Bár nem lett volna szabad ezeket Amerikán kívülre szállítani, 34 százalék végül máshol kötött ki, főleg fejlődő országokban, Ázsiában. 

A problémát az jelenti, hogy az elektronikai hulladék újrahasznosítása sokkal drágább lehet, mint egyszerűen ledobni az e-szemetet egy lerakóba, ahol aztán a veszélyes elemek a környezetbe jutnak. Éppen ezért egyes cégek az újrahasznosítás ígérete ellenére fejlődő országokban szórják szét az e-szemetet, ahol a legértékesebb részek kiszedése - persze nagyon olcsó munkaerővel - után mindent felhalmoznak. Az újrahasznosításra leadott eszközök 40 százaléka kerülhetett hasonló helyre, míg a jótékonyságból adományozott vagy kereskedőkhöz visszavett termékek 15 százaléka. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.