Hirdetés

Ezért fontold meg a hibrid merevlemezeket



|

Adott esetben egy hibrid merevlemez lehet a legjobb választás a gépbe.

Hirdetés

A hibrid merevlemezekről sokan azt mondják, felesleges megvenni őket, mert nem nyújtanak olyan teljesítményt, mint egy SSD. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor egy ilyen meghajtó lehet a legelőnyösebb választás. De miért? 

Hirdetés

Az SSD-k vitathatatlanul kiváló teljesítményt nyújtanak a mai gépekben, és sokszor gyorsabbak egy jó merevlemeznél is. A technológia azonban a mai napig nem a legolcsóbb, így az árcsökkenések ellenére is a legelérhetőbb közelséget a 120 gigabájtos kapacitás jelenti idén, e fölött már komolyabban kell nyújtózkodni, főleg a gigabájtonkénti árazást tekintve. A fejlődés ellenére ha egy meghajtóról van szó, a 120 gigabájt igen komoly érvágás lehet, és egy visszaút is a múltba, ha az adattárolást mennyiségileg nézzük. 

 

Hibrid merevlemez

 

Két meghajtó is játszhat

Amennyiben van hely a PC-ben vagy laptopban, és elfér egy második meghajtó, akkor gond nélkül lehet SSD-t vásárolni, és arra átpakolni a rendszert. Ilyenkor a fontosabb szoftverek is mehetnek a mozgó alkatrész nélküli tárolóra, minden adat, fájl, kép, film és zene pedig elfér a rendes HDD-n. Az a veszély persze ilyenkor is fennáll, hogy idővel annyi szoftvert gyűjtünk be, hogy az SSD kapacitása szűkössé válik. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy a letöltéseknél lehetőleg ne az SSD-t használjuk, hanem a merevlemezre mentsünk le mindent, tárolási célokból. 

 

Van ilyenje a Seagate-nek...

 

Hibrid kompromisszum

A hibrid meghajtók lényege, hogy tulajdonképpen klasszikus merevlemezként készülnek, ugyanakkor egy házon belül némi flash memóriát is tartogatnak, tehát részben SSD-k is. A legnagyobb előnye ennek a megoldásnak, hogy csak egyetlen meghajtót kell használnunk - így ez leginkább egy notebookokhoz ajánlott választás. 

Miközben azon nem kell aggódni, hogy mit hová pakolunk, a hibrid meghajtók felgyorsítják a gépünk használatát. Igaz, hogy még sok csúcsmodellnek is mindössze 8 gigabájt flash memória jut, de a meghajtó firmware-e képes eldönteni, hogy milyen gyakran használt szoftvereket töltsön elő az SSD memóriájába. Ennek hála a gyakorlatban jóval gyorsabb sebességet kapunk, mint egy klasszikus HDD esetében. 

 

... és a WD-nek is

 

Kell ez nekünk?

Amikor valaki vásárol, majd beépít egy hibrid merevlemezt a gépébe, a bootolás gyorsabb lesz, mint korábban, de a programoknál nem lát majd különbséget. Ez azért van, mert a firmware-nek még nem volt lehetősége eldönteni, mit használunk gyakran. Amint elemezte a szokásainkat, elkezdi előtölteni a programokat az SSD-re. Az igazi fejlődésre tehát várnunk kell picit, de megéri. 

A hibrid meghajtók helytakarékosságon kívüli, további előnye, hogy bár átmenetet jelentenek teljesítményben a HDD-k és az SSD-k között, egyrészt bőven van tárhelyünk velük, másrészt jóval olcsóbbak az SSD-khez mérten. Ez a felállás pár év múlva persze alaposan megváltozhat, amennyiben az SSD-k árazása menetrend szerint csökken. Addig is azonban érdemes lehet elgondolkozni egy hibrid meghajtón - jelenleg a Seagate-nek, a Toshibának és a WD-nek is van ilyenje

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.