Hirdetés

Ezért lesz az idős emberek kedvence egy Chromebook



|

A nagyszülőknek ajándékként is ideális választás lehet egy Chromebook.

Hirdetés

Hamarosan születésnapja van a nagyszülőknek? Mit kaphat egy nagyapa vagy egy idősebb szülő? A választás eshet zoknira, kertészfelszerelésre vagy drága whiskey-re is. Ha valami nagyobb és hasznosabb ajándék kell, akkor viszont telitalálat lehet egy Chromebook

Hirdetés

 

Nem kell szakértőnek lenni

A Chromebookokat gyakran kritizálják azért, mert sok dologra nem képesek, amikre a rivális platformok igen. Azonban hiába tény, hogy nem annyira sokoldalúak, mint egy windowsos, linuxos vagy OS X-es gép, az érem kétoldalú. Egy idősebb embernek nagyobb érték a könnyebb kezelhetőség, egyszerűbb használat és kevesebb gond hármasa, hiszen a legtöbben inkább a használattal töltenék el az időt, mintsem a babrálással és utánajárással a beállításoknak, frissítéseknek és telepítéseknek. 

 

Minden kéznél

 

Középpontban az internet

A mai Chromebookok már többet nyújtanak egy felfújt böngészőnél, de még mindig a gyors és könnyű webes elérésre alapoznak. Ez az idősek számára jó dolog, hiszen a legtöbben általában erre használják a gépet: hírolvasásra, levelezésre, csevegésre a rokonokkal, receptkeresésre, esetleg online bankolásra. Természetesen aki haladóbb, és képeket szeretne szerkeszteni vagy zenét hallgatni, az sem lesz gondban. 

A gép kiválasztásakor fontos mérlegelni: mi az, amit a nagyszülők csinálnak egy gépen? Van, amit nem tudnának egy Chromebookon? Mennyivel lenne nehezebb nekik a Windowszal? 

 

Frissítések

Legyen szó a Windows 7, Windows 8 és 8.1, OS X Mavericks, Yosemite, Android KitKat vagy Lollipop rendszerek bármelyikéről, az adott eszköz naprakészen tartása és állandó frissítése akár komoly, időigényes feladat lehet önmagában is. Ha ezeket valaki elhanyagolja, akkor pedig sebezhető környezetbe kerülhet, rövid idő alatt. Aki még csak most vagy néhány éve kezdett el számítógépeket használni, annak mindez ijesztő és bonyolult - az idősebbekre sem technikai szakértőként kell gondolnunk, hanem átlagfelhasználóként. 

Számukra ideális, hogy nem kell törődni a Chromebook frissítéseivel. Mindössze egyetlen ikon jelzi, hogy újra kell indítani a gépet, és minden elkészült - kattintani, frissítést választani, letöltési hibákkal bajlódni sosem kell. 

 

Nem kell aggódni a frissítések miatt

 

Kártevők

Természetesen vannak az idősebbek között is, akik jobban belemerültek a PC-k és operációs rendszerek világába, de ha az átlagembereket nézzük, akkor a legtöbben könnyen benézik programtelepítéskor az odacsomagolt eszköztárakat és kéretlen alkalmazásokat. Általában gondot okoz az is, hogy valaminek a letöltése honnan biztonságos, és mire szabad rányomni. Mindezek végeredménye pedig általában sok-sok kártevő lesz. 

A Chromebookoknál szinte teljesen el lehet felejteni a vírusokat, a Chrome Web Store pedig gondoskodik róla, hogy ne legyen kéretlen alkalmazás telepítve a gépen. A Windowsnál sokat kellene játszani a végpontvédelemmel, és a Mac gépek sem sebezhetetlenek ma már a kártevők szempontjából. 

 

Beállítások

Amikor azt próbáljuk magyarázni a szülőknek/nagyszülőknek, hogy hová nyomjanak a Vezérlőpultban, és mit állítsanak át, általában furcsa tekintet a reakció. A motorháztető alatti beállítások szükségtelenek annak, aki tényleg csak használni szeretné a gépét, és internetezni. Számukra a haladó beállítások és a Vezérlőpult inkább csak nyűgöt jelentenek. A Chromebookok ilyen szempontból is előnyösebbek, hiszen bár van pár beállításuk, a használathoz igazából semmit nem kell csinálni - miközben a Windowst napokig kell személyre szabni, és törölni róla a bloatware-t. 

 

Van, aki azt mondja, hogy a táblagépek ugyanolyan hasznosak az idősebbeknek - azonban gondoljunk bele, hogy egy tabletnél nincs billentyűzet, kisebb a képernyő és a nyomtatás is nehezebb. A ti nagyszüleitek vagy idős szüleitek milyen gépet használnak? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.