Hirdetés

Ezért lett hirtelen drága a RAM és az SSD



|

Épp, hogy csak megszoktuk az olcsó SSD-t és a filléres RAM-ot, az árak máris megindultak felfelé. Itt a magyarázat.

Hirdetés

Éppen nyakig vagyunk a főszezonban, amikor a legtöbben PC-komponenst, új gépet vásárolnak. Egész évben nagyon szépen alakult minden ahhoz, hogy év végén már-már vállalható közelségbe kerüljön a 16 GB RAM+480 GB SSD kombináció, azonban az utolsó pár hétben mégis minden elúszott - borult a program, az ajánlatokból is alaposan vissza kellett nyesnünk, sőt, a többi komponens, CPU, alaplap stb. árai sem alakultak éppen ideálisan. Pedig a forint nem lett gyengébb, nem égett le gyár, nem volt árvíz vagy hiány. Mi okozta mégis ezt a váratlan drágulást? Csupán a gyártók kapzsisága?


Hirdetés


A megtorpanás

A gyártók természetesen örülnek a nagyobb árrésnek, a nagyobb haszonnak, de indokolatlanul egy egyszer már tartósan olcsóbbá vált termék árát nem fogják drasztikusan megemelni. Pedig sajnos ezúttal drasztikus áremelkedésnek lehetünk tanúi. Néhány hét alatt a memóriamodulok kb. 10 ezer forinttal lettek drágábbak, legyen szó akár a DDR3-ról, akár az újabb DDR4-ről. A kapacitásnál ugyan még kevés, átlagos felhasználásra szánt program profitálna a több memóriából, a 16/32 GB kapacitásból, de ez lassan megváltozik és ma már az alaplapok is könnyedén kezelik ezt a mennyiséget.



Az SSD-nél végre eljött a 20 ezer forint alatti, mégis fejlett 240-256 GB-os meghajtók kora. Ezek az SSD-k gyorsak, simán hozzák az 500+ MB/s szekvenciális sebességeket, nem rossz az IOPS sem és a fogyasztás is ideális. A megoldás ezúttal a TLC NAND flashek alkalmazása volt, ezzel sikerült a kapacitás növelése ellenére is még tovább csökkenteni az árakat. A 240-256 GB az a kritikus kapacitás, ami már elegendő egy átlagos notebookba, asztali PC-be, de azért az ideális a fél TB lenne. Erre már minden játékunkat, programunkat nyugodtan telepíthetjük, elférnek akár nagyobb fájlok is, a rendszer pedig teljes sebességen fut. Mielőtt azonban ez a kapacitás elérte volna a 30-40 ezer forintos ársávot, hirtelen elszálltak az árak. Ezért.



A válasz: 2017

A váratlanul és nagyon rosszkor jött drágulásra a válasz 2017, vagyis az, hogy a DRAM és NAND flash chipek gyártói már a jövőévre dolgoznak és ezeket az igényeket elégítik ki. Az igény azonban nem a PC-s világból érkezik, hanem a mobilgyártók felől. Az elmúlt időszak ppi-hajszája után itt az újabb őrület ugyanis: az okosotelefonokban legyen minél nagyobb tárhely és legyen minél több memória. Márpedig ez az iparág nagyon akaratos, a haszon igen nagy és azzal, hogy a 2-3 GB RAM és 16/32 GB NAND helyett 6-8 GB RAM és 128/256 GB NAND kell a telefonokba, nagyjából minden létező chipet felvásárolnak a telefongyártók.



Sajnos a helyzet rövidtávon nem túl rózsás, DRAM chipből nincsen elég és a NAND-gyártók is küszködnek. Utóbbi azért nem annyira súlyos, itt hamarabb lesz változás, de azon nem lepődnénk meg, ha a helyzet normalizálódása, a kereslet-kínálat kiegyenlítődése után a DDR3 már nem csökkenne vissza a nemrég még igen barátságos szintre. Egyre több rendszert már DDR4-gyel szerelnek, az Intel után pedig az AMD is vált januárban, így a gyártók is inkább az új modulokra állnak át.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.