Hirdetés

Ezért ne várj CPU-forradalmat



|

Az asztali Intel Kaby Lake már a küszöbön toporog, az AMD Zen is begyújtja rakétáit, de zajos forradalomra azért nem kell készülni. Ezért.

Hirdetés

Megállt az idő, legalábbis az x86-os processzorfejlesztésben - tartják sokan. Az ok is egyszerű: forradalom már nagyon régen nem volt. Elmúltak azok az idők, amikor egy-egy új generáció radikális gyorsulást hozott, esetleg a Pentium 4 fogyasztását törte le drasztikusan, miközben a sebesség is nőtt és hasznos fejlesztések (többmagos felépítés) jöttek be. Nézzük, mit ígérnek és mit várhatunk.


Hirdetés


Intel Kaby Lake

Az Intel nagyon elkényelmesedett: övé a notebook-piac 99 százaléka, ezért itt csak éppen annyit fejleszt, hogy a PC-gyártók időről-időre új termékeket tudjanak piacra dobni. A fejlesztés iránya nem rossz egyébként, csökken a fogyasztás, javul a CPU teljesítménye a modern alkalmazások alatt és erősödik a GPU. A fejlesztési ütem már más kérdés: az órajelek minimálisan változnak, az IPC-mutató szinte semennyire és több generáció óta a négymagos felépítés a csúcs a fő LGA115x platformon.



Ennél is félénkebben halad előre az integrált GPU. Ahogy azt már a mobil GPU-nál láttuk, javult a HEVC- és VP9-lejátszás, a 3D-teljesítmény "őrületesen", legalább 10-20%-kal jobb és grátisznak még egy kicsit gyorsabb DDR4-támogatással is számolhatunk.


2017 elején megérkeznek a Kaby Lake-S processzorok és a szokásos felállás szerint lesz i3/i5 és i7 példány is, várhatóan az előző generációhoz hasonló, annál kicsit magasabb áron. Mindez használható a 100-as szériás lapokban és a kicsit jobban felszerelt, szinten LGA1151-es 200-as sorozatban is. Amit végül kapunk, az nem más, mint kb. 10% gyorsulás - jó esetben. Inkább arra számítunk, hogy hacsak nem teszteket futtatunk éjjel-nappal, nem fogjuk észre venni a gyorsulást.


AMD Zen

A Zen architektúra az AMD-rendszereknél valóban forradalmi lesz, ez nem is kérdés. Ez a robbanás azonban már nagyon ráfért az AMD ökoszisztémájára, mert nagyon lemaradt a közép- és felső szegmensben, a mobilról nem is beszélve. A Zen 40% körüli IPC (Instructions per Clock) gyorsulást hoz magonként, ami még hihető is az új alapok miatt és az is elképzelhető, hogy az Intellel egy szintre hozza néhány szegmensben az AMD-t. Viszont mindez nem lesz olcsó. Már érkeznek az első árak, miszerint a Zen-alapú CPU-k, APU-k bizony nem lesznek olcsók, sőt, a mostani legdrágább modellnél is többe kerülhetnek.



Márpedig az ár/érték arány szintén nagyon fontos, ezért nagyon kíváncsian várjuk, hazánkban milyen áron kerül januárban boltokba a Zen-család, valamint a hozzá tartozó AM4-es lapok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.