Hirdetés

Ezért ne vásárolj Steam Machine gépet



|

A hardverrel, a szoftverrel, a játékkínálattal és az árazással is problémák vannak.

Hirdetés

A múlt heti Computex alatt a Valve bejelentette, hogy 2015. október 16-án megkezdődik a Steam Machine számítógépek árusítása, első körben az Alienware és CyberPower fogják piacra dobni a termékeiket. Az eszközök többé-kevésbé kitöltött adatlapjai és előzetes árai már hónapok óta megtekinthetőek a Steam digitális játékboltban.

Hirdetés


Kezdjünk egy gyors ismétléssel: mik azok a Steam Machine gépek? Nappalikba szánt, tipikusan konzolméretű gamer számítógépekről van szó, amelyeket a hozzájuk mellékelt Steam Controller gamepaddel illik majd kezelni. Természetesen támogatják a billentyűzetet és egeret is, de ezekkel elég nehéznek bizonyulhat a fotelből vagy ágyból játszani.


Idővel rengeteg Steam Machine kerül majd piacra, az áruk a hardveres kiépítésüktől függően jelenleg 499 – 4999 dollár (nagyjából 138 ezer és 1,38 millió forint) közt mozog. A játékosok számára persze az a nagy kérdés, hogy megéri-e a szokásos asztali gép helyett egy Steam Machine-t választani. A sajnálatos válasz az, hogy nem igazán. Tekintsük át az okokat!


Operációs rendszer és játékkínálat

A Steam Machine termékek érdekessége, hogy a Valve SteamOS operációs rendszerét futtatják, amely egy Linux-disztribúció. Cikkünk írásakor a Steamen 1243 darab olyan játék volt, amely támogatta az operációs rendszert. Ez fantasztikus kínálatnak hangzik, de nagyrészt indie játékokról van szó, a Valve összes igyekezete ellenére a nagy kiadók továbbra is ritkán portolják Linuxra az AAA-kategóriás címeiket.


A helyzet az, hogy ha valaki hajlandó nagyon sok pénzt áldozni egy nappaliba szánt gamer dobozra (a korrekt Steam Machine gépek olyan 700 dollár környékén kezdődnek majd, az 500 dollárosok nagyon gyengének tűnnek), akkor valószínűleg szeretne játszani a legújabb AAA-kategóriás játékokkal.


Ez nem fog megvalósulni, alig néhány hamarosan megjelenő nagy cím támogatja a Linuxot, ilyen például a Batman: Arkham Knight. Szép a Steam Machine, de dísznek kicsit drága. Egyébként elvileg lehetséges majd boltban vásárolt Windowst telepíteni az eszközökre, viszont a Steam Machine gépek elsődleges célközönsége valószínűleg nem szeretne ilyesmivel bíbelődni. A Steam Machine eszközöknek a játékkonzolokhoz hasonlóan plug-and-play módon kellene működniük.


Hardver

A Steam Machine eszközök a méretüktől és áruktól függően laptopokba és asztali gépekbe szánt hardvereket egyaránt tartalmazhatnak. Lesznek teljesen integrált modellek, amelyekben a jelek szerint nem lehet majd processzort és videokártyát cserélni, vagy éppen hőtermelési és méretbeli korlátok miatt szűkös lesz a mozgástér. A gamer számítógépek esetén ez óriási negatívum, még ha az utóbbi években kissé meg is nőtt a komponensek teljesítmény alapján vett élettartama. A legolcsóbb Steam Machine gépek már a piacra kerülésükkor sem tudják majd hozni azt a teljesítményt, ami jogosan elvárható volna tőlük.


Árazás

Az árazásban kulminálódik az összes probléma. A Steam Machine számítógépek játékkínálat tekintetében limitáltak, ráadásul még a legolcsóbb modellek is jelentősen többe kerülnek majd (100-150 dollár) a Sony PlayStation 4 és Microsoft Xbox One konzoloknál. Ugyan indie játék kevesebb van a konzolokra, de a kérdéses játékoknak tipikusan nem kell atomerőmű, a gamerek nem ezek miatt költenek új hardverre.


Mint fentebb említettük, a komolyan vehető hardverekkel szerelt Steam Machine termékek olyan 700 dollárnál kezdődnek majd, Európában erre rájön még az ÁFA is. Forintosítva 193 ezer forint plusz áfáról, azaz bruttó 245 ezer forintról van szó. Ennyi pénzből igen komoly tűzerővel rendelkező, a jövőben könnyen bővíthető gamer számítógépet lehet építeni vagy vásárolni, természetesen jogtiszta Windowsszal együtt. Az ilyen gépeken az elkövetkező években probléma nélkül futnak majd a legújabb AAA és indie játékok, még ha idővel egy kicsit vissza is kell majd venni a grafikából. Igény esetén a gamepades irányításnak sincs akadálya.


A helyzetet objektíven szemlélve jelenleg semmi értelme, hogy az asztalnál ülve játszó PC-s gamerek Steam Machine gépet vásároljanak, míg a nappaliban való játékra a PlayStation 4 vagy Xbox One a jobb választás.


Szerintetek mi lesz így a Steam Machine gépekkel?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.