Hirdetés

Ezért nem taroltak a 2014-es tabletek



|

2014 jobb és laposabb, de kiszámítható táblagépeket hozott.

Hirdetés

2014 különös év volt a táblagépek számára. A legtöbb modellből jobb verziót adtak ki a gyártók, a készülékek rendre laposabbak lettek, illetve megérkezett az iOS 8 és az Android Lollipop (már amire) is. Eget rengető újdonsággal nem találkoztunk, ugyanakkor a gyártóknak lehetősége volt felzárkózni az egy évvel korábbi újdonságokhoz. Összességében sajnos azt kell, hogy mondjuk, a dicséretes csúcskategória mellett is kiszámítható maradt 2014-ben a táblagépek piaca. Ezt a felsőkategória mellett a belépőmodellek is bizonyították. 

Hirdetés

 

Új év, új iPadek

Hiába volt az iPad Air 2 egy apró ráncfelvarrása a 2013-as modellnek, mégis osztatlan sikert aratott, és szinte kivétel nélkül mindenhol 2014 legjobb táblájának választották. Az érdemei tagadhatatlanok, azonban az is, hogy igazából semmi izgalmasat nem mutatott. Éppen emiatt jó hír, hogy az Apple a kínálatában tartotta a 2013-as iPad Airt és iPad mini 2-t, ezek ugyanis ár-érték arányban jobb alternatívának tekinthetőek a 2014-es verzióknál. 

 

A tavalyiakra sem lehet panasz, sőt...

 

Google Nexus 9

2014 egyben a lapos csúcstáblák éve is volt, és ennek jegyében készült el a Google Nexus 9 is. Kívülről nem kellett tőle elájulni, a minimalista stílust követte, belül azonban dicséretes teljesítmény lapult az NVIDIA SoC-nek köszönhetően. Szintén nagy pozitívum volt, hogy elsőként ezen debütált az Android 5.0, vagyis a Lollipop - de valljuk be, elfogadtunk volna még valami meglepetést hozzá, főleg, mivel még microSD-vel sem bővíthető. 

 

Sajnos nem bővíthető microSD-vel

 

Samsung Galaxy Tab S

Az csak természetes, hogy a legjobb kijelzők a csúcstabletekbe jutnak, azonban a Samsung az egész mezőnyön túltett. A 8,4 és a 10,5 hüvelykes modellekből álló Galaxy Tab S sorozat a képernyőt tekintve a legjobb választás, az éles, élénk színekkel és mély feketékkel operáló OLED-panelek minden igényt kielégítenek. Az ilyen kijelzők láttán már jóval elégedettebbek vagyunk, de természetesen a Samsungot is érte kritika bőven tavaly, főleg a túl nagy - mégis hasonló - modellkínálata miatt. 

 

A lenyűgöző kijelző nyomós érv mellette

 

A piac alja

A fentiekből jól látható, hogy az igazi izgalom és a vérbeli újdonságok elmaradtak a felsőkategóriából, de vajon mi a helyzet az alatt? Élet természetesen volt a középmezőnyben és a belépőmodellek terén is, de sajnos mind felejthető próbálkozásnak bizonyult. Ezeket a kategóriákat 2014-ben az alulméretezett, gyenge hardver, az alacsony felbontású kijelző és a gyakran elavult Android operációs rendszer jellemezte. Bár a névtelen cégek mellett tett pár próbát a Toshiba, a Lenovo és az Acer is, de ezek a táblák néha még az alapvető feladatokat is nehezen elégítik ki, az pedig szinte biztos, hogy a gazdájuk egy-másfél év múlva mindenképp lecseréli őket. 

 

Egy év múlva valószínűleg a szekrény alatt lesz faék

 

Majd 2015-ben...?

Természetesen a fejlődés nem áll meg, a táblagépeknél pedig még mindig cél, hogy laposabbak és könnyebbek legyenek - van persze egy határ, amin túl ez már értelmetlen. A prémium tabletek új eszköze a mezőnyből való kiemelkedésre a speciális funkciók hada lehet. 2015 jó eséllyel hoz majd pár ujjlenyomat-olvasót, 3D-s kamerát és beépített projektort.

Könnyen lehet, hogy előtérbe kerülnek a hibrid koncepciók is, illetve az olcsó táblák esetén az alacsony felbontást felváltja majd a közepes, a 7 hüvelykes paneleket pedig 8-9 hüvelykesre cserélik a gyártók.  

 

Ti mit vártok a 2015-ös tabletektől? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.