Hirdetés

Ezért nincs Snapdragon a Chromebookokban



|

Okkal félnek bevállalni a Qualcomm termékeinek használatát a gyártók.

Hirdetés

Hivatalos forgalmazás híján a világ néhány más országával ellentétben Magyarországon nem pörögnek a Chromebook-eladások, a hazai érdeklődők jórészt csak az internetről rendelhetnek maguknak Google Chrome OS-szel szerelt laptopot. A termékek többségében Intel processzor található, de az eseményeket követők jól tudják, hogy egyre nő az ARM központi egységet használó modellek választéka.


Hirdetés


Ezen túlmenően az is feltűnhetett, hogy egyetlen Qualcomm Snapdragon lapkakészlettel szerelt Chromebook sem található a piacon, tipikusan a MediaTektől származó lapkakészleteket használnak a gyártók. A helyzet furcsa, hiszen a közismert androidos telefongyártók általában a Qualcommtól vásárolják az ARM processzoros System-On-Chipeket.



A Google két volt alkalmazottjának jóvoltából most fény derült a rejtélyre: ugyan a Chrome OS fejlesztésekor többször is próbálkoztak a Qualcomm hardvereinek használatával, ám sajnálattal kellett konstatálniuk, hogy a vállalatot nem izgatja a Linux támogatása. Ugyan a cég többé-kevésbé készít linuxos drivereket a termékeikhez, ám azok hagynak némi kívánnivalót maguk után, a probléma különösen a grafikus alrendszereknél súlyos. Arra sincs garancia, hogy a Qualcomm a megfelelő módon és ideig támogatja majd a meghajtóit, más pedig nem képes szükség esetén javítgatni azokat, hiszen zárt forráskódúak.


Ahogy az egyik forrás, Micah Catlin fogalmazott: a Qualcomm az Android esetében már jól bevált "szállítsd le és felejtsd el" üzleti modellt preferálja. Ez óriási problémát jelent a 3-5 éven keresztül nagyjából másfél havonta nagyobb szoftverfrissítést kapó Chromebookok esetében, így a gyártók egyszerűen nem mernek Snapdragon lapkakészletet használni a termékeikben.


(Forrás: 9to5Google, Google+)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.