Hirdetés

Ézsaiás, a megmentő



|

A VIA név megint szép lesz?

Hirdetés

A VIA felől régen hallottunk jó híreket. A cég nyilvánvalóan elvesztette a legjövedelmezőbb bevételi forrását, gyakorlatilag úgy vehetjük, hogy kiesett az alaplapi lapkakészlet üzletből. Akkoriban, amikor az AMD piacra dobta az Athlon processzort, akkor a hozzá való alaplapok elsöprő többsége VIA lapkakészletre épült és ez így is maradt sokáig, nagyjából az Athlon 64 első generációinak megjelenéséig. A cég hiába ásta el a csatabárdot az Intellel és készített akkortól legálisan lapkakészleteket az Intel CPU-khoz az, hogy az NVIDIA és az ATI/AMD is komolyan kezdett ezzel a területtel foglalkozni, kiszorította a VIA-t a piacról.

Még az sem segített a VIA-n, hogy a legtöbben az olcsó, de használható chipsetek gyártóját látták benne és ezért számos belépőszintű alaplara kerültek rá az ő termékeik. Az előbb említett két gyártó és az Intel nem csak a VIÁ-t, de az ULi-t (régi nevén valószínűleg többen ismerik őket: ALi) is kiszorította a piacról, az utóbbit fel is vásárolta az NVIDIA 2005 decemberében. Sokan hasonló sorstól féltik a VIA-t is.

 

A tajvani cég szerencséjére még időben "több lábra állt". A Centaur Technology (CPU), az S3 (grafikus megoldások) és a Cyrix (CPU) távoli múltban történő felvásárlásával olyan fejlesztői erőre tett szert, amely ugyan azt nem tette lehetővé, hogy széles fronton vegye fel a versenyt a nagyságrendekkel nagyobb iparági vezető cégekkel, de ahhoz elég erős volt, hogy a maga piacán megtartsa a céget és ne kebelezzék úgy be, vagy söpörjék el, mint a már említett ULi-t, vagy a valamikor ígéretes CPU technológiát kínáló Transmetát.

 

Az Isaiah lehet a cég megmentője? Videó>>>

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.