Hirdetés

Ezt kell tudni a Broadwellről



|

Hatékonyabb energiagazdálkodás, a részegységek közötti kommunikáció és megnövelt grafikus teljesítmény jellemzi a Broadwell lapkákra épülő új eszközöket.

Hirdetés

Hivatalosan is bemutatta 14 nanométeres gyártástechnológiáját az Intel, így nemsokára megjelenhetnek az üzletek polcain a Broadwell processzorcsalád első tagjai, illetve a Core M köré épülő – alacsony fogyasztásuknak köszönhetően soha nem látott karcsúságú – hordozható eszközök.

Hirdetés

Az új CPU-generáció nem képvisel új lapkaarchitektúrát, legfontosabb újdonsága, a számottevően lecsökkentett energiafogyasztás a „zsugorított” gyártás eredménye, ami lehetővé teszi nagyobb teljesítményű, de megegyező fogyasztású vagy azonos képességű, de kisebb fogyasztású lapkák készítését.

 

Csendes, vékony eszközök, gyors grafikával

A hordozható eszközök területén az Intel ez utóbbi forgatókönyvet választotta; az új Broadwell lapkák azonos erőt képviselnek, mint a jelenlegi Haswell processzorok, de alacsonyabb, mindössze 3-5 wattos fogyasztásuknak köszönhetően lehetővé válik nyolc milliméteres vékonyságú vagy még ennél is karcsúbb táblagépek tervezése, amire jó példa a lapkagyártó Llama Mountain nevű referenciaeszköze. Ráadásul így megszabadulhatunk egy kellemetlenségtől, a zajos ventilátoroktól is.

A 3-5 wattos fogyasztás új távlatokat nyit 
 

Azért az új technológia eredményez némi teljesítményjavulást is: az Inteltől származó információk szerint a Broadwell egészen pontosan öt százalékkal több utasítást képes végrehajtani időegységenként, mint elődje. A grafikai feldolgozás területén már látványosabb az előrelépés, húsz százalékkal nő a számítási és ötven százalékkal a mintavételezési sebesség, míg a videofeldolgozási teljesítmény megkétszereződik. A Core M támogatja a Direct X 11.2-t, a lapkakészlet pedig a 4K és az UHD felbontásokat.

 

 

Energiatakarékosságra optimalizálva

Az alacsonyabb fogyasztás a redukált gyártási méret mellett olyan további fejlesztéseknek is köszönhető, mint a tokozás fejlesztése, valamint a korábbinál sokkal hatékonyabb energiagazdálkodás, ami gyorsan lekapcsolja a lapka használatban nem lévő részeit. Ami a konkrét számokat illeti, pusztán a 14 nm-es gyártástechnológia 25 százalékkal csökkenti a fogyasztást a 22 nm-eshez képest, és az előbbivel készült lapkák több mint kétszeres teljesítményre képesek wattonként, mint az utóbbival gyártottak.

 

Az új integrált feszültségszabályozó-modul pedig alacsonyabb feszültségeknél tesz lehetővé hatékonyabb működést. A processzortok szélességét és hosszúságát 50, magasságát pedig 30 százalékkal csökkentette az Intel, így alakult ki a 3×16,5×1,04 milliméteres méret. A lapkagyártó továbbfejlesztette a „turbo burst” technológiát is, amely kis löketekben túlpörgeti a processzort a feladatok gyors végrehajtására, hogy azután visszatérjen alacsony fogyasztású üzemmódba.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.