Hirdetés

Ezt kell tudnod a 4K-s Blu-rayről



|

Jobb felbontással és szebb színekkel érkeznek az év végén a 4K-s Blu-ray-lemezek.

Hirdetés

A 4K-s Blu-ray-lemezek a tervek szerint az év végére már befutnak. Sajnos csak néhány filmet várhatunk ilyen kiadásban, és még kevesebb lejátszó támogatja majd az új szabványt. Gyakorlatilag ismét ott tartunk, ahol minden új formátumnál - a 4K-s tartalmak, a nagyobb színtartomány és a HDR viszont izgalmasnak hangzanak. De mit lehet és mit kell tudni a 4K-s Blu-rayről, azon kívül, hogy kerek és fényes korong formája lesz továbbra is? 

Hirdetés

 

Mindent beleadnak

Ezúttal a 4K-s Blu-raynek és a mögötte álló gyártóknak nem kell félniük olyan riválistól, mint mondjuk az "Ultra HD DVD" vagy bármi hasonló. Ezúttal minden gyártó mögé állt az egységesített formátumnak. Ellenfél azonban most is akad, ez pedig a streaming. Ettől tartva a 4KBD mögött álló cégek megpróbálnak mindent beleadni a formátumba, hogy az vonzó alternatíva maradjon. Mivel a nyárig nincs végleges specifikáció a formátumhoz, ezért az alábbiak közelítő jellegű adatok. 

 

4K-ban minden élesebb

 

A kibővített színtartományt az olyan fejlesztések teszik lehetővé, mint a kvantumpont-kijelzők. Ezek kihasználásához persze tartalom is kell. Azt nem tudni, hogy a Rec. 2020 vagy a P3 kerül előtérbe, de a CRT korából származó jelenlegi HD-s szabványhoz, a Rec. 709-hez képest nagy lesz a fejlődés. 

A kiterjesztett színtartományt és egyben a HDR-t a 10-es bitmélység teszi lehetővé, ami a jelenlegi HD-s szabvány 8 bitjétől magasabb érték. Számolni kell a H.265/HEVC kodekkel is, ami amellett, hogy a legújabb, ésszerű bitrátákat biztosít 4K mellett. 

Hangzás terén várhatóan a Dolby Digitallel, a True HD-val és a DTS-sel is találkozunk majd, a Dolby Atmosról egyelőre nem sokat tudni. A korongok mérete jelenleg 25 és 50 GB, a 4K-s lemezeknél előreláthatóan többrétegű, 66 vagy 100 gigabájtos diszkekkel kellene számolni. 

 

Érdekel ez valakit?

A 4K-s Blu-ray számára óriási fenyegetés a 4K-s streaming. Bár a BD-s lemezek még sok bevételt hoznak a nagy stúdióknak, a népszerűségük gyors ütemben csökken. Mivel a Sony letöltésékkel, a Netflix és az Amazon pedig 4K-s streaminggel oldja meg a videózás kérdését, ezért az egész piac átalakulóban van. 

 

Megölheti a fizikai korongokat a 4K-s streaming

 

Ugyan a 4KBD sokkal jobb bármilyen streamelt forrásnál, a legtöbben nem tudják, hogy különbségeket kellene keresni a két 4K között. A harc pedig jó eséllyel előre lefutott, hiszen egyre kevesebben akarnak fizikai adathordozón megvásárolni és tárolni filmeket. Ilyen megközelítésben pedig egy új 4KBD-lejátszót is kevesen akarnak majd külön megvenni, inkább streamelnék "ugyanazt" a 4K-s anyagot. 

 

Mi van a mostani tévékkel?

Természetesen a jelenlegi tévék közül csak nagyon kevés és csak részben tudja kihasználni az egész újítás előnyeit. HDMI 2.0 és HDCP 2.2 mindenképp kell a lemezek lejátszásához, a HDR és a bővített színtartomány viszont biztosan nem működik majd a régi és jelenlegi tévéken. 

 

Egyre kevesebben néznek videót ilyenről

 

Nehéz lenne megjósolni, hogy a 4KBD a jövő technológiája lesz, és a tévék, lejátszók csak fokozatosan zárkóznak majd fel hozzá, vagy pedig a gyártók inkább lebutítják az egész formátumot azért, hogy a régi tévékkel is használható legyen. 

 

Szerintetek a 4K-s streaming kibontakozása mellett van bármi esélye a 4K-s Blu-raynek? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.