Hirdetés

Ezt mérlegeld egy laptop vásárlásakor - harmadik rész



|

Újabb témák, amiket érdemes megfontolni egy új notebook megvétele előtt.

Hirdetés

Cikksorozatunk első részében már kitértünk pár fontos dologra, amiket mindenképp mérlegelni kell egy laptop megvétele előtt - majd a második részben újabb érdekes témákra világítottunk rá. A harmadik részben következzen még néhány témakör, amelyekre oda kell figyelni a végső döntés meghozatala előtt.

Hirdetés

 

Hibrid vagy hagyományos?

A Windows 8 óta már elég sok hibrid, vagyis kettő az egyben típusú laptop létezik, amely táblagépként is használható. A legismertebbek közé tartozik például a Lenovo Yoga Pro 3, amelynek a képernyője 360 fokban forgatható - de lehetne említeni az ASUS Transformer Book Chit is, ami laposabb a MacBook Airnél, és eltávolítható billentyűzete van.

 

Megfordítható kijelző

 

Ha valaki szeretné néha használni táblagépként a PC-jét, akkor egy átalakítható, hibrid gépet érdemes keresnie, mint a Lenovo Yoga modelljei. Ha jó lenne egy erős, windowsos táblagép, nagy képernyővel, szükség esetén teljes értékű billentyűzettel és érintőpaddal, akkor pedig a lecsatolhatós dizájn lesz a befutó. Aki csak a hagyományos laptopot keresi, annak értelemszerűen nem kell ilyen extrákért felárat fizetnie.

 

Fontos az üzemidő

Még ha nem is tervezzük, hogy a kanapén vagy az ágyban fogjuk huzamosabb ideig nyüstölni a laptopot, akkor is számít az üzemidő. Ha már laptopot veszünk, nem túl jó, ha mindig egy konnektor mellé vagyunk kötve. Egy 15 hüvelykes laptopnál minimum 4 órás üzemidőt keressünk, de ha már szempont a mobilitás, akkor legalább 6-7 órás üzemidő legyen a kritérium a választásnál.

 

Üzemidő szempontjából a Broadwell processzorok a legelőnyösebbek

 

Ha van rá lehetőség, megéri felárat fizetni a nagyobb akkuért - sokszor az később sehogyan sem bővíthető vagy cserélhető. Az üzemidőkkel kapcsolatosan nem érdemes a gyártók közleményeire alapozni, a tesztek és a fórumok valósabb képet festenek egy-egy konkrét modellről. És természetesen ne felejtsük el azt sem, hogy a végzett munka típusa és a kijelző fényere is nagyban befolyásolja a merülés gyorsaságát.

 

Költségek tervezése

A mindennapokban használható laptopot már 130 000 forint alatt is bőven lehet találni, de természetesen mint mindennél, egy notebooknál is igaz, hogy nagyobb keretből jobb minőséget, nagyobb teljesítményt és szebb kijelzőt lehet összehozni.

 

130 000 forint alatt

Ennyi pénzért már egész tisztes gépet lehet találni, ugyanis akár Intel Core i5-ös vagy AMD A8-as processzort is kapunk ennyiért, 4 vagy 8 GB RAM és egy 500 gigabájtos merevlemez társaságában. Nem rossz alkatrészek, de ezek a laptopok általában olcsó műanyag házat kapnak, alacsony felbontású kijelzővel és gyenge akkuval.

 

MacBook Pro: erős és gyönyörű, de drága

 

130 000 - 200 000 forint között

Ebben az árkategóriában egyre többször bukkannak fel prémium külsők, sőt, fém házak. Sokszor már jobb hangrendszerrel és háttérvilágított billentyűzettel is lehet találkozni, illetve akadnak 1600 x 900-as vagy 1920 x 1080-as felbontású képernyők és néha hibrid merevlemezek is.

 

200 000 forint fölött

Innentől fölfelé jóval hordozhatóbb, jóval erősebb gépekkel lehet találkozni. A kijelzők felbontása full HD-tól 4K-ig terjed, gyors processzorok és erős grafikus kártyák mellett. Természetesen a kategóriában "olcsóbbnak" mondható, de nagyon népszerű MacBook Air és Dell XPS 13 ára sem mondható túl akciósnak.

 

Számotokra mi a legfontosabb egy laptop vásárlásakor?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.