Hirdetés

Ezt mérlegeld egy laptop vásárlásakor - második rész



|

Megmutatjuk, hogy milyen dolgokat érdemes megfontolni egy új notebook megvétele előtt.

Hirdetés

Cikksorozatunk első részében már kitértünk pár fontos dologra, amiket mindenképp mérlegelni kell egy laptop megvétele előtt. Most következzen pár újabb témakör, amire figyelmet kell fordítani a végső döntés meghozatala előtt. 

Hirdetés

 

Ellenőrizd a billentyűzetet és a touchpadet

Nem sokat ér az erős hardver, ha a billentyűzet vagy a touchpad nem felel meg az ízléseinknek. Nagyon fontos kérdés ugyanis, hogy megfelelő-e a gépelési érzet, illetve van-e elég hely a billentyűk között. Az sem mindegy, hogy kellően könnyen siklik-e az ujjunk az érintőpadon vagy az élmény inkább darabos. 

 

A MacBookok billentyűzete remek

 

Az egér gombjai - legyenek láthatóak vagy beépítettek - kellemes klikkeléssel kell visszajelzést adjanak, illetve lehetővé kell tegyék a szöveg kényelmes, billentyűk nélküli kijelölését is. Windows 8.1-es gépnél a széleket és a gesztusokat is érdemes tesztelni egy kiállított modellen. Általánosságban az Apple és a Lenovo kínálja a legjobb billentyűzeteket és touchpadeket, de a Dell és a HP megoldásaira sem lehet panasz. 

 

Nézd meg a specifikációkat

A laptop specifikációi - mint a processzor, merevlemez, RAM, videokártya típusa és mennyisége, kapacitása, sebessége - még néha a haladóbbak számára is fejtörést okoznak, így nem szabad kellemetlenül éreznie magát senkinek, ha kínainak hat a lista számára. Azt viszont el kell dönteni, hogy mire akarjuk használni a notebookot, hiszen a játékokhoz és a HD-s videoszerkesztéshez drágább alkatrészek kellenek. Mire kell figyelni? 

 

A Dell érintőpadjai is rendben szoktak lenni

 

Processzor

A legolcsóbb gépekben AMD E szériás vagy Intel Pentium processzorok találhatóak, amelyek bár böngészésre alkalmasak, a multimédiás feladatokba már beletörhet a bicskájuk. Az Intel Atom processzorok sem kínálnak sokkal többet, bár az általuk garantált üzemidő magasabb. A Core M valamivel gyorsabb, de még mindig alulmarad a Core i3, i5 és i7 sorozatokhoz mérten. Ha van rá keret, a legfrissebb generációs modelleket érdemes nézegetni. Ha számít a teljesítmény, minimum egy Core i5-ös CPU-t kell választani, a gamereknek és a profiknak pedig Core i7-est. 

 

RAM

A legolcsóbb gépekbe is 4 GB memóriát szoktak tenni, így kevesebbel semmiképp ne érjük be. A 6 vagy 8 GB már multitaskinghoz is alkalmas, de a gamerek és a haladók inkább 16 gigabájtot keressenek a listában. 

 

Adattárolás

A legtöbb ember számára fontosabb a sebesség, mint a kapacitás, ha már merevlemezről van szó. Egy HDD-nél előnyösebb a 7200-as percenkénti fordulatszám, még ha kisebb is a kapacitás az 5400-ashoz képest. A hibrid merevlemezek (SSHD-k) 8, 16 vagy 32 gigabájtos flash cache segítségével gyorsítják a működést, és bár jobbak a sima merevlemezeknél, az SSD-khez képest azért elmaradnak. Az SSD-k ugyan rendelkeznek némi felárral, de drámai mértékben javítják a sebességet, bootidőt. Mivel nincsenek mozgó alkatrészeik, eggyel kevesebb hibaforrásról is beszélünk. Mivel azonban 128, 256 gigabájt általában a kapacitásuk, érdemes hozzájuk külső HDD-t is venni. 

 

Sokat számít, hogy mi van belül

 

Kijelző

Minél több a képpont, annál több tartalom fér a kijelzője, és az élesebbnek is tűnik. Sajnos még mindig sok gép jön 1366 x 768-as panellel, de ha van rá pénz, mindig a legnagyobb felbontást válasszuk (minimum 1920 x 1080-ast). Ilyenkor többet látunk böngészéskor, jobb a multitasking és a filmezés. Megérik a felárat, főleg a nagyobb méretű laptopoknál. A drágább gépeknél ajánlott a 4K-s panel is, hiszen tartalom még kevés van hozzá, de a kép élesebb lesz. 

 

Érintőkijelző

Az új Windowsok sokat profitálnak az érintőkijelzőből, de ha nem hibrid laptopot néztünk ki, általában le lehet mondani erről a funkcióról - nem fog hiányozni, ha nincs táblagépes módja a notebooknak. 

 

Videokártya

Az alapfeladatokra - filmezés, böngészés, egyszerű játékok - az integrált videovezérlő is elég lehet, de az erőforrás-igényesebb játékok mellé nem árt egy dedikált GPU is. A jobb teljesítmény a videók visszajátszásánál és szerkesztésénél is megmutatkozik. 

 

Optikai meghajtó

Mivel manapság szinte mindent le lehet tölteni és streamelni, ezért egyre kevesebb gépben van optikai meghajtó. Ha nem szoktunk lemezekről filmezni vagy sok DVD-t, Blu-ray-korongot kiírni, felejtsük is el, hiszen csak a készülék lesz tőle nehezebb és vastagabb. 

 

Ti terveztek mostanában új gépet venni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.