Hirdetés

Új ezüst tintás áramkör nyomtatás a Xeroxtól



|

A jövőben műanyagra, filmre és textilre is nyomtathatunk áramköröket olcsón

Hirdetés

 

Olyan ezüst alapú tintát és nyomtatási eljárást (NanoAg vagy NanoSilver) fejlesztett ki a Xerox, mellyel többféle anyagra, olcsón és tisztatér nélkül készíthetünk áramköröket, szinte bármilyen méretben. Az új technológia lehetőséget biztosít arra, hogy különböző anyagokat, például műanyagot vagy szövetet „inteligenciával” ruházzunk fel. Ez a fejlesztés nagyban hozzájárul majd az olyan új alkalmazások elterjesztéséhez, mint a páciens által elfogyasztott pirulák mennyiségét nyomon követő úgynevezett okos gyógyszeres doboz vagy a dossziéba hajtható hajlékony kijelző. Az ezüsttinta kifejlesztésével elérhetővé válnak a megfizethető számítógépes gyermekjátékok vagy akár a ruhaként hordható elektronikus eszközök is.

 

 

xerox nanosilver flex print

 

 

 

A logisztika és a szilikonchip gyártásával járó költségek miatt eddig nehézségekbe ütközött az olcsó elektronika tömeges terjesztése. A költséghatékony, alacsony hőmérsékletű ezüsttinta megjelenésével azonban ezek az akadályok megszűnnek és számos felületre – például hajlékony műanyag lapra, filmre vagy szövetre – nyomtathatunk majd elektronikus áramköröket. Az integrált áramkörök három részből állnak – félvezetőből, vezetőből és szigetelő elemből –, és jelenleg szilíciumchip-gyártó üzemekben készítik őket költséges eljárással. Az áramköröket nyomtató ezüsttinta megalkotásával a Xerox a hajlékony áramkörök nyomtatásához szükséges mindhárom összetevőt kiváltja. Nagy előnye, hogy a dokumentumnyomtatáshoz hasonlóan folyamatos lapadagolással dolgozik a technológia és gyakorlatilag bármilyen méretű áramkör előállítható vele.

 

Az alkalmazási területek közé sorolható az alacsony költségű rádiófrekvencia-azonosító címkék, a hordozható elektronikus könyvolvasók, érzékelők, napelemek, valamint a hordható elektronikus eszközök előállítása is.

 

A Xerox technológiája hamarosan gyártó- és fejlesztőpartnerek bevonásával kerül további tesztelésre.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.