Hirdetés

Ezzel ölik egymást a TV-gyártók idén



|

A 4K a múlté: az idei év a kvantum-pont kijelzőről, a HDR-ről és a hajlított panelekről szól.

Hirdetés

Az már a januári CES-en is jól látható volt, hogy a tévégyártók igyekeznek felcsigázni az érdeklődést a termékeik iránt. A piacvezető és a 4K-s eladások terén abszolút első Samsung például az SUHD tévésorozatával újított, de a rivális vállalatok is sok újdonságot tettek le az asztalra - például a HDR-t, amelyről korábban már beszéltünk. 

Hirdetés

Mindennek az oka egyszerű. A 4K-s tévék ára gyors tempóban csökken, így mivel a 4K igazából már csak a középkategóriát jelenti, ezért a gyártóknak mutatniuk kell valamit, ami új, és ami nyereséget is hoz. Természetesen a Samsung, az LG és a Sony új termékei között már csak elvétve akad olyan, ami nem 4K-s panelt kap, és a többi cég is hasonló arányt tart fent.  

 

Lassan a 8K lesz a divat

 

Miközben a 4K-s tartalmak komolyabb kínálatára továbbra is várnunk kell, addig hardverfronton nem állt le a fejlődés. Megmutatjuk milyen vonalakon mozognak az idei újdonságok. 

 

Samsung SUHD vs. LG OLED

A csúcskategóriában a Samsung SUHD tévéi versenyeznek az LG OLED készülékeivel. Az SUHD vonal LED-es LCD-re alapoz, amelynél a LED-eket kvantum-pontok borítják. Az újratervezett panelhez javított szűrők társulnak, a JS9500-as csúcsszériánál pedig jár a teljes helyi képhalványítás is. 

 

Ez LED-es LCD

 

A tévés ágazat trónjának másik oldalán az LG és az OLED tévéi foglalnak helyet. A legtöbb szakértő szerint ezek egyértelműen a valaha volt legjobb képet biztosítják, ráadásul mindegyik új modell 4K-s kijelzőt kap. 

 

Az OLED-es panelek talán a piac legjobbjai jelenleg

 

HDR

Amint azt a fentebbi cikkünkben már említettük, az idei évben messze izgalmasabb lesz a HDR, mint a 4K. A képminőség egyik legfontosabb meghatározó tényezője a kontraszt, vagyis a mély feketék és a világos fehérek. A HDR a tévéknél és a rajtuk lejátszott tartalmaknál elősegíti a fejlődést ilyen téren. 

A gyártók részéről a Samsung, az LG, a Sony, a Panasonic, a TCL és a Philips is érdeklődik a HDR iránt, a tartalomgyártók közül pedig ott van a Dolby és a Netflix is. Néhány évbe még biztosan beletelik, mire a HDR igazán elterjedhet, ugyanakkor az utóbbi idők legizgalmasabb és leglátványosabb újításáról van szó.  

 

Hajlított vs. lapos

A jövőben abszolút ránk lesz bízva, hogy a hajlított tévéket vagy a sima, laposakat választjuk. A Samsung azt mondja, elképesztően népszerűek a hajlított televíziói, ezért legutóbb egyenesen négy ilyen szériát is bemutatott, természetesen 4K-s felbontás mellett. A Samsungon kívül igazán csak az LG kínál hasonló modelleket, ott is az OLED-es készülékek között. 

 

Nem mindennapi darab

 

A Sony, a Sharp és az LG többi tévéje inkább a szuperlapos panelekre koncentrál. A Sony X900C például a világ legvékonyabb LCD-je, ami az 5 milliméteres vastagságával egy okostelefonnál is laposabb. Nem sokkal marad el a Sharp és az LG LED-es LCD-i sem. 

 

Okosplatformok harca

Az idei év talán részben választ ad arra is, hogy melyik gyártó elképzelését szeretik meg a felhasználók, amikor az okostévékről beszélünk. A Samsung és az LG a házon belül fejlesztett rendszerei szavazott. Az LG Web OS 2.0-ja például külsőleg nem sokat változott, de jóval gyorsabb és testre szabhatóbb lett. 

 

Tizenes Samsung okostévé

 

A Samsung Tizen rendszere eközben új felületet kapott, gyorsabb lett, és bár nyílt forráskódú, a fejlesztők érdeklődésével továbbra is komoly gondok lehetnek. 

Szintén nyílt forráskódú a Google Android TV-je, amelyre idén még csak a Sony és a Sharp szavazott. A kettő közül a Sharp inkább hibrid választásként kínálja a robotos rendszert, míg a Sony teljes mértékben száműzte a régi megoldását, és Android TV-re váltott. 

 

Ti milyen tévés rendszert választanátok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.