Hirdetés

Felrobbannak a GeForce GTX 590-ek - új BIOS az NVIDIA-tól



|

Úgy tűnik, alapfeszültségen, tuning nélkül is elfüstölnek egyes modellek a GeForce GTX 590-es zászlóshajóból - az NVIDIA új BIOS-t készített a probléma megoldására.

Hirdetés

Az NVIDIA jelenlegi zászlóshajója, a GeForce GTX 590 (tesztünk itt olvasható) úgy tűnik sokkal sérülékenyebb, mint azt a felhasználók és maga az NVIDIA gondolta. A dual-GPU-s vezérlő egyébként Amerikában nagyon kelendő, ott ugyanis már mindenhol kifogytak a készletek. Eközben Európában annyira nincs igény a GeForce GTX 590-re, hogy egy 100 eurós árcsökkentés után is hegyekben állnak az európai raktárkészletek.

 

Az elmúlt napokban a SweClockers bemutatott egy videót, amelyen egy GeForce GTX 590 sajnálatos módon többé-kevésbé "felrobbant", a szikra után füstöt okádott, majd végleg kimúlt. Az NVIDIA hivatalos állásfoglalása szerint a hibát a megemelt feszültségek és a nem frissített driverek okozták.

 

 

Később egy fórumhozzászóláson keresztül kiderült, hogy a probléma korántsem ilyen egyszerű. A GeForce GTX 590 ugyanis képes alap feszültségi értéken, tuning nélkül, módosítások nélkül is elfüstölni és tönkremenni, normál körülmények között.

 

A probléma tehát sokkal széleskörűbb, mint azt az NVIDIA gondolta. Emiatt a gyártó mérnökcsapata elkészített egy új BIOS-t, amely megakadályozza a kártya ilyen formában bekövetkező "halálát", robbanását. Egyelőre nem tudni, mikortól lesz elérhető az új BIOS, és sajnos az sem világos, hogy pontosan mely kártyák tulajdonosainak kell aggódni a probléma miatt. Szintén ismeretlen a válasz arra a kérdésre, hogy minden felhasználónak kell-e majd BIOS-t frissítenie.

 

 

A hibás, felrobbanó GeForce GTX 590-ekkel kapcsolatban az NVIDIA hagyományos úton jár el, ami a garanciális kérdést illeti. Az ügyet minden esetben az adott gyártónak kell intéznie, az NVIDIA nem avatkozik közbe. A pórul járt felhasználóknak tehát nem marad más lehetőségük, mint visszamenni a vásárlás helyére, ahogyan az megszokott.

 

Videó a GeForce GTX 590 kimúlásának pillanatáról:

 

 

A baleset után a problémás kártyák belseje nem maradt jó állapotban: az áramköri lap jókora része megolvadt, a másik oldalon pedig kiégett.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.