Hirdetés

Fókuszban az egy terabájtos HDD-k



|

Régebben csak álmodoztunk arról, hogy 1000 gigabájt elférhet egyetlen merevlemezen, de ez ma már valóság. Megnéztük, mire képesek a hazai piacon fellelhető terabájtos HDD-k.

Hirdetés

Nemrég a Seagate bejelentette másfél terabájtos merevlemezét, és várhatóan a többi gyártó is ezt fogja tenni.

 

Az már biztos, hogy a bejelentéstől függetlenül az első példányok megjelenésére várni kell még egy darabig, addig viszont azok a terabájtos merevlemezek lesznek a slágertermékek, amelyek már elérhető közelségbe kerültek. További jó hír, hogy a piacon immáron négy gyártó sokféle típusa közül válogathatunk, amelyek között nemcsak árban, hanem teljesítményben is van különbség. Jelen tesztünkben ráadásul nem csupán az asztali típusokat vetettük alá tesztelésnek, hanem az üzleti felhasználásra és RAID-re optimalizált modellek is a fókuszba kerültek.

 

hitachi_k.jpg
seagate_barracuda_k.jpg
samsung_hd103uj_k.jpg

 

Hitachi 7K1000, Seagate Barracuda 7200.1, Samsung SpinPoint F1

 

 

seagate_es_k.jpg
wd_gp_k_1.jpg
wd_black_k.jpg

 

Seagate Barracuda ES.2, WD Caviar GP, WD Caviar Black

 

 

wd-gp-re_k.jpg

WD Caviar RE-2 GP

 


A merőleges adatrögzítési eljárás áttörte a korlátokat és a merevlemezgyártás területén mindent alaposan felbolygatott. Bár a technológia kikísérletezése nem kevés munkaórájába került a mérnököknek, az 500 és 750 gigabájtos merevlemezek gyártása során elég tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a sűrűséget tovább növeljék a tányérok és fejek számának növelése nélkül. Az 500 gigabájtos merevlemezek megjelenése óta az adatsűrűség sikeres megduplázódását jól szemlélteti, hogy a terabájtos modellek többségében továbbra is három lemez és hat fej dolgozik – tehát a szintén 3-6 felosztású 500 gigabájtosokhoz képest az adatsűrűség a tányéronkénti 166 gigabájtról 333 gigabájtra bővült.

 

Természetesen az átállás nem megy egyik napról a másikra, illetve pont a merőleges adatrögzítési eljárás nagy támogatója, a Seagate maradt el a fejlesztésekkel, mivel tányéronként csak 250 gigabájt tárolására képes – pont emiatt pedig 4 tányér szükséges a terabájtos kapacitás eléréséhez. Valószínűleg már megtalálták a megoldást, hacsak nem a bejelentett másfél terabájtos merevlemezt akarják öt tányérral piacra dobni. Ez sem lenne szokatlan, volt is már rá példa a Hitachinál (épp az 500 gigabájtos merevlemezek kapcsán), és van a jelen tesztünkben is. A Deskstar 7K1000 az egyetlen, amely öt tányérra rögzíti az adatokat – mentségére szóljon viszont, hogy ezzel a technológiai hátránnyal sikerült a gyártónak elsőként elérni a terabájtos tárhelyet. Sajnos itthon még nem kapni, de a gyártó honlapjára már felkerült az utódmodell, a 7K1000.B, természetesen három tányérral és hat író-olvasófejjel. A Hitachinak is létezik munkaállomásokba és kifejezetten kikapcsolás nélküli üzemre tervezett, terabájt kapacitású merevlemeze, de az E7K1000 még szintén nem kapható hazánkban. A kisebb adatsűrűség másik hátránya, hogy a bitek egymástól távolabb helyezkednek el, emiatt az adatolvasás és -írás lassabb lehet.

 

 

A mérésekhez csak SATA-csatolófelületű merevlemezeket válogattunk össze azon egyszerű oknál fogva, hogy terabájtos háttértár egyelőre nincs forgalomban hagyományos PATA-csatlakozóval. Bár az 500 gigabájtosokból is létezik, illetve a mai napig kapható PATA-csatolófelületű változat, mégsem érdemes a terások esetében erre várni.

 

Ennek oka, hogy a párhuzamos ATA-csatolófelület az új alaplapoknál teljesen a háttérbe szorult, ami nemcsak a natív támogatottság elhagyását, hanem a csatlakozópontok csökkenését is jelenti. Rendszeres megoldás, hogy egy külön lapkára bízzák a merevlemez vezérlését, ami számtalan esetben okozott már problémát, tehát a SATA-csatolófelület nem csupán sávszélesség tekintetében, hanem kompatibilitás terén is előnyt jelent.

 

Tesztkörnyezet:

 

  • Gigabyte GA-EP45-Extreme
  • Intel Core 2 Duo E8500
  • 2×1GB Corsair DDR2 800MHz
  • 1×40GB Samsung SATA HDD
  • OCZ Silencer 750 W
  • Samsung SyncMaster 2693HM
  • Gainward HD4870
  • Microsoft Windows XP EN SP3 Integrated

 

 


 

A mérésekhez a Lavalys Everest programját használtuk.

 

hdd_rperf_k.png

(a képre kattintva nagyítható!)

 

 

hdd_wperf_k.png

(a képre kattintva nagyítható!)

 

hdd_lperf_k.png

(a képre kattintva nagyítható!)


 

Az értékelést rögtön kezdjük az összesítő táblázattal, ahol a technikai adatok mellett az ár és forgalmazó egyaránt szerepel.

 

hdd_finalchart1.png

 

hdd_finalchart2.png

 

Az árak és eredmények tekintetében egyértelműen a Samsung F1 lett a tesztgyőztes. Igaz, a Western Digital Green Power merevlemeze olcsóbb, de cserébe picit lassabb, ezért PC World Ajánlata díjjal jutalmaztuk. A Samsungot követően szintén kiváló vétel a terabájtos Seagate Barracuda 7200.1, amely 5 év garanciával és a legjobb merevlemezírás értékekkel büszkélkedhet.

 

 

hdd_dijak.png
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.