Hirdetés

Force3D: Radeon HD 4890 kicsit másképp



|

A korábban csak NVIDIA grafikus kártyákat gyártó Inno3D külön márkanév alatt hozza forgalomba az AMD Radeon vezérlőket. A legújabb variáns igazán egyedire sikerült.

Hirdetés

Egy grafikus kártya cseréje során legtöbbször a tápegység hiányosságaira is fény derül. Általános probléma az alacsony terhelhetőség, a régimódi felépítés, valamint a mai modern komponensek számára szükséges csatlakozók hiánya. A Radeon HD 4870-nel az AMD anno jelezte ugyan, hogy aki teljesítményre vágyik, annak szüksége lesz két hattűs PCIe tápcsatlakozóra, mégis, mind a mai napig sokan próbálkoznak a régi táp bevetésével - köszönhetően a VGA-k mellé csomagolt átalakítóknak. A Radeon HD 4890-ben lakozó tuningpotenciál miatt még fontosabbá vált a tápegység minőségének kérdése, a túlhajtással 1 GHz közelében járatott grafikus maggal már nehezen küzd meg egy koros áramforrás.

 

force3d_hd4890_3.jpg
 

 

Nos, az RV770/790 debütálása óta eltelt pár hónap, aki váltani akart, nyilván cserélte a szükséges alkatrészeket. Így talán már egy kicsit későn érkezett meg a Force3D új Radeon HD 4890-es modellje, amely ránézésre inkább egy alsó-középkategóriás testvérkártyára hasonlít. Szembetűnő változás a nyomtatott áramkör mérete, ami így első látásra valamivel kisebb, mint a HD 4770-es referencia terveiben szereplő NYÁK. A tápellátás már csak egy hattűs PCIe tápcsatlakozón keresztül történik, ám ez nem jelenti azt, hogy a kártya összfogyasztása jelentősen csökkent volna, hiszen a grafikus mag a referencia kártyákon ismert órajelen ketyeg, mellé 1 gigabájtnyi GDDR5-ös fedélzeti memória társul. A méretes Arctic Cooling hűtés miatt sajnos nem látni a nyomtatott áramkörre szerelt alkatrészeket, de ettől függetlenül sem gondolnánk, hogy a Force3D csodát csinált volna. Elképzelhető, hogy alapórajeleken még elegendő az áttervezett tápellátás, komolyabb túlhajtásra viszont így vélhetően alkalmatlan ez a típus.

 

force3d_hd4890.jpg
 

 

Otthoni, olykor játékra is befogott szórakoztató központként üzemelő számítógépbe viszont már csak mérete miatt is jó választás, csupán a vastag hűtő miatt ütközhetünk akadályokba. A monitor kimenetek között a DVI és az analóg aljzatok mellett egy natív HDMI port is megtalálható, utóbbi révén tehát az elsősorban TV-funkciókat betöltő LCD megjelenítő is ráköthető.

 

force3d_hd4890_2.jpg
 

 

A F4890P-G5-350-FS típusszámmal megjelenő kártya legelőször a japán piacon jelenik meg egyelőre ismeretlen, de a gyártó közlése szerint rendkívül barátságos áron.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.