Hirdetés

Fotókon az elkaszált AMD Radeon R9 285X



|

Két éve kellett volna piacra kerülnie a videokártyának.

Hirdetés

A számítógépes hardverek iránt régóta érdeklődők számos alkalommal olvashattak már híreszteléseket olyan komponensekről, amelyeket végül soha nem mutatott be a gyártójuk. Ennek több oka is lehet: a pletykát útjára indított forrás talán félreértette a látottakat vagy hallottakat, esetleg valamilyen okból szándékosan hamis információt terjesztett, de persze vannak olyan komponensek is, amelyek röviddel a piacra dobásuk előtt szimplán kaszát kapnak.


Hirdetés


Az Overclock.net egyik fórumozójának köszönhetően kiderült, hogy a két évvel ezelőtt pletykált AMD Radeon R9 285X valóban létezett, látszólag röviddel a piacra dobása előtt törölték a videokártyát. Teljes értékű Tonga XT (GCN 3.0) grafikus processzor található az áramköri lapján, 2048 stream processzorral. A fedélzeti memóriája 3 GB GDDR5, a memóriasínje pedig 384 bites.



Összehasonlítási alapul az elkaszált kártyánál eggyel gyengébb, Tonga Pro chipes Radeon R9 285 modellbe 1792 stream processzor került, 2 GB memóriával, 256 bites memóriasínnel. Az eggyel erősebb Radeon R9 290 még Hawaii Pro (GCN 2.0) chipre épült, 4096 stream processzort használt, a 4 GB GDDR5 memóriája pedig 512 bites sínen csatlakozott a GPU-hoz.



A Zealotki11er nicknevet használó fórumozó prototípus kártyája teljesen működőképes állapotban van, a Radeon Software Crimson Edition 16.10.2 driverrel tesztelnie is sikerült. A DirectX 12-es 3DMark TimeSpy tesztben 3104 pontot kapott, azaz nagyjából olyan teljesítményt nyújtott, mint egy 2 GB-os Radeon R9 380X, vagy egy GeForce GTX 780 Ti.


Sajnos azt nem sikerül megtudni, hogy az AMD végül miért nem dobta piacra a Radeon R9 285X-et, azonban a prototípus 6+8 tűs PCIE tápcsatlakozót igényel, a spekulációk szerint talán a túlságosan magas fogyasztás lehetett a veszte.


(Forrás: VideoCardz)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.