Hirdetés

Fotós tippek utazáshoz - első rész



|

Megmutatjuk mikre kell gondolni a fényképek készítésénél a nyaraláskor.

Hirdetés

A nyaralások általában hihetetlen mennyiségű lehetőséget adnak remek fotók készítésére, igazából a választott úti céltól függetlenül. Néhány dologra odafigyelve utazás közben el lehet érni, hogy egy nagy halom unalmas nyaralási kép helyett lenyűgöző fotókkal érkezzünk haza. Ehhez adunk most néhány alapvető tippet. 

Hirdetés

 

Ismerd meg, amivel dolgozol

Ha megtanuljuk, hogyan kell jól használni a fényképezőnket, akkor jobb és kreatívabb képeket tudunk készíteni, ráadásul gyorsabban, mivel nem kell majd a beállításokkal bajlódni. Az izgalmas pillanatok néha valóban másodpercek kérdései, így egy rohanó bikánál vagy egy vízi sportnál muszáj megtanulni gyorsnak lenni. 

 

Néha megéri játszani a záridővel

 

Ne csak az automata módot használd

Mielőtt elindulunk, a manuális módokkal is ajánlott kísérletezni. Meg kell tanulni, hogyan lehet átállítani a záridőt, a rekeszt, az ISO-értéket - és kísérletezni, hogy ezek módosításánál milyen végeredményeket kapunk. Egy igazán jó fényképező nagyon jó képeket lő automatikus módban is, de aki igazán kreatív akar lenni, annak muszáj a kezébe vennie az irányítást. 

 

RAW vs JPEG

Ha képes rá a fényképező, akkor érdemes RAW formátumban fényképezni. Bár a fájlok mérete nagyobb lesz, ma már vannak olyan olcsó memóriakártyák, hogy nem gond még 1-2 tartalékot elvinni az útra. Az ilyen formátumban lőtt képeknél később is módosítható a fehéregyensúly, így a Photoshopban könnyedén sötétíthetjük a túl világos részeket, vagy világosíthatjuk az árnyékos területet. A RAW ilyen szempontból egyfajta mentőöv, hiszen később szoftveresen még lesz lehetőség némi extra kozmetikára. 

 

A RAW nyújtotta lehetőségek

 

Kutatómunka

Idegen helyre utazáskor nem árt némi kutatást végezni a helyről és a programokról. Így nem csak tartalmasabban tölthetjük el a kirándulást, de fotózáshoz kiváló eseményeket is találhatunk. Persze vannak olyan témakörök, amelyeknél biztosra kell menni, a kormányzati épületeket például sok helyen nem szeretik, ha fotózzuk. 

Néhány ötlet érdekében ajánlott a népszerű fotós oldalakon is körbenézni a helyszínnel kapcsolatban, például a Flickr vagy az 500px adatbázisában. 

 

Szánd rá az időt

A jó beállítások dönthetik el sok esetben, hogy egy kép műremek vagy botrány lesz. A színhőmérséklet és a hasonló dolgok utólag is állíthatóak, a rossz beállítással viszont nehéz mit kezdeni. Egy templomon vagy kastélyon hiába csillan meg a napsütés, ha véletlenül lemarad az épület csúcsa. 

 

Ti milyen sokat fotóztok nyaraláskor? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.