Hirdetés

Fujitsu: ide nekem a Blu-rayt és a HD DVD-t is!



|

A Fujitsu nem foglal állást az új generációs DVD-formátum körüli csatározásokban: hamarosan kiad egy asztali PC-t Blu-ray, illetve egy noteszgépet HD DVD meghajtóval.

Hirdetés

A döntést a szükségből fakadó kényszer szülte, nyilatkozta Miho Hirasawa, a cég szóvivője. Jelenleg Blu-ray meghajtók csak asztali számítógépekhez, míg HD DVD-k kizárólag laptopokhoz készülnek. A szóvivő a készülékek gyártóit nem kívánta megnevezni.

Az FMV Deskpower TX95S/D névre keresztelt asztali számítógépben levő Blu-ray olvasó/író kompatibilis lesz az előre rögzített filmlemezekkel, valamint a 25 vagy 50 gigabájt kapacitású írható- és újraírható adatlemezekkel. A gépet a számítógéppel egy házba szerelt 37 hüvelykes (94 centiméteres!) LCD képernyővel szállítják, amelyet úgy terveztek meg, hogy kívülről síkképernyős tévének látszódjon. Intel Pentium D820-as processzorra épül 1 gigabájt memóriával, valamint 600 gigabájtos merevlemezzel. Tartalmaz továbbá digitális adások vételére alkalmas tévétunert és HDMI beviteli csatlakozót is.

Az FMV Biblo NX95S/D típusjelű laptop 17 hüvelykes XGA+ szélesvásznú kijelzővel rendelkezik, amelynek felbontása 1400×900 képpont -- ez valamivel kevesebb, mint a HD DVD által lehetővé tett teljes 1080-as nagyfelbontás. A laptopon található egy videokimeneti csatlakozó, de ezt az irányadó meghatározás szerint korlátozták, így nincs mód a tartalom teljes HD-minőségben való megtekintésére. A gép szíve egy Intel Core Duo T2300 processzor, emellett 1 gigabájt memóriája és 320 gigabájtos merevlemeze van.


Egyik számítógép sem lesz olcsó. Az asztali modell ára várhatóan 5000 dollár (több mint egymillió forint) körül lesz, míg a laptopért körülbelül 3500 dollárt (kb. 750 ezer forint) kell majd fizetni. Kezdetben a Fujitsu kizárólag Japán piacot veszi célba, és nem tervezi a két készülék tengerentúli terjesztését.

A múlt héten a Toshiba, mint a HD DVD fő támogatója, már ismertette terveit egy HD DVD meghajtóval felszerelt laptop május közepén való piacra dobásával kapcsolatban. Amint arról mi is beszámoltunk, a Qosmio G30-nak szintén 17 hüvelykes LCD képernyője van, de magasabb, 1920×1200 képpontos felbontással rendelkezik (WUXGA). A gép árusítása Japánban, Európában és az USA-ban esedékes, Japánban azonos áron adják majd a Fujitsu laptopjával.

A Sony, mint a Blu-ray lemez mögött álló legjelentősebb erő, szerdán úgy nyilatkozott, hogy az év közepére tervezi Blu-ray meghajtóval felszerelt asztali és hordozható számítógépének kibocsátását.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.