Hirdetés

Full HD-videokamerák körképe



|

Ha videózunk, tegyük nagyban. Elég nagy ártartományban elérhetők HD-videokamerák, ezúttal a full HD-modellek közül válogattunk.

Hirdetés

A síkképernyős LCD- és plazmatévék terjedésével érthető módon fellép az az igény, hogy házi videóink se standard felbontásban készüljenek, hiszen azok már nem mutatnak olyan jól egy 40-50 hüvelykes képernyőn. Korábbi, HD-videofelvételt – mindenképpen című tesztjében kiveséztük a legjellemzőbb eszközöket videokészítés szempontjából és kiderült, hogy a mobiltelefonok, fényképezőgépek és táblagépek között is akadnak operatőri ambícióktól fűtött felhasználóknak készült modellek, amelyekkel elég jó minőséget produkálhatunk ahhoz, hogy elszórakoztassuk a közösségi videós oldalak látogatóit. A jobb, tévén is élvezhető és megfizethető árú minőséghez persze a fogyasztói videokamerák a legalkalmasabbak. Ezek az eszközök általában a használat módjában, felépítésükben és képminőségükben is többet nyújtanak, mint egy HD-kamerás okostelefon vagy a legtöbb fényképezőgép. Nagyon változatos felépítésben és árban érhetők el, így érdemes áttekinteni, hogy mitől is lehet jó képük, illetve bemutatunk néhány jellemző modellt is.

 

 



Mitől döglik a HD-légy?

Alapvető fontosságú a képminőség szempontjából, hogy milyen minőségű érzékelő, optika, képstabilizátor került a szerkezetbe és az elektronika mennyire jól dolgozza fel, majd tömöríti a képet. A specifikációk alapján ezt nem mindig lehet megítélni, annyi bizonyos, hogy a nagyobb fizikai méretű képérzékelő kevesebb képzajjal dolgozik, érdemes erre figyelni. (A gyártók az inch reciprokában adják meg az átlót, így az 1/4 hüvelyk nagyobb, mint az 1/5,8 hüvelyk.) Ugyanakkor rengeteget számít az érzékelő technológiája: az újabb, hátoldali megvilágítású (ilyen a BSI vagy az Exmor-R CMOS) technológia tisztább képet ad és jobban használható gyenge fényviszonyok között. Mindemellett még az érzékelő sem tud mindent eldönteni, jelen tesztünkben három gyártó is csökkentett felbontású MOS-lapkákkal érkezett, de ez nem mindegyik hardver képminőségében volt könnyen tetten érhető. Ha mozgalmas jeleneteket veszünk, akkor keressük a 24, 28 megabites MPEG-4, illetve H.264-videokódolást alkalmazó kamerákat, mivel a nagyobb bitarány általában szebb mozgáskövetést biztosít.

Nem igazán érdemes figyelni a nagy zoomra; a mindennapi családi és turistafelvételek esetében már tízszeres optikai zoomtól jól lehet dolgozni. Sokkal fontosabb, hogy megfelelő optikai képstabilizátort is tartalmazzon a konstrukció, amely képes kompenzálni a kéz kitéréseit maximális ráközelítés mellett is – a készülékek leírásánál erre részletesen kitérünk.

Tesztünk szereplői nem kínálják a középkategóriás extrákat, viszont full HD-képet igyekeznek nyújtani tévéképes fokon. Képstabilizátor, általános képminőség, kezelhetőség és bővíthetőség tekintetében jelentős különbségek mutatkoztak a teszt során, tapasztalataink alapján meghoztuk döntésünket, ugyanakkor igyekeztünk kiemelni a jellegzetességeket, hogy ha valaki speciális szempontokkal bír, akkor is könnyen választhasson.

Panasonic HDC-TM80

A HDC-TM80 kisméretű, beépített flashmemóriával felvértezett készülék. Könnyen kézre áll, a kijelzője érintésérzékeny és szembefordítható. Jól szerkesztett képernyőmenüje van és igen fejlett manuális üzemmódot is biztosít. Képernyőről vezérelhető az élesség, és mivel a kis felbontású kijelzőn ezt nem lehet kivenni, ezért az érintett kontúrok jelölésével érezteti a hardver, ha azok éles pozícióba kerültek. A szokásosnál nagyobb látószögű objektívvel rendelkezik, így valamivel többet képes átfogni egy szobából, mint a hagyományos videokamerák szoktak. A 34-szeres optikai zoom mellé igen jól jön az optikai képstabilizátor, ami nem olyan minőségű ugyan, mint a gyártó drágább készülékeiben, de így is a mezőny jobbjai közé sorolható.

 

 

 



Erős ráközelítés mellett jön jól a szuper stabilizátorgomb, amit a képernyőn aktiválhatunk és lehetővé teszi, hogy visszafogott megvilágítás mellett is szinte teljesen fixen tarthassuk a képet. Az eszközön nincsenek extra mikrofon- és fülhallgató-csatlakozások, de az AV- és miniHDMI-aljzatoknak jutott hely. Egyetlen MOS-érzékelőre alapozva készülnek a nagy felbontásban kódolt AVCHD-videók, ám ez az érzékelő csupán 1,5 megapixeles (mintegy 2 megapixel lenne az 1920×1080), így a kép információtartalmát tekintve nem valódi full HD-felvétel – némi átméretezéssel állítja elő azt a kamera. A kép részletességében ezért egy kis elmaradással kell számolnunk, ha a TM80-at választjuk, ám cserébe még elfogadható áron juthatunk manuálisan is igen jól beállítható videokamerához, jó képstabilizátorral.

Adatlap:

Termék: Panasonic HDC-TM80
Forgalmazó: Panasonic
Ár: 124 990 Ft
Érzékelő: 1/5 8 hüvelyk MOS 1,5 megapixel
Optikai zoom: 34x
Fényerő: F1.8
Videofelvétel jellemző formátumai: H.264 (AVCHD) 1920x1080/50i
Extra üzemmódok: nincs
Vaku/vakupapucs: van/nincs
LCD-kijelző: 2,7 hüvelyk, 230 400 pixel
Mikrofon/fejhallgató-bemenet: nincs/nincs
Beépített memória: 16 GB
Kártyaolvasó: SD/SDHC/SDXC

Samsung HMX-Q10BP

Nehéz újat mutatni videokamerák témakörében, de a Samsungnak a Q10-zel több szempontból is sikerült. Legszembetűnőbb, hogy a formatervezők elhagyták a szabvány hasábkoncepciót: a kamera a kijelző oldaláról lapított hengert formáz. Ez magában nem lenne nagy szám, de balkezesek örömére tetszőleges állásban tartható akár bal, akár jobb kézben, kihajtott kijelzővel befelé, illetve kifelé, a hardver mindig megfelelően tálalja a képet. Egyéb tekintetben is sokat adtak tervezéskor a kezelhetőségre, ebben a hagyományosnál lényegesen barátságosabb érintőképernyő segíti a felhasználót, amelyen a gombokat kényelmesen nagyra tervezték. Az érintős telefonok mintájára könnyed söprésekkel lapozhatunk lejátszáskor.

 

 

 

 


Mint minden mai készülékben, itt is nagy szerepet kap az intelligens automata üzemmód, amely a helyzethez igazodva 10 sablonból választja ki az odaillőt. Manuális üzemmód is van, egyebek mellett beállítható az expozíció és háttérvilágítás is, emellett kézi fókuszra is lehetőség van – igaz, a normál felbontású kijelzőn nem biztos, hogy helyesen ítéljük meg az élességet. Optikai képstabilizátor is helyet kapott a Q10-ben, amely ahhoz elég jól dolgozik, hogy biztosítsa a tízszeres zoom használatát.

A full HD-képet és a nagy felbontású fotókat 5 megapixeles, hátoldalról megvilágított szenzor biztosítja. A szemtelenül olcsó kis készülék nem rendelkezik saját memóriával, de a legtöbb helyzetben jól megállja a helyét, teret ad a manuális kísérletezésre, valamint kreatív funkciókat is nyújt; akár első HD-videokamerának is ajánljuk.

Adatlap:

Termék: Samsung HMX-Q10BP - PC World Ajánlata
Forgalmazó: Samsung Electronics Magyar Zrt.
Ár: 60 000 Ft
Érzékelő: 1/4 hüvelyk BSI CMOS 5 megapixel
Optikai zoom: 10x
Fényerő: F1.8
Videofelvétel jellemző formátumai: MP4 1920x1080/50i, 1280x720/50p
Extra üzemmódok: Automatikus balkezes mód
Vaku/vakupapucs: nincs/nincs
LCD-kijelző: 2,7 hüvelyk, 230 400 pixel
Mikrofon/fejhallgató-bemenet: nincs/nincs
Beépített memória: nincs
Kártyaolvasó: SD/SDHC

Canon LEGRIA HF R28

A HF 38 átlagos méretű hasábkamera, kiépítését tekintve inkább a józan árszabásnak, semmint az extráknak kedvez, ennek jegyében a vaku és vakupapucs már nem kapott rajta helyet. Van viszont két SD/SDHC/SDXC-kártyafoglalat, sőt jelentős méretű, 32 GB-os belső flashmemóriával is gazdálkodhatunk. Két 64 GB-os SDHC-kártyával kiegészítve már napokra elegendő tárhellyel láthatjuk el magunkat.

 

 



Viszonylag nagy, három hüvelykes érintőkijelző szolgál a készülék kezelésére. A Canon politikája, hogy nem hagyja el a járt utat, így a menü működése és elrendezése ugyanolyan hagyományos, mint a megelőző modelleknél. Könnyen használják majd azok, akik hozzászoktak, de a mezőny több más tagjával összehasonlítva a Canon menüje egyáltalán nem tűnik barátságosnak vagy könnyen használhatónak, inkább szakértőinek. Emellett minden funkciót biztosít, amit a többi modell, beleértve a manuális üzemmódot is, csupán az elrendezése nem esett még át egy kis könnyítésen, modernizáláson. Valós időben adhatunk a felvételhez kereteket, effekteket, emellett látványosan, térhatású sorokba rendezve pörgethetjük át az egyes jeleneteket lejátszáskor.

Erős kódolású, 24 megabites felvételt is készíthetünk, ugyanakkor maga az érzékelő és objektív szolgáltatta képminőség erős átlagos. Rendelkezésre áll optikai képstabilizátor, ezzel azonban nehéz megfogni a képet maximális zoom mellett, érdemesebb inkább valamelyest visszavenni az optika használatából. A fotók az ebben a kategóriában szokásos szintet hozzák. Összességében az R28 előnye a széleskörűen bővíthető kapacitás és a sok opció, ugyanakkor teljesítményéhez és kiépítettségéhez képest nem nevezhető olcsónak.

Adatlap:

Termék: Canon LEGRIA HF R28
Forgalmazó: Canon Magyarország Kft.
Ár: 119 990 Ft
Érzékelő: 1/4 85 hüvelyk CMOS 3,28 megapixel
Optikai zoom: 20x
Fényerő: F1.8
Videofelvétel jellemző formátumai: H.264 (AVCHD) 1920x1080/50i, /25p
Extra üzemmódok: video snapshot
Vaku/vakupapucs: nincs/nincs
LCD-kijelző: 3 hüvelyk, 230 000 pixel
Mikrofon/fejhallgató-bemenet: van/jack
Beépített memória: 32 GB
Kártyaolvasó: SD/SDHC/SDXC

Sony HDR-CX130E

Mai mértékkel a CX130E közepes méretű kamera, harmincszoros optikai zoommal. Az objektív fényereje a szokásos, ám látószöge jóval nagyobb a megszokottnál (29 milliméteresnek megfelelő), ennek köszönhető, hogy lényegesen több minden belefér a felvételbe, mint más videokameráknál. Kezelése elég kézenfekvő, használhatjuk az intelligens automata módot, de lehetőség van manuális beállításokra, rámutatásos expozíció- és élességállításra. A hardver optikai képstabilizátora nagyon jól működik.

 

 

 



A felvétel kódolásával akár 28 Mbps-ig is elmehetünk és rendelkezésünkre áll 50p mód is, ami a finomabb mozgásokat és a részletek megőrzését hivatott ötvözni. Azonban – ahogy ez ebben az árkategóriában egyáltalán nem példa nélkül álló – a készülék a mindössze másfél megapixeles érzékelő információjából állítja elő a mintegy két megapixeles full HD-képet és a 3 megapixeles fotókat is.

Ennélfogva a felvétel elvileg nem lehet egészen olyan részletes, mint a drágább, nagyobb felbontású érzékelőt tartalmazó modelleknél. Mégis, a Sony képjavító eljárásai olyan hatékonyak, hogy a full HD-méretű videofelvételt nézve nehéz tetten érni a spórolást, a részletek a helyükön vannak, emellett a színek is korrekt módon jelennek meg. A CX130E-t kevesebb képi zaj és jobb általános képminőség jellemzi, mint a versenytársakat; ha ebben az árkategóriában megfizethető és elég jó képminőségű kamerát szeretnénk, akkor érdemes rágondolnunk.

Adatlap:

Termék: Sony HDR-CX130E- PC World tesztgyőztes
Forgalmazó: Sony Europe Limited
Ár: 125 000 Ft
Érzékelő: 1/4 hüvelyk Exmor R CMOS 1,5 megapixel
Optikai zoom: 30x
Fényerő: F1.8
Videofelvétel jellemző formátumai: H.264 (MP4) 1920x1080/50i, /50p
Extra üzemmódok: nincs
Vaku/vakupapucs: nincs/nincs
LCD-kijelző: 3 hüvelyk, 230 000 pixel
Mikrofon/fejhallgató-bemenet: nincs/nincs
Beépített memória: nincs
Kártyaolvasó: SD/SDHC/SDXC

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.