Hirdetés

Fura: ASUS Spendid HD MA3850M



|

Notebook grafikus kártya asztali gépben?! Az ASUS elsőként valósította meg azt, ami az MSI-nak nem sikerült.

Hirdetés

Az eredeti elgondolás szerint a fő cél a notebookba gyártott grafikus vezérlők integrálása az asztali számítógépekbe, azonban a termék – minden ígérgetés ellenére – nem került kereskedelmi forgalomba, mivel nem jutott túl a tesztelési fázison. Ebből kifolyólag az ötlet örökre feledésbe merült, legalábbis ezt hittük egészen két hónappal ezelőttig, amikor az interneten felbukkantak az első fotók az ASUS Splendid HD MA3850M-ről – mely hasonlóan fura szerzet, mint a néhány évvel ezelőtt megjelent kétmagos ASUS GeForce 6600GT.

 

 

asus_10_k.jpg

 

 

Gyakorlatilag a kártya két részből áll: egy mobil PCI-Express foglalatot tartalmazó „alaplapból” és egy ebbe illeszkedő MXM modulból. A teljes grafikus vezérlő viszont normál asztali PCI-Express x16 foglalatba illeszkedik és ami meglepő, hogy igen rövid, viszont meglehetősen vaskos a hőcsöves hűtésből fakadóan.

 

 

asus_9_k.jpg

 

 

Az MXM modulon jelen esetben egy AMD Mobility Radeon HD3850 és 512 megabájt GDDR3 memória kapott helyet, ami specifikációit tekintve teljes mértékben megegyezik az asztali változattal.

 

 

asus_11_k.jpg

 

 

Mivel nem mindennapi kártyáról van szó, hajtott bennünk a kíváncsiság, ezért szétszedve alaposabban megvizsgáltuk az MXM modult hordozó NYÁK-ot. A megszokott alkatrészeken felül három említésre méltó lapkát fedeztünk fel, ebből kettő a HDMI-vel kapcsolatos feladatokat látja el. A harmadik a Splendid HD lapka, mely a képminőség feljavításáért és képi profilok alkalmazásáért felelős. Érdekesség még, hogy a NYÁK-lapon van PCI-Express tápcsatlakozó is, ami már előre vetíti, hogy a fogyasztás érdekesen alakulhat a teszt során.

 

asus_5_k.jpg
asus_6_k_1.jpg

 

 

asus_7_k.jpg
asus_8_k.jpg

 

 

A dobozban a kártyán felül megtalálhatjuk a HDMI és D-SUB átalakítókat, a komponens jelkivezetést, illetve még egy DVD tokot és egy Cyberlink PowerDVD szoftvert is. Kiegészítő gyanánt még egy kábel jár a kártya mellé, ami a hangkártya digitális kimenetét köti össze a grafikus kártya erre szolgáló bemenetével – az AMD Mobility HD kártyák hátránya, hogy az asztali változatokkal szemben nem képesek kábelezés nélkül átvinni hangot a foglalaton azon egyszerű oknál fogva, hogy a noteszgépeknél erre nincs szükség, azaz ott más megoldást használnak.

 

asus_1_k.jpg
asus_2_k.jpg

 

 


 

A kártya meghajtóprogramokat tartalmazó lemezén megtalálható az ASUS SmartDoctor szoftver, amivel beállíthatjuk az órajeleket, a ventilátor fordulatszámát és hardvermonitor funkciókat érhetünk el. Sajnos a szoftver ezen verziója még nem tökéletes, így az órajelek módosításán és hőmérséklet kijelzésén felül más funkciót nem érhettünk el, így a ventilátor fordulatszámát sem tudtuk szabályozni – azaz maximális fordulaton pörgött mindvégig. Várhatóan az új szoftverben kijavítják a hibát.

 

Tesztkörnyezet:

 

  • Gigabyte P45-DS3R
  • Intel Core 2 Duo E8500
  • 2×1GB Corsair DDR2 800 MHz
  • 2×40GB Samsung SATA HDD
  • Enermax Liberty 500W
  • ASUS Splendid HD MA3850M
  • ASUS EAH3850/G/HTDI/512M/A
  • Microsoft Windows Vista SP1 US Integrated

 

Tesztelt játékszoftverek:

 

  • World In Conflict – 1280×1024, 2×AA/4×AF
  • Crysis – 1280×1024, High, 2×AA
  • UT3.0 – 1280×1024, Maximális beállítások
  • COD4 – 1280×1024, Maximális beállítások
  • FEAR – 1280×1024, Maximális beállítások

 

 

 

asus_bench.png

 

 

Sokat gondolkoztunk azon, hogy mi értelme van az ASUS Splendid HD MA3850M-féle konstrukciónak, illetve, hogy van-e létjogosultsága a későbbiekben. Gyakorlatilag a kisebb fogyasztáson, hőtermelésen és méreten kívül nem találtunk egyéb olyan pozitívumot, sőt a kártya 2-4 képkockával alulmaradt asztali társával szemben – valószínűleg az MXM modul alkalmazása miatt megnövekedett késleltetése okán.

 

 

asus_pc.png

 

 

Ami az ilyen típusú kártyák tömeges elterjedése mellett szólna, ugyanakkor ellenérveket sem tudunk felsorakoztatni. Talán akkor érhetne el nagy sikereket az ilyen jellegű felépítés, ha a későbbiekben bármilyen MXM foglalatba illeszkedő kártyával bővíthetnénk a rendszert, azonban ez jelen pillanatban nem ilyen egyszerű. Sajnos a notebookban használatos grafikus vezérlők nem vásárolhatók meg a számítástechnikai szaküzletekben nem úgy, mint az asztali kártyák.

 

 

dijak_2008_technologiai.jpg

 

ASUS Splendid HD MA3850M/HTDI/M/A

 

Az ASUS grafikus kártyákat az ASUS Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.