Hirdetés

Gainward GeForce GT640 - az olcsó Kepler



|

A két GPU-s GTX690-nel szépen kiteljesedett az NVIDIA új felső kategóriás grafikus kártyáinak sora, ám a felhasználók többsége a kezdetektől fogva várja a belépőszintű, netán alsó-középkategóriás változatokat. A GeForce GT640 személyében megérkezett az első hiánypótló VGA.

Hirdetés

 

Ezúttal is a Gainward volt egyike azon gyártóknak, akik elsőként mutatták be saját GeForce GT640-es megoldásaikat, és ez a hazai megjelenésre is igaz, hiszen a cikkünkben szereplő két modell akár ebben a pillanatban is megvásárolható. Bár a hardcore gamerek minden bizonnyal kis fintorral tekintenének ezekre a vezérlőkre, mi csak örülni tudunk annak, hogy a 27-30 000 Ft-os árkategóriában is megjelent az NVIDIA új architektúrája, pontosabban annak egyszerűsített változata.

Egyszerűsítés alatt értelemszerűen ezúttal is azt az eljárást kell érteni, amit évek óta alkalmaz az NVIDIA is: van egy architektúra, amely teljes tudása a csúcsmodellekben kap helyet, az alsóbb árkategóriák számára pedig a kisebb számítási kapacitást eredményező módosított lapkák kerülnek. A GeForce GT640 egyelőre kitüntetett figyelmet kap, mivel ez a legkisebb típus, ami az NVIDIA Kepler architektúrájára épül. A GT630, GT620 és GT610-es testvérek a korábbi generáció átnevezett utódai, tehát ha valaki viszonylag kevés pénzből szeretné a legújabb NVIDIA technológiákat, a GT640-nél nem szabad alább adnia.

 

 

Az NVIDIA ezúttal is csak ajánlásokat tett a partnergyártói felé, konkrét referencia kártya nincs, ezért a Gainward ismét könnyű helyzetbe került, a mérnökök a saját elképzeléseik szerint alakíthatták ki a nyomtatott áramkört, a hűtést és a monitor csatlakozásokat. A végeredmény ezúttal is egy nagyon kompakt kártya lett, azaz rögtön egy páros, melyek között csak a fedélzeti memória mérete tesz különbséget. A 28 nanométeres gyártástechnológiával készülő GK107-es lapka órajeléhez nem nyúlt a gyártó, mint ahogy a felhasznált memória modulok szabványa és üzemfrekvenciái is követik az NVIDIA ajánlásait. Kis érdekesség, hogy a DDR3-as modulokból 2 GB az ajánlott, a Gainward ezzel szemben 1 GB-os változatot is piacra dobott; és mily jól tette ezt. A 384 CUDA maggal és 900 MHz-es órajellel megáldott GT640 grafikus mag ugyanis szinte semennyit sem profitál a plusz 1024 MB-nyi VRAM kapacitásból, a tesztekből azonnal látszik, hogy a 128 bites memóriabusz és a relatív alacsony memória sávszélesség fogja vissza GPU-t, nem pedig a memória mennyisége.

 

 

A jóval gyorsabb GDDR5-ös lapkák használata valószínűleg gyorsított volna a kártyán, ám az NVIDIA - és vele együtt a Gainward is - 65 W-ban határozta meg a vezérlő maximális fogyasztását, ami lehetővé tette a kiegészítő PCIe tápcsatlakozó elhagyását. A gyorsabb memória alrendszer magasabb áramfelvétellel járt volna, az alsó-kategóriában, illetve az OEM-piacon azonban kiemelten fontos a jó teljesítmény/fogyasztás arány. Ebben pedig igen jól szerepelnek a Gainward GeForce GT640-es kártyái, nyugalomban szinte alig érik el a 10 W-os fogyasztást, míg maximális terhelésnél a 65 W jelenti a plafont. Az alacsony fogyasztás talán szerényebb hűtést is megengedhetett volna, a Gainward azonban már korábban is egyértelműen megmutatta, hogy ha hűtésről van szó, akkor nem ismernek tréfát. Most is ekképp cselekedtek, az aprócska NYÁK két bővítő helyet elfoglaló hűtést kapott, amin egy meglepően csendesen működő ventilátor üzemel. Ránézésre apró trükk fedezhető fel a műanyag borítás kapcsán, úgy tűnik, mintha csak egy félmagas NYÁK-ra épülne a kártya, amit a hűtés teszt teljes méretűvé. Két csavar eltávolítását követően beigazolódott a gyanúnk, a Gainward mérnökei megelégedtek a "low-profile" kivitellel, amiről egy szalagkábel vezeti a jelet az analóg monitor kimenetig. Ebben a kategóriában ez teljesen megszokott, és őszintén szólva a gyártó megoldása üdvözlendő is, hiszen így olcsóbb tud lenni a termék a konkurens modellekhez képest, ráadásképp az alumínium borda méretét nem a NYÁK-hoz igazították, hanem a műanyag borítás alatt szépen túlnyúl a fekete áramkörön.

 

 

Játékos próbáink során mind ez a speciális NYÁK+hűtés kombó, mind pedig a GK107 lapka jól vizsgázott, mivel pontosan azt adták, amire számítottunk. Ne felejtsétek el, hogy 28 000 Ft-os kártyákról van szó, tehát nem szabad elvárni tőlük, hogy Full HD-ban, maximum grafikai beállítások mellett futtassák pl. a Battlefield 3. A manapság egyre népszerűbb 1920×1080-as felbontáson a DX11-es címek esetében a közepes beállítás a nyerő mindenféle extra képjavító eljárást - AA, AF - nélkülözve, de pl. a Diablo III esetében bátran maximumra lehet állítani a csúszkákat, csupán az élsimítással érdemes vigyázni.

Egy Intel Core i3 vagy AMD A6,A8 processzorra épített gépbe kezdésnek nem feltétlenül kell több a GeForce GT640-nél. Azon természetesen el lehet gondolkodni, AMD fronton ezen a szinten mit lehet kapni, de az NVIDIA szándékosan úgy árazta be a legkisebb Keplert, hogy ne legyen a piacon közvetlen ellenfele. A Gainward az 1 GB-os verzióval igazán jó vételt kínál, egy picivel jobb euró árfolyam mellett a 25000 Ft-os lélektani határt is elérheti a "szerényebb" GT640-es kártyájuk. Gyorsan hozzátennénk, hogy a 2 GB-os modell sem számít rossz vételnek, ám mivel a játékokban nem látni a plusz 1 GB VRAM hatását, ezért a mi szívünkhöz a Gainward GeForce GT640 1024 MB áll közelebb.

A Gainward grafikus kártyák hazai forgalmazója a Mercury Magyarország Impex Zrt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.