Hirdetés

Így építs kicsi gamer PC-t !



|

Még hogy egy játékPC-nek nagynak kell lennie? Összeraktunk egy gamer gépet, ami kicsi, de erős.

Hirdetés

A játékra szánt számítógépeket sajnos sokszor csúfolják a konzol-megszállott játékosok, hogy nagyok, sőt, otrombák, hangosak, rondák és még drágák is. A vádak egy részét még meg is lehet magyarázni ilyen-olyan példákkal és berögződésekkel, de ha csak egy kicsit odafigyelünk az összeállításnál, a mi gamer PC-nk szép lesz, kicsi, csendes és reggelire megeszi bármelyik konzolt.

 

Hirdetés

A cél

A játékPC-nél – ahogy minden más gép esetében – a kiegyensúlyozottság számít, csakis így kaphatjuk meg a legjobb teljesítményt. Ez leginkább két komponens, a VGA és a CPU összepárosítását jelenti. Persze ehhez a kiszolgáló környezetnek is passzolnia kell, így gondoskodni kell a megfelelő memóriamennyiségről, az erős tápegységről és egy olyan alaplapról, amely később még tovább bővíthető.

Esetünkben egy olyan gépet állítottunk össze, ami kifejezetten kicsi, emellett azonban futnak rajta az őszi szezonban megjelent játékok. Azalatt, hogy futnak, azt értjük, hogy játszható sebességgel száguldanak, nem pedig azt, hogy oké, elindultak, kezdődhet a diavetítés vagy a beállítások minimálisra csökkentése.

 

 

Alapok

Miután kis helyre szeretnénk bezsúfolni gépünket, a microATX és a mini-ITX jöhet számításba: az ATX túl nagy, a NUC és mini barebone-ok pedig mobil alkatrészekből épülnek fel, ezért drágák és/vagy játékra nem kimondottan alkalmasak. Mi a mITX-re szavaztunk, így egy ehhez passzoló alaplapot választottunk. A mATX ugyan olcsóbb, de a mini-ITX az, ami tényleg sokkal kisebb, mint egy átlagos PC. ha pedig mindehhez még erős is, akkor igazán sokkoló a végeredmény.

Alaplapnak egy Gigabyte H97N-WIFI-t választottunk. Ez a legújabb Intel chipkészletre épül, így támogat mindenféle új technológiát, sok extra vezérlőt kapott és a jövőre érkező, új generációs Intel processzorokat is támogatja.

Ehhez nem akartunk valami egyszerű, belépőszintű VGA-t választani a GTX750/R7 260X-ek mezőnyéből, ezért feljebb léptünk, és a nagy árbajnok R9 280-asra esett a választásunk. Ez a kártya megjelenésekor egy katasztrófa volt az elrontott árazás miatt, de szerencsére hamar bezuhant, méghozzá olyannyira, hogy a Sapphire modellje már a nála gyengébb R9 270X pozícióját veszélyezteti. Ráadásként sikerült olyan modellt kiszúrni, amelyiken gyári tuning és egyedi, csendes hűtés dolgozik.

Mindehhez jött még 8 GB RAM és egy SSD. Utóbbi 256 GB-os, így a Windows mellett még több steames játékot is felpakolhatunk a gépre. És igen, a HDD-t, valamint az optikai egységet elhagytuk, de persze a ház van akkora, hogy mindkettőt beépíthetjük utólag is. Mi tapasztalatból úgy döntöttünk, hogy ez a két komponens már nem feltétlenül szükséges egy modern gamer PC-be (persze nem árt).

 

 

A külső

A nagy kérdés itt a ház, amiből egy Cooler Master Elite 130-et szúrtunk ki. Egyrészt abszolút reális az árazása, továbbá jó a hűtése és egészen jól szerelhető is. Miután kifejezetten erősebb minigépekhez találták ki, normál méretű ATX tápegységet pakolhatunk bele, és a ház van olyan hosszú és jól elosztott, hogy akár 343 mm hosszú VGA-t is elrejthetünk benne. Ebbe a hátárba a legújabb GTX 980-ak is beleférnek. Eláruljuk a gép gyenge pontját is: ez a CPU hűtés, ahol egy alacsony kivitelt kellett választanunk. Szerencsére az Arctic Cooling nagyon olcsón ad ilyen, ami ráadásul csendes és hatékony is.

 

 

Már csak a tápegység maradt, amiből egy 500 Wattos iArena-t választottunk – ez a későbbi bővítéseknél sem fog cserben hagyni.

A végösszeg így valamivel 200 ezer forint fölé kúszott, cserébe egy kicsi, csendes, de dizájnos és nagyon erős, később még sokáig bővíthető gépet építettünk, ami amellett, hogy nem foglal túl sok helyet az asztalunkon, még a legújabb játékokat is vígan futtatja Full HD felbontásban. Akinek itt még van 50 ezer extra forintja a konfigra, nyugodtan ugorjon fel a GeForce GTX 970-ek világába – nem fogja megbánni.

Processzor
Intel Core i5-4460
48 500 Ft
Processzorhűtő
Arctic Cooling Freezer 11 LP
2 600 Ft
Alaplap
Gigabyte H97N-WIFI
32 600 Ft
Memória
Crucial Ballistix DDR3-1600 8 GB KIT
22 300 Ft
Grafikus kártya
Sapphire R9 280 Dual-X OC
53 600 Ft
SSD
Crucial MX100 256 GB
33 600 Ft
PC ház
Cooler Master Elite 130
13 600 Ft
Tápegység
Chieftec iArena 500S8
11 500 Ft
     
Összesen
 
218 300 Ft
     
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.