Hirdetés

GeForce GTX 590: 112 Celsius-fok, alapjáraton



|

Az NVIDIA csúcskategóriás, dual GPU-s kártyája semmilyen tuningon nem esett át, mégis 112 Celsius-fokon üzemel, hiába az új BIOS.

Hirdetés

A napokban beszámoltunk az NVIDIA zászlóshajóját, a GeForce GTX 590-et érintő komoly probémákról. A gyártó első körben a régi drivereket és a túl magasra állított feszültséget okolta a kártyák haláláért, majd az újabb esetek beérkeztekor ismét a feszültségállítást és a túlzott tuningot nevezték meg a hiba okaként. A probléma ott bonyolódott, hogy számos olyan GeForce GTX 590 is megolvadt, amely tuningmentesen, alapjáraton üzemelt.

 

Az NVIDIA a túlmelegedési problémákon egy új BIOS-szal próbált segíteni, így mindenki úgy gondolta, a hibát sikerül elhárítani. A legújabb tesztek azonban nem erről tanúskodnak: a GeForce GTX 590 alapjáraton is elérte a 111,9 Celsius-fokos hőmérsékletet.

 

 

A francia Hardware.fr egy infravörös hőkamerával figyelte a kártya nyomtatott áramköri lapját, amelyen a VRM chipek környékén regisztrált hőmérsékletek elérték a 111,9 Celsius-fokot. Az eredményt egy Antec Sonata házban kapták, amivel egy átlagos játékos felhasználó PC-jét igyekeztek utánozni. A tesztek során a GeForce GTX 590 gyári beállításokkal, alap órajelekkel és feszültségi értékekkel működött. Ennek fényében az eredmény több mint meglepő, hiszen eddig is a most problémás területet tartották veszélyesnek.

 

Természetesen a riválisról sem feledkeztek meg a franciák, akik az AMD Radeon HD 6990 melegedésére is kíváncsiak voltak. A vetélytárs ugyanolyan tesztkörülmények között "csak" a 90,3 Celsius-fokos határt érte el, szintén alap órajelek mellett. A magas értéket az egyik Cayman XT GPU mellett regisztrálták. Érdekesség, hogy a Radeon HD 6990 AUSUM módban, amikor 75 wattal többet fogyaszt a GeForce GTX 590-nél, még akkor is csak 96,1 Celsius-fokig melegedett, szintén az egyik GPU-nál.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.