Hirdetés

Gépet építesz szívességből? Erre vigyázz!



|

Ha sokat foglalkozunk PC-vel, előbb-utóbb eljut hozzánk egy kérés a baráti körből vagy családból, hogy ugyan már építsünk egy gépet. Miközben ez nagy móka és jól összekovácsol, sok minden mást is a nyakunkba veszünk.

Hirdetés

A gépépítés igazán felemelő tevékenység a komponensek kiválasztásától kezdve, a konfig meghatározásán át az összeszerelésig. Ez persze csak annak igaz, aki ért hozzá, követi a híreket, benne van a komponensek világában, elolvassa a szakcikkeket, teszteket és azzal is tisztában van, hogy mely felhasználáshoz milyen konfiguráció az ideális. Ez azonban csak a móka, van sötét oldala is az önzetlen gépépítésnek.

Hirdetés


A legnagyobb segítség

A felkérés megtörtént, mi pedig elfogadtuk, nincs visszaút, lássuk, mi vár ránk. Először is tegyük fel az arany kérdést, hogy pontosan mennyit is szán az adott konfigurációra a barátunk és egyben azt se felejtsük el megkérdezni, hogy mire szeretné használni. Ha az erőforrást és az igényt összelőttük, felvilágosítottuk a túllövésről vagy a kompromisszumokról, jöhet a tervezés. Érdemes nem túlbonyolítani, egy kereskedőtől berendelni a komponenseket, így bármilyen garanciális ügyintézés egyszerűbb és néhány cég még extra kedvezményt, de legalábbis ingyenes szállítást is vállal ilyenkor. A komponensek kiválasztásánál figyeljünk oda a garanciára is, így évek múltán, ha hiba adódik, akkor is mondhatjuk, hogy a szaküzlet vállalja a javítást és/vagy cserét, nem kell a hátunkat tartani a hiba miatt. A sok egyéb mellett arra is fordítsunk figyelmet, hogy a konfig és a szükséges összeg meghatározásakor gondoljunk a jövőre is. Jó eséllyel még fogunk találkozni ezzel a géppel - de ezt később fejtjük ki.


Gép születik

A következő lépés az összeszerelés, amit tényleg felemelő tevékenység számunka. A sok, vadonatúj komponens ott hever előttünk és pár perc/óra múlva egy komplett, működő gépet varázsolunk belőle. Az összeszerelésnél figyeljünk oda a megfelelő kábelelvezetésre, a ventilátorokat úgy szereljük be, hogy a szellőzés ideális legyen és mielőtt mindent véglegesen beszerelünk, próbafutást is végezzünk. Ilyenkor frissítsük a BIOS-t, a firmware-eket, legyen az akár alaplap, videokártya vagy SSD. Miután az asztalon minden működik, szereljük készre a gépet, és telepítsünk rá egy operációs rendszert. Ha barátunk/megbízónk nem kért Windowst (vagy Linuxot), egy ideiglenes rendszert válasszunk, amire telepítsük a szükséges drivereket, majd egy megfelelő stressz tesztet. Például az AIDA64-et plusz egy grafikailag megterhelő appot, például a Unigine Heavent, amelyeket futtassunk akár 1-2 napig folyamatosan, hogy meggyőződjünk róla, a gép teljesen stabil és semmi nem romlik el.


A kész gépet már csak át kell adnunk, ami minden félnek felemelő pillanat, majd hátra dőlhetünk nyugodtan, hogy valakinek segítettünk szaktudásunkkal és nem hagytuk, hogy bepalizzák. Mindenki boldog, mi jöhet ezután és hogyan birkózzunk meg mindezzel? Folyt. köv.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.