Hirdetés

Gigabyte GA-EX58-Extreme



|

Speciális, vízhűtésre felkészített bordákkal felvértezett csúcsalaplap a Gigabyte-tól.

Hirdetés

A tajvani gyártónak nem az X58-as széria csúcsán elhelyezkedő Extreme modell az első, speciális hűtéssel felszerelt alaplapja. Az Intel P45-ös lapkakészlet megjelenésére a Gigabyte anno rengeteg változattal készült. Sokak meglepetésére azonban a gyártó nemcsak a DQ6-os típussal képviseltette magát a csúcskategóriában, hanem megjelent az Extreme kiadás is, amely különleges lapkakészleti hűtésével vonta magára a felhasználók figyelmét. A Hybrid Silent Pipe néven elhíresült megoldás két részből állt, az északi híd bordájára épített vízhűtéses csatlakozások mellé egy külön modult is felszerelhettünk, ami tulajdonképpen egy nagy kiterjedésű, hőcsövekkel megtámogatott bordázat volt. Az EX58-Extreme modellre is valami hasonló került, a mérnökök azonban apróbb változtatásokat hajtottak végre az alapkoncepcióhoz képest.

 

ex58_extreme.jpg
 

 


A Hybrid Silent Pipe 2 immáron nem egy összefüggő, rézalapú lamellarendszer, hanem a grafikus kártyákon található Multi-Core Cooling technológiához hasonlóan két külön részre bontott hőleadó segéd.

 

ex58_extreme_2.jpg

Az északi hídra ugyan továbbra is két hőcsővel csatlakozik ez a modul, ám a nikkel bevonatú csövek ezúttal „csak” alumínium bordákhoz szállítják a meleget. Jóval könnyebb lett tehát az egy kártyahelyet elfoglaló kiegészítő, a felszerelése azonban továbbra is nagy odafigyelést igényel.


Egyéb paramétereit tekintve az EX58-Extreme lényegében egy UD5, még a két alaplap BIOS-története is megegyezik. Sem a teljesítményére, sem pedig a rá integrált vezérlőkre nem lehet panaszunk, egyedül az Intel ICH10R AHCI BIOS-ára férne már rá egy frissítés, a 2006-os firmware ugyanis nagyban lelassítja a lap bootolását.


Értékelés

Előny: csúcsmodellhez illő funkciók, Hybrid Silent Pipe 2 kiegészítő hűtés

Hátrány: a hűtést leszámítva lényegében "csak" egy UD5-ös változat


Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.