Hirdetés

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6: alaplap horror áron



|

A Gigabyte horribilis áron kínálja legújabb NVIDIA lapkakészletére épülő alaplapját.

Hirdetés

Remek helyzetben van az NVIDIA az nForce680i-vel, amit annak köszönhet, hogy a lapkakészlet már támogatja a következő generációs processzorokat, vagyis az ehhez szükséges 1333 megahertzes FSB-órajelet. Ezzel szemben a legtöbb Intel P965-ös lapkakészlet köré épülő alaplap vagy egyáltalán nem képes erre, vagy csak egy BIOS-frissítést követően tudja majd fogadni a legújabb csúcskategóriás központi egységeket.

 

 

ga_680i_k.jpg

A Gigabyte jól láthatóan erős mozgolódásba kezdett: nincs olyan lapkakészlet a piacon, amelyre a gyártó ne készített volna alaplapot – ráadásul számtalan variációban. Mostani modelljük e tekintetben kilóg a sorból, mivel csak egyetlen felszereltséggel érhető el. A Gigabyte tehát abszolút felső kategóriás alaplapot hozott létre, és erről árulkodik a DQ6 jelzés is. Ennek hátránya persze leginkább a termék árában mutatkozik meg: majdhogynem átlépi a lélektani 70 ezer forintos határt. Ebből is világosan látszik, hogy csak annak érdemes beruháznia egy ilyen tudású alaplapba, aki valóban képes kiaknázni valamennyi benne rejlő lehetőséget.

 

Már az első vizsgálatnál feltűnik a komplex passzív SilentPipe 2 és CrazyCool 2 hőcsöves hűtőrendszer, amely ezúttal már összefüggő egységet alkot. (Jól megfigyelhető az alaplap bal felső sarkánál, ahogyan a SilentPipe egy visszahajlított hőcsövön keresztül hozzákapcsolódik az alaplap alján található CrazyCool rendszerhez.) Mivel az nForce lapkakészlet hajlamos az intenzívebb hőtermelésre, ezért a bordák méretén és a lamellákon egyáltalán nem spórolt a gyártó. Ennek eredményeképpen a hűtés tökéletesen ellátja funkcióját, s biztonsággal használhatjuk mindenféle extra ventilátor nélkül (ennek ellenére a ház szellőztetése alapfeltétel).

 

ga_680i_4_1_k.jpg

 

A Gigabyte volt az első gyártó, amely elhagyta alaplapjairól a hagyományos kondenzátorokat, és szilárdalapúval helyettesítette azokat. Ez a GA-N680SLI-DQ6 esetében nem számít extrának, mivel már az olcsóbb alaplapokat is ezzel szerelik.

 

ga_680i_2_k.jpg

 

A DQ6 (SixQuad) sorozat lényege, hogy hat olyan technikai újdonságot foglal magában, amelyek középpontjában a négyes szám áll. Ilyen például a négymagos processzor támogatása, a négy darab egy gigabites hálózati csatoló, a Quad SLI támogatása vagy a Quad BIOS.

 

A mérési eredmények bizonyítják, hogy az Intel 975X és az NVIDIA legújabb üdvöskéje teljesítményben azonos szinten állnak. Ha ezt, illetve a felszereltséget és az árat összegezzük, egyáltalán nem lehetünk elégedettek. A konkurens gyártók között találunk olyat, amelyik a legdrágább alaplapokhoz mellékel valamilyen hasznos extra kiegészítőt, de a Gigabyte szóban forgó modelljével nem ez a helyzet. Ez sajnos tovább rontja az összesített ár/érték arányt.

 

 

ga_680i_3_k.jpg

 

ga_680i_perf_chart_k.jpg

Általános mérések (Nagyítható!)

 

ga_680i_mem_chart_k.jpg

Memória sebességteszt (Nagyítható!)

 

 

 

Adatok:

  • NVIDIA nForce680i lapkakészlet (C55XE+MCP55PXE)
  • 1333 megahertzes FSB-támogatás
  • 4 db DDR2-533/667/800 foglalat
  • 4 db gigabites LAN-vezérlő (Marvell)
  • Realtek ALC888 DD
  • SilentPipe2 + CrazyCool2 passzív hűtés

 

Értékelés:

Előny: kiváló alapfelszereltség és stabilitás

Hátrány: áráért cserébe több extra kiegészítőt vártunk

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.