Hirdetés

Gigabyte GO OC 2009: európai tuningdöntő



|

A magyarországi extrém tuning selejtezőt megnyerő HUN eXtreme OC Team a Prágában megrendezett európai döntőn a legnagyobbakkal szállt szembe.

Hirdetés

A prágai Corinthia Hotel adott helyet a Gigabyte GO OC tuningrendezvény európai döntőjének, ahová 14 országból érkeztek a hazájukban győztesnek kihirdetett csapatok. A február végén, Budapesten megrendezett extrém tuning bajnokság győzteseként a HUN eXtreme OC Team jutott tovább, így ők képviselhették Magyarorszgáot a kizárólag az extrém túlhajtással foglalkozó eseményen. A srácok - Szatesz és Zé_Mester - nagy izgalommal várták a péntek (április 17.) reggeli regisztrációt, onnantól kezdve ugyanis egy egész napos küzdelem kezdődött, mely nem csak a versenytársakkal, hanem a túlhajtható hardverekkel szemben is értendő.

 

giga_gooc_final_2_k.jpg
 


Az eredmények közlése előtt nézzük, milyen feltételek, szabályok vonatkoztak a döntőre. Csakúgy, mint a magyar versenyen, itt is előre megadott hardverek és szoftveres környezetben szabadott tuningolni, platform szinten azonban nem történtek komolyabb változtatások.

  • Processzor: Intel Core i7 965 Extreme
  • Alaplap: Gigabyte EX58-UD4P
  • Memória: Kingston KHX16000D3K3/3GX
  • Grafikus kártya: Gigabyte GV-N260OC-896H-B SLI-ben
  • Merevlemez: Intel X25-M 80 GB SATA SSD
  • Tápegység: Enermax Revolution85+ 1050 W

 

giga_gooc_final_10_k.jpg


A versenyzőket előre telepített Windows XP SP3 operációs rendszer várta, melyen megtalálható volt a gyártó EasyTune 6 rendszerinformációs és tuning programja, a grafikus kártyák túlhajtásához használható Rivatuner 2.22, valamint az elért órajelek megörökítéséhez szükséges CPU-Z 1.49 és GPU-Z 0.3.1 segédalkalmazás. Egyéb szoftver használata tiltott volt, továbbá az alaplap BIOS-át sem frissíthette senki, egységesen az F5-ös verzió futott minden lapon. Ami a hardvereket illeti, szinte minden módosítás engedélyezett volt, azaz aki pl. voltmoddal szeretett volna minél több megahertzet kifacsarni a két GeForce kártyából, az nyugodtan nekiállhatott forrasztani. A folyékony nitrogén használatához szükséges hűtőegységek formáját, nagyságát, rögzítési pontjait illetően semmiféle megkötést nem tartalmazott a szabályzat, itt szabad kezet kaptak a résztvevők.

 

giga_gooc_final_12_k.jpg

 


A verseny három részből állt. Miután a csapatok sorsolás útján elfoglalhatták a helyeiket, három óra állt rendelkezésükre ahhoz , hogy összerakják a rendszert, elvégezzék a szükséges szoftveres beállításokat, és felkészülhessenek az első futamra. A HUN eXtrem OC Team-et szinte rögtön egy kis kellemetlenség érte, a vadi új alaplap CPU-foglalatában ugyanis el volt görbülve egy láb. Kis tanakodás következett, hogy mi legyen, a szabályzat szerint ugyanis minden komponenst egyszer ki lehet cserélni. A srácok azonban nem akarták rögtön az elején elsütni az egyik cserét, ezért Szatesz már állt is neki a visszagörbítésnek, ám ekkor jött a jó hír, ha most cserélnek, akkor az még nem számít bele az egyszeri limitbe. Azt gondoltuk, hogy ezzel legalább meg is volt a kötelező pech, innen már csak jóra számíthatunk.

 

giga_gooc_final_16_k.jpg



A többség szinte ugyanúgy állt neki a szerelésnek, mint mi. Az alaplap gondos szigetelése után azonnal felkerült a pot a processzorra, senki nem próbálkozott azzal, hogy egyáltalán megnézze, valóban hibátlanul működnek-e az egyes komponensek. Nincs idő ilyesfajta kísérletezésre, hiszen a processzor mellett a két grafikus kártyát is fel kell szerelni az LN2-t fogadó potokkal. Zé_Mester ráadásul még arra is vállalkozott, hogy csöppnyi vmoddal látja el a kártyákat, így ő egy időre kiesett a komplett rendszer teljesítőképességét vizsgáló folyamatból. Szatesz azonban rendületlenül hajtotta az alaplapot és a processzort is, tulajdonképpen csak akkor állt fel az asztaltól, ha elfogyott a nitrogén, és utántöltésért ment. Úgy tűnt, minden készen áll a SuperPI 8M, bár a processzor egyelőre nem azt nyújtotta, amit el lehet várni egy 965-ös Core i7-től.

 

giga_gooc_final_20_k.jpg


A SuperPI 8M mérésekre 100 percet adtak a szervezők. Elsőre soknak tűnik ez az idő, ott a helyszínen viszont nagyon kevésnek tűnt. Mégpedig azért, mert a CPU egyszerűen megállt 4,8 GHz-nél, és a srácok nagyon jól tudták, hogy ez az órajel nem lesz elég, ha az első ötbe akarnak bekerülni. Sok mindent ekkor nem lehet tenni, ha a processzor -50 Celsius fokon nem hajlandó 4,8 GHz felett stabilan üzemelni, akkor nincs az a BIOS-beállítás, ami szárnyra kapná a CPU-t. Ezen az órajelen 1:36.703 időeredménnyel végeztünk, ami a 11-dik helyre volt elég. A győztes csapat a belga páros - Pt1t és Massman - lett, az 1:29.203-as eredményüket még megközelíteni is lehetetlen volt. A második helyen a svédek futottak be 1:30.328-cal, a dobogó legalsó foka pedig román Matose és Monstru párosé lett 1:31.375-tel.


A magyarok picit csalódottan várták a 3DMark06-os versenyt, a 11-dik helyről mindenképpen felfelé akartak elmozdulni. A két versenyszám közé 1 órás szünetet iktattak be a szervezők, ám a csapatok ekkor sem álltak le, lényegében ezt a kis lélegzetvételnyi időt próbálták meg kihasználni arra, hogy a SuperPI mérés alatt előjövő hibákat kijavítsák és további finomhangolásokat végezzenek el a rendszeren. Szatesz és Zé_Mester úgy döntött, hogy élnek az egyszeri csere lehetőségével, az addig használt processzor és alaplap helyére új egyedek érkeztek. Az amúgy hibátlanul megrendezett eseményen ennél a pontnál fordult elő az egyetlen negatívum, még pedig az, hogy a hardvercserét felügyelő szervezőből csak egy volt, aki természetesen kihasználta a pihenési lehetőséget, így szinte csak a 3DMark-os verseny előtt pár perccel mehetett végbe a tervezett csere. Keserű hab a tortán, hogy az új rendszer összerakását követően az egyik grafikus kártya nem adott semmilyen életjelet, azaz egy újabb csere következett, ami értékes perceket követelt az újabb 100 percből. Rengeteg idő ment el a szigeteléssel és a pot le-, majd felszerelésével, így - mondhatni görögösen- csak a futam utolsó harmadára állt össze teljesen a konfiguráció.

 

giga_gooc_final_17_k.jpg
 


Az "új" processzor sajnos semmivel sem teljesített jobban, mint az előző, sőt, olykor a korábban stabilnak vélt órajeleken sem töltött be a rendszer. Egyszer úgy tűnt, hogy meglesz a magyar csapat első 3DMark-os eredménye, ám a 06-os verzió utolsó tesztpályájának a végén újraindult a rendszer. Sajnos ez volt az utolsó komolyabb lehetőség a pontvadászatban, ezt követően teljesen véletlenszerű hibákat dobált a gép, a szimpla fagyástól kezdve a teljes rendszerösszeomlásig mindent láthattunk. Így sajnos értékelhető eredmény nélkül zártuk a 3DMark06-os versenyt.

 

giga_gooc_final_19_k.jpg
 

 
Hasonló módon szenvedtek a csehek és a spanyolok is, a SuperPI-ben az első helyen végző belgák viszont ismét ott voltak a TOP 3-ban. Mivel nem csak a teljes pontszámot, hanem a HDR/SM3.0 részpontot is számításba vették, ezért valamivel vegyesebb lett az élen állók sora. Ha a 3DMark összpontszámot nézzük, akkor Lengyelország - Ryba és Chaos - lett az első 31326 ponttal, Belgium - P1t1 és Massman - a második 31258 ponttal, míg a harmadik helyen Hipro5 és GPRHellas Görögországból futott be 30992 ponttal. A HDR/SM3.0 részpontot tekintve a svédek - Crotale és ME4 - robbantottak, és 15553 ponttal az élre repültek. Szorosan követték őket a belgák 15394 ponttal, a bronz hely pedig ismét a görög párosé lett.

 

giga_gooc_final_21_k.jpg
 


Az európai döntőt így a belgák nyerték, az ezüst érem a lengyeleknek jutott, a harmadik helyen pedig a svédek végeztek. A magyar csapat hivatalosan a 9-dik helyen végzett, ami tekintve a folyamatos problémákat, egyáltalán nem tekinthető csúfos vereségnek, már csak azért sem, mert a srácoknak ez volt az első nemzetközi versenyük. A hivatalos végeredményt, valamint a pontozást a Gigabyte GO OC Live Score Board oldalon lehet megtekintetni.

 

A díjazás a következőképpen alakult:

  • 1. helyezett: 2000 dollár + Intel X25-M 80 GB SATA SSD
  • 2. helyezett: 1000 dollár + Enermax Revolution85+ 1050 W + Kingston KHX14400D3K3/3GX
  • 3. helyezett: 500 dollár + Enermax Revolution85+ 1050 W + Kingston KHX14400D3K3/3GX

Az ezüst érmes lengyelek ezen kívül két Gigabyte GV-N260OC-896H-B kártyának is örülhettek, mely az NVIDIA meglepetése volt a 3DMark 06-ban elért világrekord miatt.

 

giga_gooc_final_18_k.jpg
 


A versenyt követően kiadós vacsora és remek hangulatú party várta a résztvevőket, ahol tüzes-alkoholos koktél shownak és gyönyörű hölgyekből álló hegedűművész triónak tapsolhatott mindenki. Természetesen jövőre is lesz GO OC, a magyar selejtezőre már most lehet jelentkezni a Gigabyte magyar képviseleténél. Az 2010-es európai döntő helyszíne is eldőlt a rendezvény végére, ám hogy hol lesz megrendezve, az egyelőre legyen titok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.