Hirdetés

Gigabyte GO OC 2009: túlhajtás nitrogéngőzben



|

A GO OC tuningsorozat első magyarországi fordulóját rendezte meg a Gigabyte hétvégén. Az eseményre két csapat "jutott be", azaz a szervezők őket tartották érdemesnek arra, hogy a prágai továbbjutásért harcolhassanak egymással...

Hirdetés

A versenyzők számát sokan sajnálattal vették tudomásul, hiszen több, hasonlóan lelkes és tuningőrült egyén is van hazánkban, akik nagyon szeretnének valami hasonló nagyságú és értékű rendezvényen bizonyítani. Azonban véleményünk szerint első nekifutásra elég volt ez a két csapat is, az összegyűlt látogatókat pont megfelelő mértékben kötötték le és szórakoztatták is egyben.


A hivatalos kezdés elméletileg délután 3 óra lett volna, ám az előkészületek miatt némi csúszást kellett átvészelnünk. Fél 4-re azonban már mindenki elfoglalhatta a helyét, és felelős szerkesztőnk, Bátky Zoltán is nekikezdett a szinte megszakítás nélküli "műsorvezetésnek", mint az esemény "porondmestere", szórakoztató centruma: a folyékony nitrogénos tuninggal kapcsolatos kérdéseit szinte mindig képes volt a rá jellemző humorral megfűszerezni.

overclocking-bajnoksag-03.jpg
 


A két csapat két-két fővel állhatott neki a túlhajtáshoz biztosított hardverek összeszereléséhez. Az alaplapokat és a grafikus kártyákat a Gigabyte és az NVIDIA, a Core i7-es processzorokat az Intel, a HyperX DDR3-as memóriamodulokat a Kingston, a tápegységeket pedig az Enermax adta. Egyedül a központi egység hűtésén változtathattak a versenyzők, minden más hardvert a gyári állapotában kellett hagyniuk. A meghirdetett folyékony nitrogénes tartály természetesen jelen volt, így semmi meglepő nem volt abban, hogy a csapatok a folyadék tulajdonságainak megfelelő szerelékeket helyeztek fel a processzorra.


A szerelést után végre jöhetett az első próbatétel. A SuperPi 8M-re való bemelegítés bizony nem 5 perc volt, számtalan sikertelen rendszerindítást láthattunk mindkét oldalon. A Core i7 940 ES proceszorokkal mindkét csapatnak meggyűlt a baja, jómagam az OC Team Hungary (azaz a jugeen és Achill3us néven ismert fiatalemberek) próbálkozásait kísérhettem figyelemmel. Olykor az volt az érzésem, hogy az akció kezd átcsapni egy egészen morbid tragikomédiába az egész, ugyanis az a fránya CPU csak nem akart 200 MHz-es BCLK felett stabilan üzemelni, majd ezt megunva, a korábban már átlépett 195 MHz-es akadályt sem bírta leküzdeni. Ehhez a műfajhoz példás türelem kell, a tuningolók becsületére szóljon az arcukon látható sztoikus nyugalom.


A Hun eXtreme OC Team ("név" szerint Speed, Szatesz és Zé_Mester) valamivel szerencsésebb volt, ők egészen 4807,3 MHz-ig jutottak az LN2-vel. A SuperPi 8M 1 perc 39 másodperc alatt futott le a gépükön. Ugyanez a mutatvány az OC Team Hungarynél csak 4645,9 MHz-en volt teljesíthető, az időeredményük 1 perc 42 másodperc. Ezt a kört tehát a Hun eXtreme OC Team nyerte.

overclocking-bajnoksag-01.jpg


A műsorvezető eközben ébren tartotta a közönséget, ultra könnyű kérdéseket tett fel, melyek helyes megválaszolása esetén már repült is egy Gigabyte-os sapka az illetőknek. Természetesen a tuningos srácokat sem hagyta szó nélkül, akik készségesen válaszoltak minden olyan kérdésre, ami az extrém tuninggal, vagy magával a folyékony nitrogénes hűtéssel volt kapcsolatos.


Egy kis szünet, és némi frissítők elfogyasztása után jöhetett a második kör a 3DMark 06 mérésekkel. Az OC Team Hungary először a processzor húzásával ért el egyre nagyobb pontszámokat, a Hun eXtreme OC Team viszont a GeForce GTX 260-as grafikus kártyát bűvölte először. Végeredményben az OC Team Hungary tudhatta magáénak a legtöbb pontszámot, a program összegző képernyője 22442 pontot mutatott. Körülbelül 700 ponttal maradt le a másik csapat, ám még így is nagyon szép az eredményük, ami egészen pontosan 21746 pont.


Józan ésszel számítva ez így 1:1 lenne, ám a versenykiírás szerint a processzor tuningja a mérvadó az értékelésnél, azaz a SuperPi-s eredmény nagyobb súllyal került számításba. Azt a versenyszámot pedig a Hun eXtreme OC Team nyerte: így bár a 3DMarkban alulmaradtak az ellenféllel szemben, összességében mégis egy ponttal meg tudták előzni az OC Team Hungary két fenegyerekét. A győztesek részt vehetnek a prágai megmérettetésen is, illetve a nyereményként felajánlott Enermax Revolution táp mellett megkapták a tuningolt alaplapot, memóriát és grafikus kártyát is. Az OCTeam Hungarynek sincs oka búslakodni, hiszen egy nagyszerű versenyben vehettek részt, továbbá ők is megtarthatták a a Gigabyte EX58-UD4P alaplapot és a GeForce GTX 260 OC VGA-t is. Értékes nyereményekkel gazdagodott pár szerencsés néző is, ketten egy-egy átlátszó Gigabyte plexi számítógépházat, egyikük egy Gigabyte digitális képkeretet, illetve a legszerencsésebb - egy hölgy - egy Gigabyte EX58-UD4P alaplappal lett gazdagabb.

overclocking-bajnoksag-02.jpg
 


Az OCTeam Hungary egyébként még az eredményhirdetés alatt sem állt le a tuninggal, úgy látszott, hogy a processzor végre kezd önmagára találni, és egyik jobb pillanatában még a 210 MHz-es BCLK érték mellett is bebootolt. A SuperPi azonban a felénél kifagyott, így végül feladták a fiúk, látva, hogy a rendszer szép lassan visszazuhan korábbi "nincs kedvem elindulni" állapotába.


A különféle motorsportok díjazásait követően a legtöbb esetben a drága pezsgőt locsolják szét. Nos, ez itt is majdnem így történt, csak épp pezsgő helyett a maradék folyékony nitrogént locsolták szét a fiúk. Sokak számára ez minden bizonnyal felejthetetlen élmény volt, még a hostess lányok is megjegyezték, hogy "De hááát ez hideg!". Reméljük jövőre még hidegebb lesz, és más csapatokat is láthatunk majd a folyékony nitrogénes tartály közelében!


Az esemény még teljesebb leírása, valamint még több kép a GameStar.hu oldalán tekinthető meg!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.