Hirdetés

Gigabyte H81M-S2H: fapados beugró



|

Kipróbáltuk a Gigabyte egyik legolcsóbb, Intel LGA1150 foglalatos alaplapját.

Hirdetés

Igazán nem biztatunk senkit sem arra, hogy H81-es alaplapot álmodjon meg következő gépébe, de be kell látni, hogy ez a legolcsóbb Intel LGA1150 megoldás. A Gigabyte H81M-S2H alaplapja bár 15 ezer forintnál is olcsóbb, Ultra Durable szériás, vagyis a gyártó odafigyelt a komponensek minőségére és a lap felépítésére. Persze a tuningot elfelejthetjük, ráadásul a H81-nek olyan limitációi vannak, mint például a maximálisan két DIMM-foglalat, a RAID hiánya, a kevés SATA6G és USB 3.0. Szerencsére a Gigabyte adott egy extra USB 3.0 vezérlőt, így ebben nem szenvedünk hiányt.
 

Hirdetés


Az alaplapi kodekeknél már érezhető a költségcsökkentés, mert sem az audio, sem pedig a LAN nem a legjobb, csupán átlagos Realtek vezérlők. Előbbinél azért az S2H is megkapta a minőségi kondenzátorokat és a szeparált audio részt a nyáklapon, illetve ezen a lapon van HDMI-kimenet is, amin akár 4K-kijelzőt is meghajthatunk 30 Hz-en, illetve HTPC építésénél nem fog gondot okozni a tévé számítógéphez kapcsolása.


A BIOS-nál főként a kezelőfelületen érezhetjük az alsó kategóriás besorolást, de ebben a klasszikus nézetben éppen úgy megtalálunk minden fontos beállítást (és az UEFI-módot is), mint a látványosabb, új generációs Gigabyte kezelőfelületek alatt. Megépítését és a teljesítményt párosítva a barátságos árral nem rossz vétel a H81M-S2H, de senki ne várjon tőle H97/Z97 minőséget és teljesítményt, tuningolni pedig csak minimálisan lehet. Aki teheti, inkább költsön kicsit többet minőségi komponensekre, fejlettebb chipkészletre és robusztusabb megépítésre – idővel megtérül a plusz kiadás.


Névjegy

– Ár: 14 600 Ft
– Gyártó: Gigabyte
– Teljesítmény: 6
– Szolgáltatás: 5
– Ár/érték: 8


Adatok

– micro ATX formátum
– 2×SATA6G, 2×SATA3G
– Realtek ALC887 audio
– 6×USB 3.0, 6×USB2.0
– 3454 pont PCMark8 (Core i7-4790K)
– 815 cbs CineBench R15
– 11,4 s rendszerindítás


Előny: alacsony ár, Ultra Durable, UEFI, elegendő USB 3.0
Hátrány: elavult kodekek, hiányos BIOS, csak két DIMM, kevés SATA6G

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.